Feestzitting

Het Zwin: van gisteren naar morgen

vrijdag 21 maart 2003
Cultureel Centrum Scharpoord
Meerlaan 32
B-8300 Knokke-Heist

Zwin in vogelperspectiefIn 1952 riep Graaf Léon Lippens het uitgestrekte, vogelrijke zoutwaterschor van het Zwin uit tot het eerste natuurreservaat van ons land. Dankzij de inzet van de eigenaars, de conservators en de gidsen, werd het gebied de bakermat van vele duizenden natuurliefhebbers. De combinatie van een educatief vogelpark met een beschermd natuurgebied was in die tijd verrassend vernieuwend en werkte tot ver buiten de landsgrenzen inspirerend voor de oprichting van andere natuur- en vogelparken.

In 2002 bestond het Zwin 50 jaar en was er dus reden genoeg om feest te vieren. Zo waren er de tentoonstelling ‘50 jaar Zwin’, de ‘Knokke-Heist-dag’ en tal van educatieve activiteiten en speciale wandelingen. Ook werd een plan voorgesteld voor de uitbouw van het Zwin tot een modern bezoekerscentrum waarin het oorspronkelijk gedachtegoed van graaf Léon Lippens op een eigentijdse manier zal worden voorgesteld. Volgens dit plan zal het huidige vogelpark worden heraangelegd tot een wandelpark waar bezoekers kennis kunnen maken met typische landschapselementen en met de fauna en flora uit de Zwinstreek. Zo zal de inhoud van het park verruimen en zal het bezoekerscentrum een ‘venster op de Zwinstreek’ worden. Natuurbeleving, duurzame ontwikkeling en verankering met de omgeving staan in het nieuwe plan voor de toekomst centraal.

BloemOp 21 maart 2003 wordt het feestjaar afgesloten met enkele bijzondere voordrachten die de betekenis en het belang van het Zwin voor de natuur en mensen vroeger en nu zullen toelichten. Bovendien wordt hulde gebracht aan Guido Burggraeve die, na een carrière van 32 jaar conservator, met pensioen gaat.

Gelieve deze antwoordkaart terug te sturen naar het VLIZ indien u wenst deel te nemen aan deze feestzitting. Meer informatie, inclusief programma en wegbeschrijving, vind je in de brochure.