|
VLIZINEjrg. 14, nr. 4 (april 2013)Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers. Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden. V.U.: Jan Mees Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey Reacties naar: jan.seys@vliz.be Volg VLIZ nu ook op Twitter: ![]() |
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst.
Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link.
Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.
NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link
1. Kalender
1.1. De Noordzee … in vraag en antwoord
1.2. Symposium zeewetenschappen KULeuven-Frankrijk
1.3. Week van de Zee al aan 17de editie toe!
1.4. Niet-inheemse dieren en planten in NO-Atlantische Oceaan in de spotlights
2. Publicaties
2.1. Visserijrapport VIRA brengt duurzaamheid Vlaamse visserij in kaart
2.2. Zeevisserij aan de Vlaamse kust: boekvoorstelling
3. Doctoraten
3.1. Micro-polluenten in estuariene sedimenten van het Mtoni estuarium (Tanzania)
3.2. Hoe een kweek van microalgen het best geoogst kan worden
3.3. Vorderingen in het onderzoek naar White Spot Syndrome Virus bij tropische garnalen
3.4. Rol van zooplankton in het voedselweb van het Belgisch deel van de Noordzee
3.5. Dynamiek van sediment in de zijrivieren van de Schelde (Nete en Demer)
3.6. Hoe de bouw van zeepaardjes ingenieurs kunnen inspireren
3.7. Zoutwaterindringing in de kustzone van Tanzania
3.8. Impact van klimaat en klimaatswijziging op het voorkomen van mangroves.
1.1. De Noordzee … in vraag en antwoord
Deze nieuwe tijdelijke tentoonstelling in De Nachtegaal (van 5 mei t.e.m. 3 november) draait rond een selectie van 35 vragen uit het boekje ‘100 kindervragen over de zee’, uitgegeven bij Stichting Kunstboek. De vragen werden heel creatief en beeldrijk uitgewerkt, zodat het voor zowel kinderen als volwassenen zeker een bezoekje waard is. De tentoonstelling wordt geopend op de jaarlijkse ‘Zeehappening’ op zondag 5 mei 2013.
In dit Vlaams Bezoekers- en Natuureducatiecentrum (De Panne) kun je trouwens ook nog altijd de tentoonstelling "Bevroren zee" bezoeken. De expositie met spectaculaire foto’s van de winter van 1962-1963 - de strengste winter in België sinds het begin van de meteorologische waarnemingen - is wegens groot succes verlengd tot 31 augustus 2013. Voor wie op warme zomerdagen wat afkoeling zoekt...
Link: http://www.vbncdenachtegaal.be/nachtegaal.cgi?s_id=124
[top]
1.2. Symposium zeewetenschappen KULeuven-Frankrijk
Op dinsdag 28 mei 2013 kun je aan de Leuvense universiteit een boeiend zeewetenschappelijk namiddagprogramma met Engelstalige lezingen bijwonen, met aandacht voor onderzoek vanuit de KULeuven en vanuit Franse onderzoeksgroepen waarmee wordt samengewerkt.
De KULeuven heeft 2013 uitgeroepen tot "Frankrijkjaar". In het kader hiervan organiseren de VLIZ-leden van de KULeuven een multidisciplinair symposium over "Mariene Wetenschappen in Frankrijk en aan de KU Leuven". Verschillende Franse zeewetenschappers waar de KULeuven mee samenwerkt of netwerkt zullen er een overzicht geven van onderzoekstopics die van gemeenschappelijke interesse of belang zijn voor zowel Frankrijk als België. Ook het zeeonderzoek aan de KULeuven zal worden voorgesteld. Thema's die aan bod komen zijn mariene biologie, biogeochemie, biotechnologie en hydro- en morfodynamica. Het symposium gaat door van 14 tot 18u in het auditorium J. Van der Eecken (lokaal HOGC 02.28), Hogenheuvelcollege (Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, Naamsestraat 69, 3000 Leuven). Gelieve je aanwezigheid uiterlijk op 21 mei te willen bevestigen via erik.toorman@bwk.kuleuven.be.
Link: http://www.kuleuven.be/frankrijkjaar/frankrijkjaar-2013
[top]
1.3. Week van de Zee al aan 17de editie toe!
Van 26 april tot 12 mei 2013 vindt al voor de 17de keer de 'Week van de Zee' plaats. Dit gezamenlijk project van de provincie West-Vlaanderen, de tien kustgemeenten, bezoekerscentra, verenigingen en vele vrijwilligers wil opnieuw zoveel mogelijk mensen de natuur aan zee doen beleven en ontdekken.
De 'Week van de Zee' werd op vrijdag 26 april officieel op gang getrokken met een openingsprogramma in Zaal Witte Burg te Oostduinkerke. O.a. bioloog-journalist Dirk Draulans komt er spreken over 'Biodiversiteit op land en in zee'. Voor een overzicht van alle activiteiten voor klassen en gezinnen verwijzen we graag naar de site van de Week van de Zee:
Link: www.weekvandezee.be
[top]
1.4. Niet-inheemse dieren en planten in NO-Atlantische Oceaan in de spotlights
De introductie van niet-inheemse soorten dieren en planten is een hot topic voor beleidsmakers. Opzettelijk of onopzettelijk ingevoerde vreemde organismen kunnen immers een grote impact hebben op ecosystemen en op het functioneren ervan. Rond dit thema en met een focus op de NO-Atlantische Oceaan organiseren ILVO, VLIZ, BMM en de UGent op 20-22 november 2013 te Oostende een niet te missen conferentie.
De introductie van niet-inheemse mariene soorten is een aandachtspunt binnen verschillende richtlijnen en beleidsinstrumenten (OSPAR verdrag, ICES, de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie, de IMO Ballastwater Conventie). Vragen als "waarom gedijen deze soorten hier zo goed?", "hoe komen ze hier terecht?", "wat is hun impact en hoe gaan we hier het best mee om?" staan hierbij centraal.
Geïnteresseerden kunnen dit evenement best nu al in hun agenda prikken. Wie zelf een poster of mondelinge presentatie wil verzorgen, wordt uitgenodigd om een abstract in te dienen rond één van volgende thema’s: succes van niet-inheemse soorten en hun vectoren, structurele en functionele biodiversiteit, bedreigingen en risico’s, positieve aspecten van hun succes en controle en “early warning” systemen.
Link: http://www.ilvo.vlaanderen.be/nisconference2013
[top]
2.1. Visserijrapport VIRA brengt duurzaamheid Vlaamse visserij in kaart
Dit eerste Visserijrapport (VIRA) geeft aan de hand van zeer uitgebreid en gedetailleerd cijfermateriaal een accurate beschrijving van de Vlaamse visserijsector in al haar dimensies. De rode draad in het rapport is duurzaamheid.
Het rapport schetst de context waarin de sector zich beweegt, het brengt de duurzaamheid van de Vlaamse visserij in kaart (zowel op economisch, ecologisch en sociaal vlak) en het duidt de recentste innovaties in de sector. Het rapport werd samengesteld door de Afdeling Monitoring en Studie van het Department Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid, met de medewerking van het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Het Visserijrapport (VIRA) verschijnt als spin-off van het tweejaarlijkse Landbouwrapport (LARA). Het rapport is integraal te te downloaden via het Open Marien Archief van het VLIZ. Het rapport kan ook gratis besteld worden via de officiële site van de Vlaamse overheid.