VLIZine logo

VLIZINE

jrg. 15, nr. 11 (november 2014)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. Kustgidsen allen daarheen!

2. Varia
2.1. THESEUS onderzoek wint prijs voor innovatieve en biodiversiteitsversterkende kustbescherming

1.1. Kustgidsen allen daarheen!
Of je nu natuur-, haven- of cultuurgids bent aan zee, de Studie- en trefdag voor kustgidsen op zaterdag 13 December 2014 (Blankenberge, Casino) wordt een voltreffer en dus niet te missen.
Naar intussen jaarlijkse gewoonte organiseren de Provincie West-Vlaanderen en het VLIZ een trefdag voor kustgidsen op zaterdag 13 december 2014. Deelname is gratis, start om 9u25†en biedt een gekruid programma van inhoudelijke voordrachten, promotie van nieuwe publicaties en initiatieven†en veel kans om van elkaar bij te leren.

Kleppers als prof De Rouck (expert getij- en golfenergie), dr Stienen (zenderonderzoek meeuwen), prof Devos (zeewoorden etymologie), prof Jan Bourgois (wat je moet weten over gevaren zee) en dr Marnix Pieters (archeologie Belgisch deel Noordzee) staan garant voor topkwaliteit. Registreren is verplicht en kan via de website http://www.west-vlaanderen.be/overwvl/Paginas/20141213_kustgidsen.aspx, weekvandezee@west-vlaanderen.be of telefonisch op 050/40 33 11.
Link: www.vliz.be/nl/kustgidsendag

[naar boven]

2.1. THESEUS onderzoek wint prijs voor innovatieve en biodiversiteitsversterkende kustbescherming
Een innovatief ontwerp voor een kustverdedigingsstructuur, ontworpen door Britse wetenschappers van de IBERS-Universiteit Aberystwyth (Wales) in het kader van het project THESEUS, won recent een prestigieuze CIRIA prijs.
THESEUS is de naam van een EU-FP7-project dat met 31 partnerinstituten tussen december 2009 en november 2013 innovatieve technologieŽn onderzocht bij het duurzaam veiliger maken van de Europese kusten ten aanzien van de klimaatswijzigingen.

Eťn van de ontwerpen won hierbij de nationale industrieprijs in het Verenigd Koninkrijk, geschonken door CIRIA. Het ontwerp gaat uit van een granieten golfbreker, maar die mits boringen wordt heringericht als kunstmatige rotspoel. Hierbij bleek de soortendiversiteit significant te verhogen, in die mate zelfs dat de natuurlijke rijkdom van natuurlijke rotspoelen werd benaderd. Dit onderzoek kan een boost geven aan het verzoenen van kustbescherming en biodiversiteitsbehoud.


Link: http://www.theseusproject.eu/component/newsvliz/?p=show&id=3954

[naar boven]
Copyright © 2014 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende