VLIZINE jrg. 19, nr. 8 (augustus 2018)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 19, nr. 8 (augustus 2018)

VLIZINE jrg. 19, nr. 8 (augustus 2018)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Ontdek het gloednieuwe VLIZ Marine Robotics Centre op SuperNova
1.2. ‘Blue Mind’ in beeld
1.3. EMSEA conferentie Newcastle
1.4. iSea 2018 - Match of the Concepts
1.5. Tweede Nederlands-Vlaamse zeewierbijeenkomst focust op de multifunctionele Noordzee
1.6. Permanente Vorming Havenbeheer aan UGent van start in oktober 2018

2. Publicaties
2.1. European Marine Board pleit voor meer coherente biologische oceaanobservaties in Europa
2.2. Boek haalt 'zeeslachtoffers' uit Wereldoorlog I uit de vergetelheid

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. ASSEMBLE Plus lanceert nieuwe oproep voor toegang tot mariene onderzoeksstations

1.1. Ontdek het gloednieuwe VLIZ Marine Robotics Centre op SuperNova
In het weekend van 29 en 30 september zet het VLIZ mariene robotica in de kijker op het SuperNova-festival in Antwerpen. Kom op de stand 'Sea exploration made easy' ontdekken hoe mariene robots en andere semi-autonome instrumenten helpen om de uitgestrekte zeeën en oceaan te verkennen en in kaart te brengen. En wordt voor even zelf de piloot van een onderwaterrobot!
SuperNova is een evenement waarbij visionaire oplossingen, technologieën en inzichten samenkomen. Waar game-changers en bedrijven van morgen elkaar ontmoeten, en ondernemers, professionals en creatievelingen contact maken om geïnspireerd en gestimuleerd te raken. Op 27 en 28 september nodigt de SuperNova professional-top professionals, ondernemers, creatieven, onderzoekers, innovators en investeerders uit (betalend). Tijdens het weekend van 29 en 30 september staat het SuperNova-festival open voor iedereen die geïnspireerd en nieuwsgierig is (gratis). Hier zal het Vlaams Instituut voor de Zee aanwezig zijn met de interactieve stand 'Sea exploration made easy'.
Het SuperNova-festival vindt plaats op 29 en 30 september in Antwerpen, op meerdere sites in de buurt van “Het Eilandje” (Waagnatie, Felix Pakhuis, Retail Detail, MAS ...). Op het festival kun je deelnemen aan de onderdelen Expedition, Tech Fair en de TalentBuzz.
 
Link: http://www.supernovafest.eu

[naar boven]

1.2. ‘Blue Mind’ in beeld
Dat de zee – bewust of onbewust – een groot effect op ons heeft, staat al langer vast. De gezonde zeelucht, het zoute water en de rustgevende omgeving dragen allemaal bij tot een betere fysieke gezondheid. Maar de zee heeft ook een invloed op onze gemoedstoestand en hoe we ons voelen, het zogenaamde ‘Blue Mind’ fenomeen. 'Blue Mind' gaat na hoe de zee onze gedachten en gevoelens beïnvloedt. Fotograaf Dirk Du Chau drukt 'Blue Mind' uit in beelden in zijn gelijknamige fotocollectie.
Sommige mensen houden van de zee door haar puur gelukkig makend effect. Anderen verachten en schuwen de zee door angst en ontzag. Maar gevoelens zijn niet rationeel, noch te vatten in concrete cijfers, waardoor er lange tijd geen wetenschappelijk onderzoek werd naar gedaan. Want wat is geluk of verdriet? We kennen het gevoel allemaal, maar toch is het voor elke persoon zo immens verschillend en moeilijk te vatten in woorden. Geïnspireerd door deze filosofie zwierf fotograaf Dirk Du Chau (Geraardsbergen, 1957) van januari tot december 2016 over de dijken en stranden van onze kust op zoek naar dat ene beeld dat zijn interpretatie weergeeft van ‘Wat de zee met ons doet’. Welke voordelen biedt de zee ons? Hoe speelt de zee een positieve rol in ons leven? Hoe inspireert de zee ons? Door middel van fotografie als kunstvorm probeerde Dirk De Chau een antwoord te vinden op deze en veel meer vragen. Vanaf 22 september tot en met 28 oktober kan je ieder weekend (14u-19u) zijn fotocollectie ‘Blue Mind’ gaan bewonderen. De expositie gaat door in ‘Exposure Value’, het fotografiehuis van Yvon Poncelet in de Jules Peurquaetstraat te Oostende.
 
