IMIS

Publications | Institutes | Persons | Datasets | Projects | Maps
[ report an error in this record ]basket (0): add | show Print this page

Kursaal Oostende: what’s going on: gastronomy, nightlife, entertainment, conference
De Pooter, V.; Dubois, M. (2005). Kursaal Oostende: what’s going on: gastronomy, nightlife, entertainment, conference. Stichting Kunstboek: Oostkamp. ISBN 90-5856-177-1. 117 pp.

Keywords
    Hedendaagse Tijd (1789-heden) > Naoorlogse periode (1945-heden)
    Oostende
    Sociale geschiedenis > Ontspanning en feesten
    Sociale geschiedenis > Toerisme

Authors  Top 
  • De Pooter, V.
  • Dubois, M., more

Abstract
    Rond 1850 kwam het baden in zee op, vooral voor de welvarende klasse. Overal verrezen luxe kuurhotels. De overblijfselen van deze periode zijn langs de Noorzeekust nog steeds aanwezig. In Oostende b.v. verrees eerst een houten Kursaal, in 1906 vervangen door een imposant oosters aandoend gebouw annex casino, ontwerp van de architect Chambon. Het vervallen gebouw werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 1953 werd een nieuw, modern Kursaal gebouwd, ontwerp van Léon Stijnen dat lang uitstekend functioneerde tot in de jaren '80 van de 20e eeuw het verval begon. Nieuwbouw werd overwogen maar er kwam een rigoreuze renovatie die dit jaar werd afgesloten. Het gebouw met concert-, evenementen- en conferentiezalen, een aantal restaurants en een grote loungebar werd ingericht door binnenhuisarchitect Antoine Pinto. De Belgische restaurateur Pierre Wynants tekende voor de diverse restaurant-concepten en Filippo Baldan voor de lounge-bar. Dit boek geeft een boeiende kijk op de visies van de architecten en adviseurs dat resulteerde in een een concept dat decennia meekan. Met recepten en veel kleurenfoto's. Geen register. Zeer kleine, schreefloze letter.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors