VLIZINE jrg. 20, nr. 4 (april 2019)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 20, nr. 4 (april 2019)

VLIZINE jrg. 20, nr. 4 (april 2019)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Save the date: Symposium over zeespiegelstijging in de Vlaams-Nederlandse Delta
1.2. Cursus voor startende polaire onderzoekers die R-analysetechnieken willen bijschaven
1.3. Oproep aan biodiversiteitsonderzoekers om bij te dragen aan Europese LifeWatch ontwikkelingen
1.4. EMODnet Open Sea Lab II: kennis en waarde creëren met open mariene data
1.5. 23ste Maritiem Symposium rond 'Big Data'
1.6. North Sea Palaeolandscapes Conference 2019: save the date
1.7. Pint of Science - Wereldoceaandag: ticketverkoop van start
1.8. Week van de Zee 2019 draait rond plastic soep: wat een troep!

2. Publicaties
2.1. Op de hoogte blijven van het AQUA-LIT project via de digitale nieuwsbrief
2.2. Mariene ecosystemen en hun voordelen voor de mens: hoeveel zijn ze waard?
2.3. Nieuwe EMODnet-kaartenset toont verspreiding marien afval Europese zeeën en stranden

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. VLIZ zoekt nieuwe marien technicus voor de uitbouw van het Blue Accellerator platform
3.2. Transnationale call voor onderzoek naar link tussen oceaan en klimaat
3.3. VLIZ werft aan: junior wetenschappelijk medewerker communicatie
3.4. VLIZ zoekt onderzoeker Acoustic Water Column Imaging
3.5. VLIZ werft aan: 14 nieuwe onderzoeksfuncties
3.6. FWO opent oproep voor samenwerkingsprojecten met Zuid-Korea

4. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
4.1. Noordzee bodemleven in kaart via geautomatiseerde DNA-herkenning

5. Doctoraten
5.1. Hoe kunnen we de kweek van larven van de Noordzeetong verduurzamen?

6. Varia
6.1. Terugblikken op de VLIZ Marine Science Day 2019

1.1. Save the date: Symposium over zeespiegelstijging in de Vlaams-Nederlandse Delta
In het kader van een grensoverschrijdende samenwerking organiseren Campus Zeeland en de Universiteit Gent, samen met hun partners NIOZ en VLIZ, het symposium 'Sea level rise in the Flemish-Dutch delta region: State-of-the-art impact and opportunities'. Het symposium behandelt de Vlaams-Nederlandse kijk op de zeespiegelstijging en zal doorgaan op 25 juni 2019 (vanaf 9u30) in de gebouwen van Greenbridge (UGent Campus Oostende). Verdere info en het programma volgen.

[naar boven]

1.2. Cursus voor startende polaire onderzoekers die R-analysetechnieken willen bijschaven
Doe je zelf onderzoek naar de mariene biodiversiteit van Antarctica of polaire wateren? Wil je je statistische analysetechnieken verbeteren? Maak dan gebruik van het aanbod van de Scientific Committee on Antarctic Research (www.scar.org) om deel te nemen aan de vijfdaagse cursus in het analyseren en modelleren van verspreidingsgegevens, gebruik makende van open source pakketten hiervoor aangemaakt door de Antarctic R community.
De cursus gaat door tussen 2 en 6 september in Brussel. Aanmelden moet voor 15 juni. Ze is bedoeld voor jonge onderzoekers in polair onderzoek en kost 75 EURO. Er wordt een basiskennis van R en GIS gevraagd, maar desgewenst kan ter voorbereiding een online cursus worden gevolgd. Lees alles na op:
Link: github.com/SCAR/EGABIcourse19

[naar boven]

1.3. Oproep aan biodiversiteitsonderzoekers om bij te dragen aan Europese LifeWatch ontwikkelingen
LifeWatch is een Europees infrastructuurnetwerk ten behoeve van biodiversiteitsonderzoek, zowel op land als in zee. Het is een virtueel laboratorium opgebouwd uit observatoria, databanken, web-services en modelleerpakketten en dat verspreid over tal van Europese lidstaten. Tussen 27 en 29 mei komen de LifeWatch-wetenschappers en -ontwikkelaars samen in Rome voor een eerste Scientific Community Meeting. Men wil er de discussie aangaan met een bredere gemeenschap van biodiversiteitonderzoekers rond de meest veelbelovende ontwikkelingslijnen, het identificeren van de nog bestaande lacunes en de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen waarvoor biodiversiteit en ecosysteemwetenschap moeten worden aangepakt.
De LifeWatch ERIC Scientific Community Meeting gaat door in Rome in de gebouwen van CNR (Consiglio Nazionale delle Ricerche) van maandag 27 tot en met woensdag 29 mei. Meer info over het programma en hoe zelf bij te dragen met een 'flash presentatie':
Link: www.lifewatch.eu/scientific-community-meeting

[naar boven]

1.4. EMODnet Open Sea Lab II: kennis en waarde creëren met open mariene data
EMODnet organiseert van 4 tot 6 september een tweede hackathon rond open mariene data. Doel is om multidisciplinaire teams te vormen, bestaande uit een mix van programmeurs, communicatie-experts, data-liefhebbers en ondernemers. Tijdens Open Sea Lab II worden de teams uitgedaagd om kennis en waarde te creëren met open mariene data, en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de uitdagingen van de blauwe samenleving aanpakken. Geen ervaring vereist! Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich inschrijven voor een kick-off evenement op 24 mei in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel: om geinspireerd te raken door experten in de drie thema’s waar tijdens de hackathon zal moeten rond gewerkt worden. Ook te volgen via de live stream.
Link: www.vliz.be/nl/event/2019-emodnet-open-sea-lab-kick-off

[naar boven]

1.5. 23ste Maritiem Symposium rond 'Big Data'
Op woensdag 15 mei 2019 organiseert het Maritiem Instituut van de Universiteit Gent een symposium rond big data als hefboom voor logistieke en maritieme optimalisatie en verduurzaming.
Big data zijn de grondstof en de brandstof van morgen. Het inzamelen, samenbrengen en integreren van gegevens zullen de nieuwe technologieën hun volle reikwijdte geven. Het houdt de belofte in van verhoogde efficiëntie, verbeterde planning en opvolging van goederenstromen… Die optimalisaties – denk aan het vermijden van leegrijden - kunnen ook verduurzaming in de hand werken. Maar ze roepen meteen ook tal van vragen op rond eigenaarschap van data, beveiliging en privacy. Het 23ste Maritiem Symposium wijdt er een ganse dag aan. Sprekers vanuit verschillende invalshoeken zullen uitleggen  wat de uitdagingen zijn en hoe zij daarmee omgaan.
De studiedag gaat door in het BioBase Europe Training Centre (BBETC) in Terneuzen (Nederland). Meer informatie:

 
Link: https://www.ugent.be/re/nl/diensten/gandaius/activiteiten-gpv/maritiemsymposium-23.htm

[naar boven]

1.6. North Sea Palaeolandscapes Conference 2019: save the date
Het Geologisch Onderzoek van Nederland (TNO), het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Renard Centrum voor Mariene Geologie van de Universiteit Gent zijn verheugd deze driedaagse interdisciplinaire conferentie aan te kondigen over Midden-Pleistocene tot Laat-Holocene geologische processen en landschapsontwikkeling in de Noordzee. De interactieve conferentie vindt plaats van 18 tot 20 november 2019 in Media Plaza in Utrecht, Nederland.
De belangrijkste doelstellingen zijn (1) de uitwisseling van expertise m.b.t. geologische processen en landschapsevolutie sinds het Midden Pleistoceen, met focus op de Noordzee maar uitlopend tot aan de Keltische continentale rand, en (2) het zoeken naar directe en indirecte aanwijzingen voor menselijke aanwezigheid in en gebruik van deze landschappen.
Meer informatie over de conferentiethema's, hoe deel te nemen aan plenaire en postersessies, en hoe te pre-registreren om op de hoogte te blijven van het evenement, kun je nalezen op de website van TNO:
Link: www.tno.nl/en/about-tno/events/2019/reconstructing-interconnected-environments-for-the-past-500-kyrs/

