IMIS | Flanders Marine Institute
 

Flanders Marine Institute

Platform for marine research

IMIS

Publications | Institutes | Persons | Datasets | Projects | Maps
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Printer-friendly version

Pel grijze garnalen en proef de verhalen
Vervaele, K.; Fockedey, N.; Bisschop, C. (2014). Pel grijze garnalen en proef de verhalen. Online editie op 'Het Virtuele Land. Erfgoed van landbouw, platteland en voeding'. Centrum Agrarische Geschiedenis: Leuven. 12 pp.

www.hetvirtueleland.be/cag/exhibits/show/grijze_garnalen


Additional info:

Available in  Authors 

Keywords
    Cultural aspects; Shrimps; Crangon crangon (Linnaeus, 1758) [WoRMS]; ANE, Belgium [Marine Regions]; Marine

Authors  Top 

Abstract
    Garnalen, de lekkere delicatesse uit onze Noordzee, staan al eeuwenlang op het menu. Aan de kust maakten ze deel uit van de dagdagelijkse maaltijd, in het binnenland waren ze een echt luxeproduct. Onder meer de opkomst van het massaal kusttoerisme zorgde voor de echte democratisering van de garnaal. Garnalen vissen of kruien te voet of te paard is geëvolueerd van een levensnoodzakelijk iets naar een tijdverdrijf, sport of toeristische attractie. Hoewel wij Belgen de grootste grijze garnaaleters ter wereld zijn, is onze garnaalvloot slechts heel klein in vergelijking met die van de buurlanden. Het koken met een schep extra zout zorgt wel voor de unieke smaak. Kraakverse garnalen zelf pellen, is nog steeds het neusje van de zalm.

All data in IMIS is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors