VLIZINE jrg. 15, nr. 2 (februari 2014)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 15, nr. 2 (februari 2014)

VLIZINE jrg. 15, nr. 2 (februari 2014)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees 
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey

Reacties naar: jan.seys@vliz.be

Volg VLIZ nu ook op Twitter:  Image removed. @jmeesvliz

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst. Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link. Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.

NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link

1. Kalender
1.1. Flanders' Maritime Cluster nodigt uit voor B2B Belgian Offshore Wind Supplies
1.2. Vol huis voor VLIZ Young Marine Scientists' Day
1.3. Over marien onderzoek, overbevissing en oceaanvervuiling
1.4. 7th EuroGOOS conferentie doet oproep voor bijdragen
1.5. Vogelmigratie in Kanaal en langs Noordzeekusten: tweedaags studiemoment
1.6. Allereerste Internationale Marine Science Communication conferentie
1.7. Overleg Noordzee-wrakduikers
1.8. Een stand van zaken van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie op de HOPE-conferentie
1.9. Aquaculture Europe 2014 gaat voor toegevoegde waarde
1.10. ECSA-conferentie over kustgebieden onder druk

2. Publicaties
2.1. EU publiceert analyse van uitvoering kaderrichtlijn Mariene Strategie
2.2. Klimaatsturing: weinig impact verwacht, heel wat bijwerkingen...
2.3. Europees themanummer over schade aan de zeebodem

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. ILVO-Oostende recruteert deskundige technisch visserijonderzoek
3.2. Doctoraatsbeurs 'Valorisatietraject voor nevenstromen uit de visserij
3.3. Academieprijzen Wetenschapscommunicatie: ook voor mariene wetenschappers
3.4. VLIZ zoekt jobstudenten voor zomer 2014
3.5. Student equipment grant van NortekBV

4. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
4.1. SeArch - onderwatererfgoed in de Noordzee

1.1. Flanders' Maritime Cluster nodigt uit voor B2B Belgian Offshore Wind Supplies
Ook deze tweede editie van de 'B2B Belgian Offshore Wind Supplies' - op 20 maart in het Kursaal Oostende - wil mensen uit de offshore windindustrie in contact brengen met lokale toeleveranciers en de Blue Energy - Fabriek voor de toekomst lanceren.
Dit gebeurt enerzijds door een betalend B2B gedeelte (business-to-business), waarbij belangstellende bedrijven n op n met elkaar in contact kunnen treden, en anderzijds door een open gedeelte waarbij in samenwerking met de POM West-Vlaanderen en haar partners 'de fabriek voor de toekomst Blue Energy' wordt gelanceerd. Informatie en inschrijven via
Link: http://www.flanders-maritime-cluster.be/content/inschrijving-b2b-belgian-offshore-wind-supplies-ii

[top]

1.2. Vol huis voor VLIZ Young Marine Scientists' Day
Naar jaarlijkse traditie organiseert het VLIZ een trefdag voor "jonge" kust- en zeewetenschappers in Brugge. De editie 2014 gaat door op 7 maart en wordt met ca 350 deelnemers opnieuw een voltreffer.
Al sinds 2001 organiseert het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een jaarlijks netwerkmoment voor zee- en kustonderzoekers. Traditioneel staat dit gebeuren - middels key-note presentaties, pitch voorstellingen, demonstraties, een uitgebreide postercompetitie en de voorstelling van award winnend onderzoek - in het teken van networking over de disciplines en de regiogrenzen heen. Nieuw dit jaar is een jobbeurs, waar bedrijven het jonge aanstormende talent kunnen overtuigen van bestaande jobperspectieven.
Link: http://www.vliz.be/jcd/nl

[top]

1.3. Over marien onderzoek, overbevissing en oceaanvervuiling
Op 19 maart wordt een lezingenavond gehouden aan de Universiteit Gent met als thema 'Vis & Zee. Wat is er mis mee?'
Prof. Jan Stel van de Universiteit Maastricht, Dr. Jan Reubens en Drs. Lisbeth Van Cauwenberghe (beiden UGent) zullen het hebben over de oceanische ruimte, effecten van mariene windparken op visbestanden en plasticvervuiling in zee.
De avond wordt georganiseerd door de Gentse Biologische Kring en de Sea First Foundation. Plaats van gebeuren: Universiteit Gent, Complex Ledeganck, Auditorium 1. Woensdag 19 maart om 19.30 uur.

