VLIZINE jrg. 14, nr. 5 (mei 2013)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 14, nr. 5 (mei 2013)

VLIZINE jrg. 14, nr. 5 (mei 2013)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees 
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey

Reacties naar: jan.seys@vliz.be

Volg VLIZ nu ook op Twitter:  Image removed. @jmeesvliz

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst. Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link. Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.

NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link

1. Kalender
1.1. Workshop 'When genetics meets oceanography in Banyuls-sur-Mer
1.2. Matine aan zee - een verrassend archeologisch parcours
1.3. Wereldoceanendag 2013: lezingenavond in Fort Napoleon, Oostende
1.4. Franse "Campus de la Mer" zoekt samenwerking over de grenzen heen

2. Publicaties
2.1. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Ervaring opdoen in het schrijven van aanvragen voor (internationale) scheepstijd
3.2. BMM zoekt PhD voor modellering transport larvale platvissen
3.3. Zes oceanografen gezocht voor RITMARE FLAGSHIP project in Itali
3.4. JPI Oceans-secretariaat in Brussel zoekt halftijds administratief medewerker

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. CO2 en algen als bouwstenen van een groene chemie

5. Varia
5.1. EU, VS en Canada lanceren transatlantische onderzoeksalliantie in Galway

1.1. Workshop 'When genetics meets oceanography in Banyuls-sur-Mer
Tussen 14 en 16 oktober 2013 kunnen een beperkt aantal oceanografen, ecologen en celbiologen/genetici in Banyuls-sur-Mer (Frankrijk) meewerken aan een workshop rond de bevordering van het gebruik van genetische instrumenten bij het onderzoek naar mariene prokaryote en eukaryote microben.
Genteresseerde kandidaten kunnen zich melden door vr 30 juni 2013 een email te sturen naar fy.bouget@obs-banyuls.fr met daarin informatie over uw type opleiding en niveau, en of u een mondelinge of poster presentatie wenst te geven (met opgave van tentatieve titel en co-auteurs). Selectie van de deelnemers gebeurt op een first-come-first-serve-basis.
Link: http://www.euromarineconsortium.eu/news

[top]

1.2. Matine aan zee - een verrassend archeologisch parcours
Het agentschap Onroerend Erfgoed (Vlaamse Overheid) en de Provinciedomein Raversyde heten u van harte welkom op 14 juni 2013 voor een Matine in Vrijstaat-O op de Zeedijk in Oostende (vanaf 14:30). De namiddag zit vol presentaties over het archeologische onderzoek in Raversijde sinds 1992, waarbij ook een blik naar de zee wordt geworpen. Deelnemen is gratis, mits inschrijving.
Link: https://www.onroerenderfgoed.be/agenda/matinee-aan-zee/

[top]

1.3. Wereldoceanendag 2013: lezingenavond in Fort Napoleon, Oostende
Op donderdagavond 6 juni wordt in het kader van Wereldoceanendag een lezingenavond voor het grote publiek georgansieerd in Fort Napoleon. Vier zeewetenschappers komen er aan het woord over hun werk op zee en aan de kust; in het kader van de tentoonstelling Marine Art - Oostende: een expo met kunstwerker genspireerd door de zeewetenschap. Wees er snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt! Gratis toegang, maar registratie is wel verplicht.
Link: http://www.marine-art.be/talks/

[top]

1.4. Franse "Campus de la Mer" zoekt samenwerking over de grenzen heen
Met een colloquium over mariene hernieuwbare energie (13-15 november 2013) en een ontmoetingsdag voor doctorandi actief in het Kanaal en de Noordzee (10 oktober 2013), telkens in Boulogne-sur-mer, wil de "Campus de la Mer" (ULCO/Universit Lille) toenadering zoeken tot onderzoekers uit het buitenland.
Het 'Colloque energies marines renouvelables wordt gevoerd in het Frans en het Engels. Doel van het colloquim is om in te gaan op vragen die leven m.b.t. de ontwikkeling van hernieuwbare mariene energie in het Kanaal en de Noordzee. De objectieven zijn: a) het valoriseren van het huidig onderzoek, b) het indentificeren van de wetenschappelijke, geografische, sociologische, economische, politieke en juridische beperkingen en c) het uitwisselen van kennis. Wie graag actief wil deelnemen, kan voorstellen voor presentaties, posters of ronde tafelgesprekken tot 15 juni opsturen naar: contact@campusdelamer.fr.

