IMIS | Flanders Marine Institute
 

Flanders Marine Institute

Platform for marine research

IMIS

Publications | Institutes | Persons | Datasets | Projects | Maps
[ report an error in this record ] Print this page

Voorspellingen, waarschuwingen, meteorologische en klimatologische informatie (KMI)

Parent institute: Koninklijk Meteorologisch Instituut; Operationeel departement (KMI), more


Abstract:
Voornaamste activiteiten

De afdeling I levert meerdere malen per dag voorspellingen op zeer korte termijn (voor de volgende 3 uur), op korte termijn (6 tot 48 uur vooruit) en op middellange termijn (tot 9 dagen vooruit). Ze hebben betrekking op het Belgisch grondgebied (11 regios op het land en 2 maritieme gebieden) en, voor de middellange termijn, op Europa.
De voorspellingen zijn onder andere bestemd voor het grote publiek. Ze worden verspreid door media zoals radio, televisie, telefonie en internet. Verder zijn er meer specifieke gebruikers zoals de federale instanties, energiedistributeurs, de landbouwsector, onderzoeksinstellingen, de NMBS en diverse privéfirma's. De informatie wordt geleverd in de vorm van tekst, diagrammen, tabellen, beeldmateriaal en kaarten.
Dagelijks zijn er briefings met de presentators van de weerberichten. Het publiek kan de voorspellers ook 24 uur op 24 bereiken via de 0900-lijnen.
De afdeling I speelt een belangrijke rol bij het uitwerken van de noodplannen die door het crisiscentrum van de regering worden opgezet. De voorspellers leveren meteorologische ondersteuning in geval van een chemisch of nucleair ongeval in België of in het buitenland. Het weerbureau houdt zich ook bezig met waarschuwingen voor uitzonderlijke of potentieel gevaarlijke weerfenomenen, zoals felle rukwinden, overvloedige neerslag, sneeuw, ijzel, onweer. Indien nodig worden specifieke waarschuwingen en stormberichten verspreid voor de scheepvaart.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top