Link: http://www.yvon.be

[naar boven]

1.3. EMSEA conferentie Newcastle
Van 2 tot 4 oktober 2018 gaat in Newcastle (UK) een nieuwe EMSEA conferentie door. De European Marine Science Educators Association brengt mensen samen die begeesterd zijn door educatie en de zee.
EMSEA maakt deel uit van de globale ‘Ocean Literacy’ beweging, die streeft naar een samenleving waarin we als burgers weten hoe de oceaan ons beïnvloedt en hoe wij de oceaan beïnvloeden. Op het breed programma van de conferentie staan verschillende sessies en training workshops rond het thema ocean literacy en onderwijs, citizen science, transatlantische thema's en blue carreers.
Registreren kan nog via de conferentie website: https://conferences.ncl.ac.uk/emsea2018/
Volg EMSEA op Twitter: @emseassociation
Link: http://www.emsea.eu

[naar boven]

1.4. iSea 2018 - Match of the Concepts
Bent u als ondernemer, investeerder, student of namens het bedrijfsleven of de overheid betrokken bij de ontwikkelingen rond de Noordzee? Staan duurzaamheid en innovatie dikgedrukt in uw woordenboek? Kom dan naar iSea 2018! Dit netwerkevenement voor innovatieve ondernemers met een visie op een duurzame Noordzee wordt georganiseerd door het Nederlandse Rijkswaterstaat op 4 oktober 2018, als side-event tijdens de Innovation Expo in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam.
De Noordzee is volop in beweging. Nieuwe activiteiten zoals windparken op zee, maricultuur en kunstmatige eilanden nemen ruimte in en maken meervoudig ruimtegebruik mogelijk. Ook staan we voor uitdagingen: uitputting en vervuiling van de Noordzee liggen namelijk op de loer. Het Nederlandse Rijkswaterstaat vindt het van groot belang om ook in de toekomst op duurzame wijze van de Noordzee gebruik te maken en hier zijn innovaties voor nodig.
Eerder dit jaar organiseerde Rijkswaterstaat de innovatiecompetitie iSea - Match of the Concepts (deadline 2018; promofilmpje) waarbij ze op zoek gingen naar vernieuwende ideeën rond duurzaam gebruik van de Noordzee. Op 4 oktober (16.00-18.30) worden de laureaten bekend gemaakt en de prijs uitgereikt, een innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro te besteden bij een Nederlands kennisinstituut.
Om het side-event iSea 2018 te bezoeken dient u ook geregistreerd te zijn als bezoeker van de Innovation Expo. Bekijk de website van de Innovation Expo 2018 voor het uitgebreide programma en hoe te registreren.
Link: http://www.eventbrite.nl/e/tickets-isea-2018-match-of-the-concepts-4-oktober-2018-innovation-expo-48877520981

[naar boven]

1.5. Tweede Nederlands-Vlaamse zeewierbijeenkomst focust op de multifunctionele Noordzee
Zowel in Nederland als in België staat het gebruik van de Noordzee voor een transitie. Momenteel wordt nagedacht over hoe we verder omgaan met de productie van voedsel, energie en het beheer van de natuur op zee. Op de tweede Nederlands-Vlaamse zeewierbijeenkomst van 20 september 2018 in Scheveningen wordt nader bekeken welke rol de zeewiersector kan spelen in dit nieuwe scenario. Met de uitbreiding van windenergieprojecten op zee neemt immers de urgentie toe om hierover een duidelijk beeld te vormen.
De bijeenkomst zal plaatsvinden op donderdag 20 september op de Pier van Scheveningen in Nederland. De bijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van SeaConomy, Stichting Noordzeeboerderij en POM West Vlaanderen. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. Het programma en  praktische info,  rond de plaats van gebeuren en inschrijving, vindt u op onderstaande link:
Link: http://fabriekenvoordetoekomst.be/de-multifunctionele-noordzee