De ontmoetingsdag voor doctorandi actief in het Kanaal en de Noordzee, is dan weer een uitgelezen plaats om nieuwe samenwerkingen op te zetten met collega onderzoekers. Naast studenten van de lokale universiteit worden ook studenten van de buurlanden uitgenodigd. Kandidaturen voor een presentatie kunnen voor 15 juni bezorgd worden aan: contact@campusdelamer.fr.
Link: www.campusdelamer.fr

[top]

2.1. Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied
Eind mei 2013 verschijnt het boek 'Mariene schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied - Ecologische atlas van de mariene weekdieren'. Deze uitgave van Tirion Natuur en Stichting Anemoon behandelt alle ruim 250 slakken, schelpen, zeenaaktslakken en inktvissen uit het betreffende gebied. Een aanrader!
Uniek aan dit nieuwe werk is alvast de samenwerking met 22 professionele instituten, waardoor bijna 415.000 gegevens uit de periode 1900-2012 konden worden verwerkt. Ook ligt er heel wat nadruk op de leefwijze, het voedsel, de voortplanting en de habitatvoorkeur van elk van de behandelde soorten. De bijna 1700 foto's, verspreidingskaarten en grafieken maken het tot een aanwinst voor iedereen met interesse voor het leven in zee.

Het boek kost aan voorintekenprijs 35 EUR exclusief verzendkosten. Er kan tot 1 juli 2013 worden vooringetekend, en bovendien ontvangt men bij deze actie een gratis zoekkaart Nederlandse zeenaaktslakken.
Link: www.anemoon.org/anm/ecologische_atlas/boekproject-ecologische-atlas-mariene-mollusken

[top]

3.1. Ervaring opdoen in het schrijven van aanvragen voor (internationale) scheepstijd
Het EUROFLEETS2-project wil enkele jonge onderzoekers de mogelijkheid bieden om een workshop mee te volgen in het schrijven van succesvolle aanvragen naar scheepstijd. Ondertussen zullen de kandidaten ook kennis maken met de mogelijkheden (qua apparatuur en instrumenten) van enkele van de ter beschikking staande schepen. De workshop gaat door in Tallinn (Estland) tussen 20 en 24 augustus 2013.
Link: http://www.eurofleets.eu/np4/338.html

[top]

3.2. BMM zoekt PhD voor modellering transport larvale platvissen
Voor het uitvoeren van onderzoek binnen het project FishConnect, gefinancierd door FWO-Vlaanderen. Gentersseerde kandidaten kunnen zich aandienen tot 14 juli.
Link: http://www.mumm.ac.be/EN/Jobs/

[top]

3.3. Zes oceanografen gezocht voor RITMARE FLAGSHIP project in Itali
Binnen het FP7-mobiliteitsprogramma Marie Curie BANDIERA-COFUND lanceert het CNR (National Research Council van Itali) zes beurzen van 24 maand voor ervaren mariene onderzoekers. Deelnemers van over de hele wereld afkomstig zullen meewerken binnen RITMARE (gentegreerd onderzoek rond maritieme technologie, duurzame visserij, mariene planning, observatie- en datasystemen, onderzoek, training en dissiminatie). Meedingen kan nog tot 24 juni 2013.
Link: http://www.cofundbandiera.cnr.it/?p=531&goback=%2Egde_4127650_member_243763529

[top]

3.4. JPI Oceans-secretariaat in Brussel zoekt halftijds administratief medewerker
De persoon wordt aangeworven door het VLIZ, maar zal gedetacheerd worden naar het JPI Oceans-kantoor in Brussel (Troonstraat 130). Kandidaturen worden voor 5 juni verwacht.
Stuur hiervoor je je motivatiebrief en CV naar:
Jan Mees, Director VLIZ, Wandelaarkaai 7, B-8400 Oostende, Belgium.
Link: http://www.jpi-oceans.eu/prognett-jpi-oceans/Nyheter/Job_vacancy_Administrative_assistant__JPI_Oceans__VLIZ/1253986428678/p1253960389452

[top]

4.1. CO2 en algen als bouwstenen van een groene chemie
Algen zijn de nieuwe biogrondstoffen van de toekomst. Ze kunnen gebruikt worden voor voedsel en veevoer, maar ook als chemicalin (verven, kleurstoffen, antioxidanten, plastics ). Daarnaast kan algenproductie het CO2-gehalte in de lucht doen dalen. Ook voor Vlaanderen zijn er belangrijke opportuniteiten. Verschillende Vlaamse onderzoekscentra, kennisinstellingen en bedrijven zetten algenonderzoek en demonstratieprojecten op.
Link: http://www.vito.be/VITO/NL/HomepageAdmin/Home/Nieuws/Nieuwsberichten/vision13_Groene-chemie.htm

[top]

5.1. EU, VS en Canada lanceren transatlantische onderzoeksalliantie in Galway
De Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada besloten om meer te gaan samenwerken bij hun onderzoek in de Atlantische Oceaan. Voornamelijk de werkzaamheden op het gebied van oceaanobservatie zullen beter op elkaar afgestemd worden.
De 'Galway Statement on Atlantic Ocean Cooperation' werd op vrijdag 24 mei 2013 ondertekend op de topconferentie in Galway, Ierland.
Link: http://www.marine.ie/home/EUUSCanadalaunchAtlanticOceanresearchallianceinGalway.htm?goback=%2Egde_1153507_member_243928844

[top]


DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

COPYRIGHT
Copyright © 2013 Vlaams Instituut voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.

LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.

WEBSITE
www.vliz.be


Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!