[top]

1.4. 7th EuroGOOS conferentie doet oproep voor bijdragen
Wie alles wil weten over operationele oceanografie en kennis wil maken met de vele tools die zijn ontwikkeld om de zeen in Europa te monitoren, is bij EuroGOOS aan het goede adres.
Om de drie jaar biedt het EuroGOOS symposium een forum voor interactie tussen mariene wetenschappers, technologen en andere genteresseerden rond producten en diensten ter observatie van de Europese zeen. Deze editie, getiteld "Operational oceanography for sustainable blue growth" vindt plaats in Lissabon van 28 tot en met 30 oktober 2014. Abstracts worden alvast ingewacht via het online systeem op de website.
Link: http://eurogoos2014.hidrografico.pt

[top]

1.5. Vogelmigratie in Kanaal en langs Noordzeekusten: tweedaags studiemoment
Op 4-5 april 2014 vindt in het Noord-Franse Ambleteuse een tweedaags studiemoment plaats dat inzoomt op de vogeltrek langs de kusten van de Noordzee en van het Kanaal.
De kusten van de Noordzee en het Kanaal vormen een trechter waarlangs heel wat vogels zich seizoenaal verplaatsen. Daarvan worden jaarlijks meer dan 100 000 exemplaren daadwerkelijk geteld, naast de substantile niet-geregistreerde en/of 's nachts verlopende migratie.
Na een dag van inhoudelijke presentaties, volgt de mogelijkheid om deze trek in het veld waar te nemen op zaterdag 5 april. Inschrijven kan via de website en is verplicht.
Link: www.parc-opale.fr/migration.asp

[top]

1.6. Allereerste Internationale Marine Science Communication conferentie
Op 8-9 September 2014 is Porto het toneel voor een unieke conferentie, de "1st International Marine Science Communication Conference".
Nooit eerder werd een tweedaags internationaal symposium gewijd aan hoe je rond de zeen en het zeeonderzoek best kunt communiceren. Tijdens IMSCC 2014 in Porto, zullen de organisatoren CIIMAR, Ciencia Viva en het European Marine Board Communications Panel (EMBCP) de aanwezigen wegwijs maken in de belangrijkste gevestigde en nieuwe technieken voor oceaancommunicatie. Een absolute aanrader dus voor iedereen binnen dit vakgebied, maar ook voor wetenschappers en wetenschapscommunicatoren die straks instappen in de nieuwe projecten binnen het Europese Horizon 2020 onderzoeksprogramma.
Link: www.ciimar.up.pt/IMSCC2014/

[top]

1.7. Overleg Noordzee-wrakduikers
n het kader van het IWT-project SeArch Archeologisch Erfgoed in de Noordzee wordt een overleg georganiseerd met Noordzee-wrakduikers . Het project wordt aan de aanwezige duikers toegelicht. De recente ontwikkelingen in de wetgeving zoals de Belgische ratificatie van de UNESCO-Conventie 2001 komen aan bod en het projectteam zal voorstellen doen tot samenwerking bij het identificeren, onderzoeken, beschermen en monitoren van scheepswrakken.
Inschrijven kan via sven.vanhaelst@rwo.vlaanderen.be.
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-02-27-Overleg-Noordzee-wrakduikers

[top]

1.8. Een stand van zaken van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie op de HOPE-conferentie
Vijf jaar geleden trad de Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRMS) in voege met als doel het beschermen en duurzaam beheren van de Europese zeen en oceanen. De richtlijn beoogt een goede milieutoestand van het mariene milieu tegen 2020. Tijdens de HOPE-conferentie worden de vorderingen van de KRMS besproken, heersende problemen aangekaart en oplossingen voor een beter beheer van het mariene milieu aangereikt.
De Healthy Oceans Productive Ecosystems (HOPE) conferentie vindt plaats op 3 en 4 maart 2014 in Brussel in het Charlemagne gebouw. Hooggeplaatste personen uit de Europese Commissie, Europese organisaties, onderzoeksinstituten, universiteiten, etc. zullen er spreken. Panelgesprekken, parallele sessies, speed-pitching presentaties en een kunsttentoonstelling zullen zorgen voor een uiterst boeiend programma. Deelname is gratis.
Link: http://ec.europa.eu/environment/marine/hope-conference/