[naar boven]

1.6. Permanente Vorming Havenbeheer aan UGent van start in oktober 2018
Zoals elk academiejaar vindt ook in 2018-2019 de opleiding Permanente Vorming Havenbeheer plaats. Deze opleiding wordt georganiseerd door het Maritiem Instituut van de Universiteit Gent onder leiding van Prof. Dr. Frank Maes, in nauwe samenwerking met North Sea Port. Een vijfdaagse cursus bedoeld voor mensen werkzaam in de transportsector, maritieme industrie en maritieme dienstensector, toeleveringsbedrijven en verladers, advocaten, kamer van koophandel en diverse overheden.
Het programma is een onderdeel van de permanente vormingen van de Universiteit Gent en werd recent grondig hervormd: er werd gesleuteld aan de invulling van de verschillende modules en lezingen om een actueel, coherent programma samen te stellen. De lesmodules worden gehouden tussen oktober 2018 en maart 2019 in de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent. De lesgevers zijn docenten van de Universiteit Gent en professionelen uit de praktijk. In vijf lesdagen krijgen de deelnemers een mooi beeld van waar havenbedrijven rekening mee moeten houden om zich verder te ontwikkelen. Uiterste inschrijvingsdatum is vrijdag 5 oktober 2018. Meer informatie in de brochure (downloadbaar via link hieronder).
Link: http://www.vliz.be/docs/vlizine/19-08/Brochure_Permanente-Vorming-Havenbeheer-UGent-2018-2019.pdf

[naar boven]

2.1. European Marine Board pleit voor meer coherente biologische oceaanobservaties in Europa
De nieuwste Future Science Brief nr. 3 van de European Marine Board (EMB) – getiteld “Strengthening Europe's Capability in Biological Ocean Observations” – geeft de visie weer van een strategisch pan-Europees forum over de huidige (en toekomstige) capaciteit en relevantie van biologische observaties in de Europese zeeën. In tegenstelling tot chemische en fysische observaties, blijken observatienetwerken rond biologische parameters in Europa niet sterk georganiseerd te zijn. Vaak ontbreekt er afstemming tussen meetsystemen en kunnen observaties niet optimaal geïntegreerd worden. Een multifunctioneel, goed geïntegreerd biologisch oceaanobservatiesysteem zal de biologische kennis van zeeën en oceanen – in Europa en wereldwijd – sterk bevorderen. Iets van groot belang voor het behoud van een gezonde oceaan voor een gezonde samenleving.
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6468

[naar boven]

