VLIZINE jrg. 20, nr. 7 (juli 2019)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 20, nr. 7 (juli 2019)

VLIZINE jrg. 20, nr. 7 (juli 2019)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Doe-expo over nieuwe stormvloedkering in IJzermonding
1.2. UGent Blue Growth Summer School 2019 in Oostende

2. Publicaties
2.1. Grote Rede 49 met hoofdbijdrages over het DNA van de zee, ontzilting en ongewenste vis.

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. ILVO Oostende is op zoek naar een technisch ondersteuner/nettenmaker
3.2. OTGA-Training datamanagement voor mariene onderzoekers - ook voor Vlaamse kandidaten

4. Varia
4.1. Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende
4.2. FOD Volksgezondheid lanceert campagne 'De zee begint bij jezelf'

1.1. Doe-expo over nieuwe stormvloedkering in IJzermonding
In Nieuwpoort wordt momenteel gebouwd aan een stormvloedkering. Deze constructie maakt deel uit van het Masterplan Kustveiligheid van de Vlaamse overheid en moet het hinterland vanaf 2022 beschermen tegen een superstorm. Hoe de werken precies in elkaar zitten en wat die superstorm kan betekenen voor jouw gemeente, kom je te weten op een interactieve gratis expo in een container op het Loodswezenplein, vlakbij de werfzone. Bezoekers kunnen de werf dus meteen van dichtbij bekijken.
Aan de hand van puzzels en spelletjes verzamel je als bezoeker een cijfercode, waarmee je op het einde van de tentoonstelling een dynamische maquette in beweging kan zetten en zien hoe de stormvloedkering precies zal werken. De expo richt zich naar de jeugd (niveau derde graad lager onderwijs), maar is ook voor oudere kinderen en volwassenen informatief door de panelen en video’s. Ook de buitenkant van de container is aangekleed met interessante weetjes over het project.
In juli en augustus is de container open van dinsdag tot en met zondag, telkens van 10:00 tot 12:30 en van 13:30 tot 17:30.
Link: www.afdelingkust.be/nl/boeiende-doe-expo-stormvloedkering

[naar boven]

1.2. UGent Blue Growth Summer School 2019 in Oostende
Van 9 tot en met 20 september vindt de Blue Growth Summer School plaats in GreenBridge, UGent Campus Oostende: een uitgebreide interdisciplinaire training met zowel maritieme als mariene modules rond innovatieve Blue Economy thema’s (zoals wind- en golfenergie, aquacultuur, blauwe biotechnologie, ecosystemen, ruimtelijke planning op zee, enz.), en dat gecombineerd met praktische oefeningen en excursies. De cursus richt zich op o.a. ingenieurs, bio-ingenieurs, geologen, mariene biologen en andere young marine professionals.
Op 9, 10, 19 en 20 september wordt de Summer School gekoppeld aan het MBA-programma in offshore energy dat gericht is op het verbeteren van competenties op het gebied van leiderschap.  Op vrijdag 20 september plant Campus Oostende tevens een Job Fair. De ideale gelegenheid om bedrijven met openstaande vacatures in contact te brengen met de studenten. Inschrijven kan tot 19 augustus. 
Link: www.bluegrowth.ugent.be/summerschool

[naar boven]

2.1. Grote Rede 49 met hoofdbijdrages over het DNA van de zee, ontzilting en ongewenste vis.
In deze Grote Rede maak je kennis met wat DNA in zee ons zoal kan leren. Het artikel door professor Filip Volckaert e.a. biedt heel wat leesvoer voor wie zich als een echte speurneus in dit DNA-verhaal wil gooien. Ook de steeds betere technieken om van zeewater drinkwater te maken, krijgen een plek in deze Grote Rede. Ingenieur Marjolein Vanoppen legt uit waar het schoentje knelt en wat nodig is om de grote doorbraak te forceren. In een derde hoofdartikel nemen onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) de lezer mee op zee, op zoek naar oplossingen voor het onnodig overboord gooien van vis. Tenslotte loodsen kortere bijdragen je naar ‘biobeds’, duurzame visconsumptie, de wetenschap achter de pulsvisserij, woekerplanten in de duinen, en nog veel meer.
De Grote Rede is het informatieblad over kust en zee voor de regio Vlaanderen en omstreken. Met drie grote bijdragen en negen vaste rubrieken biedt De Grote Rede zijn lezers een gevarieerde, maar objectieve kijk op de actuele kennis over de kust, zee en oceaan en geeft het uitleg bij het gevoerde onderzoek en beleid. Het tijdschrift wordt gratis opgestuurd op aanvraag (op papier of digitaal). De Grote Rede is ook beschikbaar in een formaat dat handig leest op mobiele apparaten (kies voor “Lees Online”). Het magazine verschijnt 2 keer per jaar.
Link: www.vliz.be/groterede/magazine/49#de-grote-rede

