VLIZINE jrg. 14, nr. 3 (maart 2013)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 14, nr. 3 (maart 2013)

VLIZINE jrg. 14, nr. 3 (maart 2013)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees 
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey

Reacties naar: jan.seys@vliz.be

Volg VLIZ nu ook op Twitter:  Image removed. @jmeesvliz

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst. Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link. Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.

NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link

1. Kalender
1.1. Startconferentie project North Sea Fish op 18 april 2013
1.2. Paasmaandag is grote Schelde-happening-dag
1.3. Replica van n van de oudste boten ter wereld te bezichtigen in Ename (Belgi)
1.4. Week van de Zee 2013 van 26 april tot en met 12 mei

2. Publicaties
2.1. Marien onderzoek aan de UGent nu ook te volgen via Twitter

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Directeur-manager voor opstart nieuw onderzoeksinstituut op St. Eustatius
3.2. Flanders-UNESCO Science Trust fund (FUST) zoekt assistent programmaspecialist voor IOC kantoor in Parijs
3.3. Doctoraatsbeurs voor modeleerwerk platvisstudie bij BMM
3.4. Interesse in een vakantiejob bij het VLIZ?

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Terugblik op de VLIZ Jongerencontactdag Mariene Wetenschappen 2013

5. Zeewaarnemingen
5.1. Stranding dwergvinvis in Nieuwpoort

6. Doctoraten
6.1. Corrosie in ballasttanks van koopvaardijschepen

1.1. Startconferentie project North Sea Fish op 18 april 2013
Voor al wie zich betrokken voelt bij de toevoerketen van verse Noordzeevis is deze studiedag in de haven van Lauwersoog (Nederland) een perfecte gelegenheid om zich te informeren en over de grenzen van de Noordzeelanden mee na te denken over de nodige innovaties in de toevoer van verse vis. In het nieuwe internationale project werkt ook ILVO-Visserij mee.
Link: http://www.northseafish.eu/nsf_start_conference/

[top]

1.2. Paasmaandag is grote Schelde-happening-dag
Een dag om het Scheldeland varend, fietsend of wandelend te verkennen. Op Paasmaandag 1 april 2013 kan je alle troeven van het Scheldeland ontdekken. Je kan 'vissen' naar Cultuur, Natuur, Vissen, Erfgoed, Couleur Locale ... Verken en geniet al varend, fietsend en wandelend van de Schelde en de Rupel!
Met de actieve medewerking van alle Scheldegemeenten, de toeristische instanties, tal van natuur- en vormingsverenigingen en de steun van de betrokken provincies en de Vlaamse overheid bieden Scaldisnet, Boottochten Scheldeland en Scheldegids een gevarieerd programma aan, waarvan Rivertours de nautische cordinatie verzorgt.
Link: http://www.scheldehappening.be/

[top]

1.3. Replica van n van de oudste boten ter wereld te bezichtigen in Ename (Belgi)
In 1992 stootten Engelse archeologen in het stadscentrum van Dover op wat een prehistorische boot uit het Bronstijdperk (rond 1550 voor Christus) bleek te zijn.
De planken van de Dover boat waren uitzonderlijk goed bewaard en op basis van een gedeeltelijke opgraving kon een 1/2 replica van deze 18m lange roeiboot worden gerealiseerd. Dit staaltje experimentele archeologie werd uitgevoerd in het kader van het Interreg project 'BOAT 1550 BC'. De replica - en bijhorende informatie en vondsten - is nog tot 26 mei 2013 te bewonderen in het Provinciaal Erfgoedmuseum van Ename. Daarna reist ze door naar het archeologisch museum van Dover.
Link: http://www.boat1550bc.ugent.be/

[top]

1.4. Week van de Zee 2013 van 26 april tot en met 12 mei
Voor de zeventiende keer al organiseert de Provincie West-Vlaanderen de Week van de Zee. Tijdens deze periode wordt de aandacht gevestigd op de zorg voor natuur en milieu aan de kust. Er worden meer dan 70 activiteiten in het weekend georganiseerd door de tien kustgemeenten, bezoekerscentra, Vlaamse overheid (ANB, LNE), natuurorganisaties zoals Natuurpunt vzw, Horizon Educatief vzw, En een veelvoud hiervan tijdens de week voor de scholen van de kust.
De folder met alle weekendactiviteiten vind je in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, in alle West-Vlaamse Toeristische Diensten, bezoekerscentra, bibliotheken, of online via de
Link: http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/WEEKVANDEZEE/ACTIVITEITENVOORIEDEREEN/WEEKVANDEZEEEVENEMENTEN/Pages/default.aspx

[top]

2.1. Marien onderzoek aan de UGent nu ook te volgen via Twitter
Genteresseerd in wat de zeewetenschappers van de Universiteit Gent zoal publiceren en ondernemen? Vanaf heden kun je het UGent Marine Sciences Center of Excellence (Marine@UGent) volgen via Twitter.
De krachten bundelen om zoveel mogelijk facetten van de oceaan te begrijpen, daar gaat het om. Vierentwintig mariene en maritieme onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent beslisten daarom een consortium op te richten. Dit Marine@UGent consortium wil de interdisciplinaire samenwerking tussen deze onderzoeksgroepen van vijf faculteiten en tussen het Vlaams Instituut voor de Zee en de Universiteit Gent bevorderen en faciliteren. Er wordt verwacht dat deze samenwerking tot vernieuwend onderzoek en outreach activiteiten zal leiden en marien onderzoek en technologische innovatie zal stimuleren. En nu kun je dus ook mee getuige zijn van de realisaties van deze cluster.
Link: https://twitter.com/MarineAtUGent