[naar boven]

1.7. Pint of Science - Wereldoceaandag: ticketverkoop van start
Het jaarlijkse wetenschapsfestival Pint of Science brengt wetenschappers naar een bar bij jou in de buurt om je te informeren over de laatste nieuwtjes uit de wereld van de wetenschap. Dit alles in een losse, gezellige atmosfeer. Het internationale festival doet op 20, 21 en 22 mei verscheidene steden aan in België, waaronder voor het eerst ook Oostende. En omdat in Oostende de zee nooit veraf is, programmeren we op elk van de drie avonden twee zeewetenschappers.
Op maandagavond staat 'De zee van toen' centraal. Maritiem historicus Wim De Winter (VLIZ) neemt ons mee in een tijdscapsule naar de 18de eeuw. Via een reeks pas ontdekte ‘Gekaapte Brieven’, Vlaamse scheepsdocumenten die door Britten werden gekaapt in oorlogstijd, volgt hij hun tochten en leefomstandigheden. Vervolgens voert maritiem archaeoloog Sven Van Haelst (VLIZ) ons mee onder water en onthult de mysteries rond wrakken in de Noordzee. Wist je dat alleen al in het Belgisch deel van de Noordzee er meer dan 200 scheeps- en vliegtuigwrakken liggen?  Dinsdag focussen we in 'Een zee van leven' op het leven in onze zeeën en de relatie met de mens. Ecoloog en vogelkenner Eric Stienen (INBO) doet uit de doeken waarom de grote meeuwen zo dicht bij de mensen leven. Eric volgt de meeuwen op de voet met innovatieve GPS-zenders waardoor hij hun gedrag in detail kan vastleggen. Bioloog en wetenschapscommunicator Jan Seys (VLIZ) heeft het over een opwarmende en verzurende zee en vraagt zich af hoe we het evenwicht opnieuw kunnen herstellen. Woensdag staat helemaal in het teken van het effect van de zee op het menselijk lichaam: 'De zee en ik'. Onderzoekster Annelies Declercq (VLIZ) confronteert ons met het plasticprobleem. Zijn wij ons als consument bewust van welke producten plastic bevatten? Kunnen we ons koopgedrag aanpassen? Met andere woorden: kunnen wij zelf voor verschil zorgen? Onderzoeker Emmanuel van Acker tenslotte heeft het over "gezonde zeelucht". Klopt het echt dat zeelucht en zeewater gezond zijn en bruikbare in medische behandelingen, of is het een volkswijsheid? Tickets voor het festival kosten € 3,00 en zijn te koop via www.pintofscience.be. Per avond zijn 80 plaatsen beschikbaar. Pint of Science Oostende gaat door in Kaap | Vrijstaat O. (Zeedijk, Koning Boudewijnpromenade 10). De voorstelling start om 19:30. De deuren van het café gaan open vanaf 19:00.
Link: www.pintofscience.be/ostend

[naar boven]

1.8. Week van de Zee 2019 draait rond plastic soep: wat een troep!
Dit jaar loopt de Week van de Zee van 4 tot 12 mei. De provincie West-Vlaanderen en partners focussen tijdens deze editie op de `Plasticsoep´. Via natuurbeleving en educatie wil de campagne kinderen en volwassenen bewust maken van de relatie tussen mens en zee, en stimuleren om zorg te dragen voor onze kustnatuur. Met heel wat activiteiten voor klassen en gezinnen. En met orgelpunt van de campagne op 12 mei: moederdag! Verwen je moeder met een plasticvrij cadeau of geniet samen met haar van een wandeling aan zee.
Dit jaar worden drie nieuwe acties voor diverse doelgroepen gelanceerd door de natuur-educatieve dienst van de provincie West-Vlaanderen: naast een nieuw educatief pakket voor de eerste en tweede graad basisonderwijs (Plasticsoep wat een troep), komt er voor de strandbezoeker een handige strandfolder over natuurlijke aanspoelsels en marien zwerfvuil. Op zondag 12 mei (moederdag) zetten acht bezoekerscentra aan de kust de deuren open voor het brede publiek. En wie wil, kan er een uniek plasticvrij geschenk maken voor de mama. Een overzicht van alle activiteiten die de provincie West-Vlaanderen en partners organiseren, vind je terug op de website:
Link: www.weekvandezee.be

[naar boven]

2.1. Op de hoogte blijven van het AQUA-LIT project via de digitale nieuwsbrief
Het Europese project AQUA-LIT wil het zwerfvuil in zee, veroorzaakt door de aquacultuursector, voorkomen. Bij kweekactiviteiten in zee of de kustzone bestaat immers het risico dat onderdelen van installaties loskomen of dat tijdens operaties materialen als zwerfvuil in het mariene milieu terecht komen. AQUA-LIT streeft naar een set van duurzaamheidstips om het aandeel in het marien zwerfvuil vanuit de aquacultuursector terug te dringen. Wil je op de hoogte blijven van het project? Inschrijven voor de digitale nieuwsbrief van dit project kan via de projectwebsite aqua-lit.eu.
Vul uw naam en e-mailadres in helemaal onderaan in de voetmat van de website of via de pop-up die verschijnt als u voor het eerst op deze website komt.
 
Link: https://aqua-lit.eu/

[naar boven]

2.2. Mariene ecosystemen en hun voordelen voor de mens: hoeveel zijn ze waard?
Eerder deze maand lanceerde de European Marine Board EMB zijn 5de Future Science Brief 'Valueing Marine Ecosystems’. Hierin wordt door een werkgroep van Europese experts samengevat hoe met de waarde van ecosysteemdiensten en het natuurlijk kapitaal moet worden rekening gehouden in de blauwe economie. En hoe de impact van menselijke activiteiten op zee, en de socio-economische belangen ervan, geldelijk kunnen worden afgewogen tegenover acties die de toestand van de mariene biodiversiteit en de ecosystemen kunnen behouden of verbeteren.
Deze 5de future science brief vat samen hoe het gebruik van waarderingsstudies in het mariene milieu verder kan worden bevorderd en toont enkele van de beste praktijkvoorbeelden. Download de pdf van de publicatie en een korte fact sheet van op de (vernieuwde) website van de EMB.
Link: www.marineboard.eu/publications/valuing-marine-ecosystem-services-%E2%80%93-taking-account-value-ecosystem-benefits-blue

[naar boven]

2.3. Nieuwe EMODnet-kaartenset toont verspreiding marien afval Europese zeeën en stranden
Het European Marine Observation and Data network (EMODnet) lanceerde een set van digitale kaarten waarop te zien is in welke mate de Europese stranden en zeebodem geteisterd worden door marien afval. Via dit nieuwe instrument wil men het mariene beleid en burgers beter informeren over de verspreiding van verschillende types afval in ruimte en tijd.
Het steeds talrijker aanwezige plastic en ander afval vormt een grote bedreiging voor mariene ecosystemen en de volksgezondheid. Ondertussen werd in bijna alle zeeleven – van walvissen tot weekdieren – plastic aangetroffen. Internationale fora, zoals de G7, G20 en de Verenigde Naties, riepen op om de metingen en observaties wereldwijd bij elkaar te leggen en zo beter maatregelen te kunnen treffen. EMODnet Chemistry loopt hier voorop met hun nieuwste dataproduct.
Overheden en burgers hebben nu een instrument voorhanden om in kaart te brengen waar het zwerfvuil in onze zeeën en oceaan terechtkomt. De kaarten zijn gebaseerd op gegevens door honderden data-toeleveranciers, zowel afkomstig van officiële monitoringsprogramma’s als andere bemonsteringen door de Europese kuststaten. Ze tonen onder meer de geografische en temporele verspreiding van het afval op Europese stranden en de zeebodem. Men kan de kaarten ook verfijnen op type afval: van kunststoffen tot glas, hout en metaal, en van visserij-gerelateerde artikelen tot afval afkomstig van op land, zoals sigaretten. Alles is interactief aan te klikken onder het blokje EMODNET CHEMISTRY – LITTER op hun product viewer:
Link: ec.oceanbrowser.net/emodnet/

[naar boven]

3.1. VLIZ zoekt nieuwe marien technicus voor de uitbouw van het Blue Accellerator platform
In het kader van het Blue Accelerator project wordt een offshore test- en innovatieplatform gerealiseerd voor de kust van Oostende. Het VLIZ zal dit platform uitrusten met de nodige sensoren om omgevingsparameters op te meten en om testen op dit platform van de nodige technisch-wetenschappelijke ondersteuning te voorzien, wat de taak is van de nieuw aan te werven marien technicus (MSc in industriële wetenschappen, contract bepaalde duur, met mogelijkheid tot verlenging). Solliciteren kan tot en met 14 mei.
Lees op onze vacaturepagina’s meer over de functie en de vereiste vaardigheden:
 
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2019-04-24-vliz-werft-aan-marien-technicus-blue-accelerator

[naar boven]

3.2. Transnationale call voor onderzoek naar link tussen oceaan en klimaat
JPI Oceans en JPI Climate lanceren een transnationale oproep met betrekking tot onderzoek naar de link tussen oceaan en klimaat. Voorstellen kunnen nog tot 14 juni ingediend worden.
De oproep focust op volgende 3 topics, nl.:
- de rol van de oceaan in de variatie en extremen in het klimaat (vb. tropische cyclonen), en dat op verschillen tijdschalen;
- de interacties tussen lucht en zee, en andere fysische en biogeochemische oceaanprocessen binnen globale systeemmodellen. Om zowel kleinschalige niet-lineaire processen, als water-, energie- en koolstofcycli beter weer te kunnen geven. Ook innovatieve benaderingen van model-data-analyses zijn welkom;
- de inschatting van door klimaatverandering geïnduceerde modificaties van de oceaanfysica en -chemie geassocieerd met de biogeochemische cycli (o.a. oceaanverzuring en koolstofsekwestratie).
Financierende instellingen van België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Ierland, Italië, Letland en Noorwegen hebben in totaal 8,1 miljoen EURO voorzien voor deze oproep. BELSPO zal de Belgische partners financieren die aan de projecten deelnemen, en heeft hiervoor een budget van 500.000 EURO voorzien.
Link: www.jpi-oceans.eu/calls/proposals/joint-call-jpis-climate-and-oceans-climate-science

[naar boven]

3.3. VLIZ werft aan: junior wetenschappelijk medewerker communicatie
De afdeling Wetenschapscommunicatie van het Vlaams Instituut voor de Zee werft een halftijds medewerker aan (contract onbepaalde duur) die mee instaat voor het educatief verwerken van zeewetenschappelijke inhoud. Zowel het schrijven van inhoudelijke stukken, het aanmaken van educatieve producten, het mee organiseren van evenementen, als het op andere manieren zichtbaar maken van Vlaams marien en kustgebonden onderzoek naar diverse doelpublieken toe (sociale media, website etc.) behoren tot de taken. De kandidaat heeft een academische masterdiploma en bij voorkeur al wat ervaring in mariene en communicatiegerichte disciplines. Solliciteren kan tot en met 10 mei 2019.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2019-04-17-vliz-werft-aan-junior-wetenschappelijke-medewerker-communicatie