2.2. Boek haalt 'zeeslachtoffers' uit Wereldoorlog I uit de vergetelheid
In "Een koetsiersfamilie in de vuurlijn te Stene. Het verhaal van de overlevenden" schetst auteur Neron Strubbe hoe zijn grootouderlijk huis te Stene-Oostende op 21 oktober 1917 door een Britse granaat wordt vernietigd. Geviseerd werd de Duitse batterij Tirpitz, het waren echter beide grootouders en hun twee dochters die dodelijk getroffen werden. De zonen die dit noodlot als bij wonder overleefden verdrongen het trauma en hun daaropvolgende troosteloze jeugd. Tot kleinzoon Neron in de pen kroop...
De auteur beschrijft de aanleiding voor het boek als volgt: "Gek hoe existentiële gevoelens opgewekt door een foto van mijn grootouders en dochter uit 1913 een beklemmende zoektocht naar hen opstartten. Hun geloof in de toekomst liep schipbreuk tijdens de Groote Oorlog. Onheilspellend was de oprichting in 1915 van de Tirpitz of Hamilton batterij in de onmiddellijke buurt te Stene. Vrijwaring van de zeehavens was het doel. Uit zee doemden regelmatig de Britse “Big gun Monitors” met enorme kanonnen op. Een zone des doods met gapende kraters ontstond. Op die zonnige dag van 21 oktober 1917 voltrok zich de aangekondigde ramp. Roekeloos trof de “Marshall Soult” met een voor de Hamilton batterij bestemde granaat hun koetsiershuisje. Omgekomen door friendly fire waren Gustaaf, Elodie en Helena waarmee ik op die foto kennis maakte. Honderd jaar later ontdekte ik dat ook hun onbekend baby-dochtertje bezweek. Voor Stene het grootste oorlogsoffer! Miraculeus ontsnapten mijn vader en zijn broer uit die puinhoop. Genegeerd door hun familie waren zij in het Oostends weeshuis Sint Vincentius in 1918 opnieuw tweemaal de dood te vlug af. Een troosteloze jeugd was het, maar broederliefde en wilskracht hielden hen recht. Het door de broers weggedrongen verleden bracht ik met dit boek terug aan de oppervlakte".
Het ingenaaide boek “Een koetsiersfamilie in de vuurlijn te Stene. Het verhaal van de overlevenden” (111 pagina's) is voor 24,99 euro te koop bij boekhandel Corman te Oostende en bij heemkring ‘t Schorre te Stene (22,50 euro voor leden). Belangstellenden buiten Oostende kunnen het werk bestellen via e-mailadres “filip.strubbe@telenet.be” voor 25 euro (verzendkosten inbegrepen). Auteur Neron Strubbe is de kleinzoon van de slachtoffers Strubbe Gustaaf en Vanslembrouck  Elodie. In een addendum “Koetsiers tijdens La Belle Epoque” wordt de teleurgang van een eeuwenoud beroep beschreven.

[naar boven]

3.1. ASSEMBLE Plus lanceert nieuwe oproep voor toegang tot mariene onderzoeksstations
ASSEMBLE Plus opent een tweede oproep voor internationale toegang van wetenschappers tot de beste Europese mariene infrastructuur. De beschikbare financiering biedt onderzoekers eenvoudige en effectieve toegang tot een aantal van de meest geavanceerde onderzoeksinfrastructuren van de Europese Unie, en waarborgt voortdurende vooruitgang op het gebied van kennis en technologie. De onderzoeksinfrastructuren omvatten biologische hulpbronnen, faciliteiten en data die uitermate geschikt zijn voor wetenschappers uit de academische wereld, de industrie en beleid.
ASSEMBLE Plus is een consortium van 23 partnerorganisaties verspreid over 16 landen, opererend onder de paraplu van het Europese Marien Biologisch Onderzoekscentrum (EMBRC-ERIC). Het integreert meer dan 30 biologische stations en installaties uit verschillende oceaan- en zeeregio’s, en biedt onderzoekers toegang tot de services van deze stations zoals e-infrastructuur, experimentele faciliteiten, biologische bronnen en technologische platforms. In december 2017 lanceerde ASSEMBLE Plus zijn eerste oproep. In totaal werden 50 beurzen toegekend. In deze tweede oproep kunnen kandidaten op elk moment hun aanvraag indienen. Succesvolle aanvragers verkrijgen fysieke toegang en/of toegang vanop afstand tot de meer dan 30 marien biologische stations en installaties. ASSEMBLE Plus dekt de kosten van maximum twee kandidaten per project en dit voor een periode tot 30 dagen. Daarnaast voorziet het in de reis-, accommodatie- en onderhoudskosten binnen vooraf bepaalde grenzen. Ten slotte is er de mogelijkheid tot dekking van de kosten voor het verschepen van biologisch materiaal naar het thuisinstituut van de bezoeker.
Het indienen van een aanvraag kan vanaf 29 augustus 2018 tot oktober 2020. De evaluatie van de aanvragen gebeurt in zes ronden, met als eerstvolgende verzameldatum 28 september 2018. Succesvolle kandidaten worden binnen zes weken na de verzameldatum op de hoogte gebracht. Informatie over het verloop van de oproeprondes vind je op www.assembleplus.eu/access/site-and-remote-access/project-calls. Voor meer gedetailleerde info over de oproep, de selectiecriteria en het selectieproces zie www.assembleplus.eu/access/transnational-access of mail naar access@embrc.eu.
 
Link: http://www.assembleplus.eu

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!