CONTACT


PROGRAMMA

09.30-10.00         Registratie en welkomkoffie

 

10.00-12.00         Sessie 1 - Visverwerking en visproductie aan land

 

10:00-10:25

Visrokerijen aan de Vlaamse kust

Christophe Deconinck (NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke) en Rudy Declerck

 

10:25-10:50

Duizenden jaren van slimme manieren om vis te bewaren

Anton Ervynck (agentschap Onroerend Erfgoed) & Wim Van Neer (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen)

 

10:50-11:25

Visconserven

Yves Segers (Centrum voor Agrarische Geschiedenis)

 

11:25-12:00

Een blik op de Belgische oesterkweek: het verhaal van de legendarische "Ostendaises"

Ruth Pirlet (Vlaams Instituut voor de Zee)

 

12.00-13.00         Broodjeslunch
met de mogelijkheid tot het aanbieden van boeken en informatie aan de deelnemers

13.00-14.20         Sessie 2 - De Cierk

In een 10-tal korte voordrachten van 5 minuten word je tal van wetenswaardigheden wijzer, maar ook leuke weetjes, boeken, websites of beeldmateriaal staan op het menu. De sprekers brengen aan de hand van voorwerpen, beelden of citaten, boeiende en in de vergetelheid geraakte verhalen uit de visserijgeschiedenis. Over o.a. de collectie vissersliederen van Joris Klausing, oesterpassie en een papieren vangst over de Vlaamse visserij uit 1781. Andere deelnemers zijn vrij om ook een korte bijdrage te leveren. Hiervoor voor 30 september contact opnemen met nancy.fockedey@vliz.be.

 

14.20-14.40         Koffie - Thee

 

14.40-16.00         Sessie 'Soorten in het vizier'

 

14:40-15:05

15de eeuwse haringtonnen uit Walraversijde: wat hebben ze te vertellen?

Marnix Pieters (agentschap Onroerend Erfgoed)

 

15:05-15:30

Paling puren en verwerken

Chantal Bisschop (Centrum voor Agrarische Geschiedenis)

 

15:30-15:55

De kabeljauwverwerking aan boord van negentiende-eeuwse zeilschepen uitgereed voor de IJslandvaart

Johan De Potter (auteur "Onze IJslandvaarders" & gids bij NAVIGO)

 

16.00     Bierreceptie

 

Website developed by VLIZ - contact webmaster