[naar boven]

3.4. VLIZ zoekt onderzoeker Acoustic Water Column Imaging
In het kader van een tweejarig onderzoeksproject zoekt het Vlaams Instituut voor de Zee een Master in de geologie, hydrografie of oceanografie voor het opstellen van 3D turbiditeitsprofielen van de waterkolom. Bedoeling is dat de kandidaat dataverwerkingsalgoritmes ontwikkelt voor zowel multispectrale satellietgegevens als multibeam backscatter data; alsook regelmatige waterstalen in de Noordzee gaat nemen om deze algoritmes te valideren. Solliciteren kan tot 15 mei.
Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met VITO, waarbij het VLIZ focust op de ontwikkeling van een methode voor de bepaling van turbiditeitsprofielen via multibeam echosounding.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2019-04-17-vliz-werft-aan-onderzoeker-acoustic-water-column-imaging

[naar boven]

3.5. VLIZ werft aan: 14 nieuwe onderzoeksfuncties
Om zijn onderzoekscapaciteit te versterken werft het VLIZ 14 nieuwe collega’s aan in zijn departement Onderzoek. Kom bij ons multidisciplinaire team in Oostende en maak deel uit van een nieuwe golf marien onderzoek in Vlaanderen. Solliciteren kan tot en met 15 mei 2019 (23:00 CEST).
De 14 nieuwe onderzoeksfuncties zijn erg divers en passen binnen de zes onderzoekstopics die invulling geven aan de VLIZ-onderzoeksstrategie: 'Ocean & Human Health', 'Life's Roots & Rates', 'Nature Changes & Solutions', 'Seascapes Past & Future', 'Maritime Society & History', en 'Understanding & Optimising observations'. Er zijn vijf posities voor postdoctorale/tenure track onderzoekers: Mariene micro- en macroplastics: kwantificering en ecologische beoordeling; FlStructuur en functie van microbiële gemeenschappen via flow cytometrie; Bio-informatica voor mariene systems biology; Exploratie van kustnabije en Noordzee paleolandschappen; en Socio-economische factoren en gevolgen van Blauwe Economie ontwikkelingen. Er zijn acht posities voor junior onderzoekers in de volgende projecten: Blue Health: Psychologische en fysiologische effecten van kustlandschappen; Blue psychology: rol van zintuiglijke perceptie en gedrag voor gezondheid en welzijn; Mariene bacteriën in aerosolen en potentiële gezondheidseffecten; Diversiteit en ecologische functie van mariene virussen; Zoöplankton imaging voor analyse van gemeenschappen; Onderwatergeluid: mariene akoestische omgeving en betekenis voor biodiversiteit; Moleculaire kenmerken in plankton ecosysteemfuncties en –processen; Kolonisering van ecosystem engineers in kustnabije natuurlijke en artificiële habitats. Daarnaast werven we een ervaren akoestische geofysische dataverwerker aan. Zie hier voor meer uitgebreide informatie over de jobinhoud en voorwaarden. Naast deze open vacatures legt het VLIZ een werfreserve aan voor mogelijke tijdelijke betrekkingen. Opportuniteiten kunnen zich aandienen voor de volgende profielen: ecologisch modelleur, analist/modelleur van milieugegevens met ervaring in R, marien bioloog/taxonoom, moleculair ecoloog, marien geoloog. Kandidaten met een dergelijk profiel worden aangemoedigd om spontaan te solliciteren.
 