[naar boven]

3.1. ILVO Oostende is op zoek naar een technisch ondersteuner/nettenmaker
Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is op zoek naar een medewerking voor technische ondersteuning, met kennis van het maken van netten. De kandidaat zal samenwerken in een team van wetenschappers en technici, en samen met de visserijsector onderzoek doen naar het verduurzamen van vistuig. Solliciteren kan tot 15 augustus.
Men zoekt een kandidaat met een diploma technisch secundair onderwijs of een bachelordiploma in een technische richting. Meer info over de job op de website van ILVO:
Link: www.ilvo.vlaanderen.be/language/nl-BE/NL/Werken-bij-ILVO/Technisch-ondersteuner-Nettenmaker.aspx

[naar boven]

3.2. OTGA-Training datamanagement voor mariene onderzoekers - ook voor Vlaamse kandidaten
Tussen 21 en 25 oktober organiseert de Global Academy van UNESCO/IOC/IODE in zijn trainingscentrum op de InnovOcean-site in Oostende de OceanTeacher-workshop ‘Research Data Management’. Bedoeld voor mariene onderzoekers, medewerkers van datacentra en MSc- en PhD-studenten die zich verder willen bekwamen in een correct beheer van onderzoeksgegevens: gaande van het inplannen, creëren, opslaan, organiseren, delen, beschrijven, tot het publiceren en beheren van de gegevens.
De kosten van de cursus, reis en verblijf worden voorzien.  Voor deze cursus krijgen kandidaten uit Europa en Noord-Afrika voorrang. Kandidaten vanuit Vlaanderen worden sterk aangemoedigd te appliceren. Solliciteren voor deze cursus kan tot 17 augustus.
Link: www.oceanexpert.net/event/2135

[naar boven]

4.1. Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende
Onder de naam InnovOcean Campus zullen het VLIZ, zijn (inter)nationale projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex gaan betrekken. De bevoegde ministers Muyters en Van den Heuvel tekenden daarvoor op 8 juli in Brussel de overeenkomst voor de bouwopdracht. De ingebruikname van de InnovOcean Campus is gepland tegen het voorjaar van 2022.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=7911

[naar boven]

4.2. FOD Volksgezondheid lanceert campagne 'De zee begint bij jezelf'
Eerder dit jaar lanceerde de FOD Volksgezondheid de campagne 'De zee begint bij jezelf'. Met deze campagne wil de FOD de huidige problemen waarmee onze Noordzee te kampen heeft onder de aandacht brengen en iedereen oproepen dit kostbare systeem een warm hart toe te dragen. Uitgangspunt van deze campagne is dat we allemaal op onze eigen manier ons steentje kunnen bijdragen om de Noordzee beter te beschermen.
We hebben allemaal een band met de zee. Ze regelt ons klimaat door CO2 op te nemen en voorziet ons van zuurstof, vis, schaal- en schelpdieren, zout, zand, windenergie en nog vele andere zaken. Jammer genoeg belandt er elk jaar wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal. Verandering is nodig én mogelijk. We kunnen allemaal op onze eigen manier ons steentje bijdragen om de Noordzee beter te beschermen. De zee begint in elke keuken, in elke badkamer en bij elk rioolputje. Op www.dezeebegintbijjezelf.be krijg je heel wat tips hoe jij kan helpen de zee te beschermen. Daarnaast vind je er leuke weetjes en informatieve filmpjes onder andere over de veranderingen die de Noordzee ondergaat en hoe we zelf kunnen zorgen voor minder afval. Meer info en filmpjes vind je op de Facebookpagina van de FOD Volksgezondheid (@volksgezondheid) of op Twitter (@be_gezondheid).
 
Link: www.dezeebegintbijjezelf.be

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2019 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!