[top]

3.1. Directeur-manager voor opstart nieuw onderzoeksinstituut op St. Eustatius
Open vacature voor de opzet en het in stand houden van het Caribbean Netherlands Science Institute (CNSI) op St Eustatius. Dit nieuwe expertisecentrum moet actief bijdragen aan het onderzoek, beleid, en beheer van voor het Caribische gebied belangrijke kennisdomeinen. Solliciteren kan tot 8 april.
Link: http://www.nioz.nl/vacature-detail/items/vacature-directeurmanager-voor-het-caribbean-netherlands-science-institute-io-op-st-eustatius

[top]

3.2. Flanders-UNESCO Science Trust fund (FUST) zoekt assistent programmaspecialist voor IOC kantoor in Parijs
Voor assistentie bij de uitvoering van het SPINCAM project, dat tot doel heeft een kader uit te bouwen voor het toepassen van een gentegreerd kustzonebeheer in de zuidoostelijke Pacifische regio (Chili, Colombia, Ecuador, Panama en Peru). De kandidaat werk vanuit het kantoor van de Intergovernmental Oceanographic Commission in Parijs.
Link: http://www.vliz.be/docs/vacatures/2013.03.07_JOBOFFER_SPINCAM_APS.pdf

[top]

3.3. Doctoraatsbeurs voor modeleerwerk platvisstudie bij BMM
In het kader van het onderzoeksproject FishConnect zoekt de BMM een MSc met grote computervaardigheid om o.a. een larvaal platvis transportmodel te ontwikkelen.
Het project FishConnect onderzoekt de invloed van oceanografische en biologische factoren op de connectiviteit in platvispopulaties, dit via empirische studies en modeleerwerk. De gezochte kandidaat zal met ingewikkelde 3D-modellen moeten werken en zelf ook programmeren. Kennis van of interesse in ecosystemen of ecosysteem modelling strekt tot aanbeveling. Genteresseerde kandidaten dienen uiterlijk op 31 maart 2013 o.a. een sollicitatiebrief en uitgebreid cv door te sturen naar G.Lacroix@mumm.ac.be.
Link: http://www.mumm.ac.be/EN/Jobs/

[top]

3.4. Interesse in een vakantiejob bij het VLIZ?
Jongeren die een vakantiejob zoeken tijdens de zomermaanden (juli-augustus-september) of gespreid over het jaar, kunnen mogelijk terecht bij het Vlaams Instituut voor de Zee te Oostende.
Elk jaar zet het VLIZ jonge krachten in om te helpen bij een divers takenpakket aan zeewetenschapsondersteunende activiteiten. Afhankelijk van het profiel van de kandidaat kan de persoon ingezet worden in databeheer, bibliotheekwerking, communicatie- en informatiegerelateerde acties en/of logistieke ondersteuning.

Interesse? Stuur dan uiterlijk op 31 maart 2013 je cv en sollicitatiemail naar VLIZ-directeur Jan Mees via jan.mees@vliz.be.

[top]

4.1. Terugblik op de VLIZ Jongerencontactdag Mariene Wetenschappen 2013
Met 303 aanwezige marien professionals en studenten was deze dertiende editie van de VLIZ Jongerencontactdag Mariene Wetenschappen - op vrijdag 15 februari 2013 in KHBO, Brugge - zeker weer een top-evenement! Bijna 100 jonge wetenschappers kregen er de kans hun onderzoeksresultaten voor te stellen en toonden daarmee de multidisciplinariteit aan van het zeeonderzoek in Vlaanderen.
Het aanwezige publiek stemde voor de beste spreker en poster. De winnaars van de VLIZ Aanmoedigingsprijzen en de North Sea Award kregen de vloer om hun werk aan het aanwezige publiek voor te stellen. Via onderstaande link vind je alle winnaars, abstracts, posters en foto terug.
Link: http://www.vliz.be/NL/home/&p=show&id=3345

[top]

5.1. Stranding dwergvinvis in Nieuwpoort
Op zondagochtend 10 maart 2013 spoelde op het strand van Nieuwpoort een dwergvinvis aan. Het jonge mannetje van ongeveer 3,40 m lang was zeer mager. Hij stierf waarschijnlijk op het strand, want hij was nog zeer vers. Het dier werd overgebracht naar de Universiteit van Luik waar een autopsie zal plaatsvinden. Daar ontdekte men dat het dier een grote hoeveelheid plastiek in de maag had.
Link: http://www.mumm.ac.be/NL/News/item.php?ID=298

[top]

6.1. Corrosie in ballasttanks van koopvaardijschepen
Op 29 maart verdedigt Helen Verstraelen aan de Hogere Zeevaartschool (Antwerpen) haar doctoraat getiteld: "Corrosie in ballasttanks van koopvaardijschepen. Studie naar de relatie tussen staalkwaliteit en corrosie".
De leeftijd van een schip wordt in niet onbelangrijke mate bepaald door de sterkte van de ballasttanks. Deze tanks, eens gevuld, zorgen ervoor dat een niet geladen schip toch voldoende diep in het water ligt en manoevreerbaar blijft. Een degelijke staalkwaliteit gebruikt bij de bouw van deze ballasttanks is dan ook cruciaal om de duurzaamheid ervan te verhogen.

[top]


DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

COPYRIGHT
Copyright © 2013 Vlaams Instituut voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.

LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.

WEBSITE
www.vliz.be


Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!