Link: www.vliz.be/nl/vacature/14-nieuwe-onderzoeksfuncties-2019

[naar boven]

3.6. FWO opent oproep voor samenwerkingsprojecten met Zuid-Korea
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) zet sterk in op internationale samenwerking als hefboom naar wetenschappelijke excellentie. In dit kader gaat FWO met de Zuid-Koreaanse National Research Foundation (NRF) tweejarige samenwerkingsprojecten financieren. Ook Vlaamse mariene wetenschappers kunnen er potentieel mariene of andere aanvullende expertise aantreffen om hun onderzoeksprojecten een boost geven.
Deze samenwerkingsprojecten zijn gericht op jonge onderzoekers (max. zes jaar postdoc) en behelzen fundamenteel wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling in alle wetenschappelijke onderzoeksdomeinen. De looptijd van deze projecten bedraagt twee jaar. Aanvragen moeten gelijktijdig ingediend worden bij FWO door een onderzoeksgroep uit Vlaanderen en bij NRF door een onderzoeksgroep uit Zuid-Korea. Deze oproep staat open tot en met 30 juni 2019.
Link: www.fwo.be/nl/mandaten-financiering/internationale-samenwerking/samenwerkingsproject/samenwerking-zuid-korea/

[naar boven]

4.1. Noordzee bodemleven in kaart via geautomatiseerde DNA-herkenning
De monitoring van het mariene ecosysteem in de Noordzee wordt de komende drie jaar accurater en efficiënter gemaakt door het Europees onderzoeksproject GEANS – Genetic tools for Ecosystem health Assessment in the North Sea region. Voor enkele honderden zeebodemdieren (wormen, vlokreeften, schelpen, slangsterren …) worden zogenaamde DNA-barcodes ontwikkeld. Eens die in een digitale DNA-bibliotheek zitten, kan men de aanwezigheid van de betreffende soorten automatisch door een machine laten detecteren in een staal met zeewater of zeebodem.
Bij zowat alle menselijke activiteiten in de Noordzee (aquacultuur,  zandwinning, baggerstort,  mariene windmolenparken, scheepvaart en visserij …)  is het wettelijk verplicht om de  milieu-impact te monitoren. In plaats van de tijdrovende manuele identificaties die nu gebruikelijk zijn, moeten DNA-paspoorten van soorten, die bekend staan als gevoelige verklikkers van ecosysteemveranderingen, het mogelijk maken om snel alarmsignalen te ontvangen bij het monitoren van menselijke activiteiten in de Noordzee. Wetenschappers uit zeven Noordzeelanden nemen deel. Vlaamse partners zijn ILVO en het Vlaams Instituut voor de Zee.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6817

[naar boven]

5.1. Hoe kunnen we de kweek van larven van de Noordzeetong verduurzamen?
Op dinsdag 14 mei 2019 (17u) verdedigt Evelien De Swaef haar proefschrift met de titel 'Towards Sustainable Dover Sole(Solea solea) larviculture. Contributing to the exploration of factors influencing its success.' De algemene doelstelling van dit proefschrift is het verduurzamen van de larvicultuur van Noordzeetong door het ontwikkelen van verschillende innovatieve onderzoeksinstrumenten. De promotoren van dit werk zijn Prof. dr. Annemie Decostere en Prof. dr. Wim Van Den Broeck van de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent. De verdediging vindt plaats op de faculteit Diergeneeskunde (Vakgroep Pathologie, Bacteriologie en Pluimveeziekten).
Link: www.ugent.be/nl/agenda/doctoraten/20190514-DI05

[naar boven]

6.1. Terugblikken op de VLIZ Marine Science Day 2019
De VLIZ Marine Science Day 2019 van 13 maart laatstleden bracht een 400-tal mariene wetenschappers, studenten en bedrijven bijeen in Bredene voor een dagje vol inspirerende presentaties en demonstraties. Het MEC Staf Versluys bleek maar net groot genoeg. Kon je er niet bijzijn? Of wil je nog rustig enkele zaken herbekijken? Neem dan een kijkje op onze VMSD19-terugblik-pagina. Je vindt er alle video van de presentaties, de abstracts en foto’s, en alle info over de prijswinnaars.
Link: www.vliz.be/vmsd/nl/vliz-marine-science-day-2019

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2019 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!