[top]

1.9. Aquaculture Europe 2014 gaat voor toegevoegde waarde
Onder de titel 'Adding Value' belicht het Europese aquacultuur congres hoe de sector een meerwaarde kan bieden aan haar eindproducten, het productieproces, het onderzoek, het onderzoeksmanagement, de maatschappij en het milieu.
De conferentie vindt plaats, van 14 tot 17 oktober 2014, in Donostia - San Sebastin. De agenda is opgedeeld in een voormiddag- en namiddagprogramma. Tijdens de voormiddag gaan plenair thematische sessies door gebracht door invited speakers, in de namiddag worden parallele technische sessies gehouden bestaande uit presentaties en een postertentoonstelling. Gelijktijdig met het congres vinden het EU Forum, de EAS student group workshop en AE 2014 industry forums (Farmers days) plaats.
Registeren aan een voordelig tarief kan vr 30 juni. De deadline voor het indienen van abstracts is 1 mei 2014. Instructies voor het opstellen van een abstract (2 pp.) zijn terug te vinden in de AE2014 brochure.
Link: http://www.easonline.org/component/content/article/39-uncategorised/259-aquaculture-europe-2014

[top]

1.10. ECSA-conferentie over kustgebieden onder druk
Het milieu is momenteel onderhevig aan veranderingen die met een snelheid en op een schaal plaatsgrijpen zoals nooit eerder gebeurde. De kennis over hoe de klimaatsverandering en menselijke invloeden interageren en inwerken op hydrodynamische, geomorfologische, geochemische, biologische en ecologische processen in de kustgebieden is echter nog beperkt. Daarenboven is er nood aan het ontwikkelen van beheers- en beschermingsstrategien voor kustgebieden. Deze thema's vormen dan ook de focus van het 54ste ECSA congres met als titel 'Coastal systems under change: tuning assessments and management tools'.
De vierdaagse bijeenkomst van de 'Estuarine and Coastal Sciences Association' vindt dit jaar plaats van 12 tot 16 mei 2014 in Sesimbra, Portugal. Abstracts kunnen ingediend worden tot 28 februari. Meer informatie kunt u vinden op de ECSA-website.
Link: http://ecsa54.fc.ul.pt/index.html

[top]

2.1. EU publiceert analyse van uitvoering kaderrichtlijn Mariene Strategie
De Europese Commissie is na een recente analyse van oordeel dat alle lidstaten een aardig tandje zullen moeten bijsteken om de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie te behalen tegen 2020.

Het doel van de Kaderrichtlijn Mariene Strategie is erop gericht om tegen 2020 alle Europese mariene wateren in een goede milieutoestand te krijgen, alsook om de mariene hulpbronnen waarop onze marien-gerelateerde economische en sociale activiteiten steunen te beschermen. De richtlijn vormt het wetgevend kader waarbinnen de menselijke activiteiten in het mariene milieu volgens de ecosysteembenadering moeten beheerd worden. Elke lidstaat heeft in 2012 aan Europa moeten rapporteren hoe ze dit doel willen bereiken voor hun eigen mariene wateren: wat de huidige toestand van hun mariene wateren is, wat zij beschouwen als een "goede milieutoestand" en welke doelstellingen zij wensen te bereiken in 2020. Alle onderdelen van de nationale Mariene Strategien zullen met een cyclus van zes jaar gevalueerd en indien nodig aangepast worden.
Een analyse van deze eerste nationale rapporten door de Europese Commissie toont nu echter aan dat er dringend meer inspanningen nodig zijn, als de EU haar doel wil te bereiken. De bevindingen van het verslag en de weg voorwaarts, zullen bediscussieerd worden in Brussel (3-4 maart 2014) op de HOPE-conferentie (zie elders in deze VLIZINE).
De verschillende rapporten voor de MSFD artikel 12 beoordeling van de Europese Commissie, EEA en JRC zijn beschikbaar op de EU-website:
Link: http://ec.europa.eu/environment/marine/eu-coast-and-marine-policy/implementation/reports_en.htm

[top]

2.2. Klimaatsturing: weinig impact verwacht, heel wat bijwerkingen...
Uit een nieuwe studie van het Duitse zee-instituut GEOMAR in het tijdschrift Nature Communications blijkt dat er, om het ontsporende klimaat te reguleren, best niet te veel op zogenaamde geo-engineering oplossingen wordt gerekend.
Dr. David Keller van het GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research in het Duitse Kiel drukt het zo uit: "We hebben onder andere gekeken naar technieken als ijzerfertilisatie (om plankton te stimuleren meer CO2 op te nemen) en naar methoden waarbij de zonne-instraling wordt verminderd door middel van aerosolen of spiegels. Elk van die technieken wordt genoemd als mogelijk wondermiddel bij het tegengaan van de klimaatswijziging, maar daar kunnen we beter de nodige vraagtekens bij plaatsen, zo blijkt. Door met vergelijkbare modellen de impact van 5 geo-engineering technieken te analyseren, bleek immers dat geen enkele techniek de opwarming van het klimaat wezenlijk kan stoppen zolang de emissies hoog blijven. Bovendien bestaat het risico dat, eens de techniek niet meer wordt aangewend, een gevaarlijke klimaatsontwrichting dreigt".
Link: http://www.geomar.de/en/

[top]

2.3. Europees themanummer over schade aan de zeebodem
Tijdens de laatste eeuw, zijn grote gebieden van de zeebodem beschadigd door menselijke activiteiten, o.a. door de visserij, zand- en grindwinning en baggeren. Het laatste nummer van het (gratis) Europese infoblad "Science for Environment Policy" gaat dieper in op o.a. het onderzoek naar fysische schade aan de zeebodem, de nieuwste methodes voor het in kaart brengen van de gevoeligheid van zeebodems en de druk op mariene ecosystemen door recente activiteiten zoals diepzeevisserij en mijnbouw.
Link: http://ec.europa.eu/environment/integration/research/newsalert/specialissue_en.htm

[top]

3.1. ILVO-Oostende recruteert deskundige technisch visserijonderzoek
Deze wetenschappelijk medewerker zal toegepast wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en ondersteunen dat in het kader van het nieuw Gemeenschappelijk Visserijbeleid nodig zal blijken, omdat het een uitdaging wordt voor de Belgische visserijsector. Deze projecten dienen tevens als basis voor het formuleren van adviezen aan het Vlaamse en Europese visserijbeleid.
Solliciteren kan tot zondag 23 maart 2014. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kan je terecht bij:
Hans Polet (wetenschappelijk directeur): +32-(0)59-56 98 37 of hans.polet@ilvo.vlaanderen.be.
Link: http://www.vliz.be/docs/vlizine/15-02/VL(febr2014)_EV_2014_003_Dier1.pdf

[top]

3.2. Doctoraatsbeurs 'Valorisatietraject voor nevenstromen uit de visserij
ILVO-Oostende zoekt een enthousiaste kandidaat voor het invullen van een doctoraatsbeurs binnen de gecordineerde actie GENESYS (Gebruik van nevenstromen uit landbouw en visserij). In deze onderzoeksbeurs wil men op zoek gaan naar interessante valorisatie van de nevenstromen in de visserij, zeker nu Europa binnen het kader van het nieuwe visserijbeleid de teruggooi wil reduceren en daarbij de aanlanding van bijvangst verplicht.
Het project GENESYS (Gebruik van Nevenstromen als Systeeminnovatie) is de eerste Gecordineerde Actie binnen de ILVO2020-strategie van ILVO en ging van start eind 2012. Binnen het project wordt
getracht om op innovatieve wijze aan transdisciplinair onderzoek te doen door het bundelen van expertises over verschillende wetenschappelijke vakgebieden heen.
Meer informatie is te verkrijgen bij: Els Vanderperren (els.vanderperren@ilvo.vlaanderen.be / +32-(0)59-56 98 40
Link: http://www.vliz.be/docs/vlizine/15-02/VL(febr2014)_Vacature_Genesys_PhD3.pdf

[top]

3.3. Academieprijzen Wetenschapscommunicatie: ook voor mariene wetenschappers
Publiceer jij niet enkel in journals, maar ook in magazines of de krant? Sta jij geregeld journalisten te woord, organiseer je wetenschappelijke workshops voor jongeren, of geef je lezingen over je onderzoek voor een breed publiek? Kortom: doe jij op n of andere manier aan wetenschapscommunicatie? Stel je dan zeker kandidaat voor de wetenschapscommunicatieprijzen van de Vlaamse Academie!
Om onderzoekers te steunen, die ondanks de zware publicatiedruk toch aan wetenschapscommunicatie doen, richtte de Koninklijke Vlaamse Academie van Belgi voor Wetenschappen en Kunsten in 2013 de Academieprijzen Wetenschapscommunicatie op. Vanaf 2014 gebeurt dit in samenwerking met de Jonge Academie. Er zijn twintig prijzen voor de meest verdienstelijke wetenschapscommunicatoren van het jaar, en n loopbaanprijs. Waag je kans voor 30 april 2014!
Link: http://www.kvab.be/owc.aspx

[top]

3.4. VLIZ zoekt jobstudenten voor zomer 2014
Ook dit jaar wil het Vlaams Instituut voor de Zee enthousiaste studenten de kans bieden een vakantiejob te doen op het VLIZ in Oostende. Genteresseerden kunnen solliciteren (brief & cv naar jobs@vliz.be) voor een functie in de bibliotheek, het datacentrum of bij de afdelingen communicatie, beleidsinformatie of onderzoeksinfrastructuur. Bezig zijn aan een opleiding in de mariene wetenschappen (Bachelor of Master) of ICT (Bachelor Informatica) strekt tot de aanbeveling.

Duid in de brief aan welk(e) afdelingen en welk type werk je voorkeur wegdragen. De tewerkstelling loopt telkens vanaf de eerste tot de laatste dag van de maand (1-31 juli, 1-31 augustus, 1-30 september).


Meer info op jobs@vliz.be of tel. +32-(0)59-34 21 30.



[top]

3.5. Student equipment grant van NortekBV
NortekBV, het Nederlandse bedrijf dat Doppler stromingsmeters ontwikkelt en verkoopt, moedigt studenten en promovendi aan om een voorstel in te dienen voor innovatieve metingen met n van hun meetinstrumenten. De winnaar kan gedurende drie maanden over het instrument beschikken en ontvangt 1 000 Euro reisbudget om de resultaten op een Europese conferentie te presenteren.
Link: http://www.nortek-bv.nl/nl/nieuws/nortek-b.v.-student-equipment-grant-2014

[top]

4.1. SeArch - onderwatererfgoed in de Noordzee
Dat er ook sporen van erfgoed te vinden zijn in zee, is maar bij weinig mensen gekend. Nochtans vormt het een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed. Maar dit unieke mariene erfgoed komt onder toenemende druk te staan door commercile activiteiten op zee, zoals zand- en grindwinning, de aanleg van windmolenparken, baggerwerkzaamheden, etc. Als partner in het IWT-project SeArch, ontwikkelde het VLIZ een website voor dit mariene archeologieproject dat je gidst door het wetenschappelijk onderzoek en de wetgeving, met o.a. een tijdslijn en kaarten van de sites.
Het onderzoeksproject SeArch loopt van 2013 tot 2016 en vormt een samenwerking tussen Onroerend Erfgoed, Universiteit Gent (RCMG, vakgroep Geografie en Maritiem Instituut), VLIZ en Deltares (NL). Het doel van het project is om een efficinte evaluatiemethode te ontwikkelen van het archeologisch potentieel in het Belgisch deel van de Noordzee in functie van ingrepen in nauwe samenspraak met de belangengroepen en het maken van voorstellen tot een duurzaam beheer in Belgi.
Op de website vind je alle uitleg aangaande het project zelf, maar ook veel nuttige informatie over marien erfgoed in het algemeen, (inter)nationale verdragen, links naar interessant onderzoek in het buitenland, recente boeken en artikels, etc.
Neem zeker ook een kijkje in de nieuwsrubriek, waar de laatste nieuwtjes m.b.t. het project en onderwatererfgoed in Belgi/Europa aan bod komen (bv. de nieuwe wrakkenwet eind november werd voorgesteld door Minister voro de Noordzee).
Op de website vind je tevens een aantal interessante kaarten (o.a. vondst- en wraklokaties, kustlijnveranderingen doorheen de tijd, enz.). In de loop van het project zal dit kaartmateriaal worden uitgebreid en voorzien worden van een interactieve web-versie.
Link: http://www.sea-arch.be

[top]


DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

COPYRIGHT
Copyright © 2014 Vlaams Instituut voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.

LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.

WEBSITE
www.vliz.be


Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!