[Home] [VLIZine archief] [VLIZine maandelijkse archief] [Attendering VLIZine & Grote Rede] [Grote Rede]

VLIZine jrg. 20, nr. 10 (oktober 2019)

Studenten kunstacademie verbeteren hun kennis over zee- en oceaan(onderzoek)

Toegevoegd op 2013-11-17
'Marine Art' bracht kunststudenten in contact met mariene wetenschappers. Doel was om de studenten hun kennis over de oceaan te verhogen, hun observatievermogen en hun interesse in de zee en oceaan aan te scherpen en ze zo inspiratie te bezorgen bij het creatieve proces. Het enthousiasme van de 1 250 deelnemers resulteerde in 65 workshops en een expositie met meer dan 300 kunstwerken. De publicatie 'Marine Art - marine science sets sail to the art world' toont hoe dit project in zijn werk ging, met veel foto's en citaten van deelnemende studenten, leerkrachten en wetenschappers.
‘Marine Ar? was een uniek project (oktober 2012 - februari 2013) waarbij het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) studenten van de Academie voor Schone Kunsten Gent in contact bracht met marien onderzoekers van het Marine@UGent-consortium van de Universiteit Gent. Door middel van een presentatie, een dialoog of een bezoek aan het onderzoekslabo leerden de kunststudenten over de status van de oceaan en over het zeeonderzoek. Het doel was om de studenten meer 'oceaangeletterd' te maken, waarmee bedoeld wordt dat ze meer begrijpen welke invloed de oceaan heeft op ieders leven en omgekeerd hoe de invloed van de mens merkbaar is in de oceaan.
1 250 deelnemers tussen 6 en 70 jaar oud, volgden ??n of meerdere van de 65 workshops. Dit resulteerde in meer dan 300 tekeningen, schilderijen, grafische werken, beeldhouwwerken, mixed media werk, illustraties, foto's en animaties. Het eindpunt van het project was de expositie voor het grote publiek (2? 6 februari 2013), waarbij de kunstwerken geconfronteerd werden met de wetenschap die er de eigenlijke inspiratie voor was. De 2 000 vierkante meter grote tentoonstelling kreeg ongeveer 8 000 bezoekers over de vloer.
Het rapport 'Marine Art - marine science sets sail to the art world' toont hoe dit project in zijn werk ging en hoe de kunststudenten de nieuwe informatie interpreteerden. Je ziet het werk-in-wording en het uiteindelijke resultaat zoals op de expositie te zien was. De publicatie is doorspekt met foto's en citaten van de kunststudenten, hun leerkrachten en de deelnemende wetenschappers. De publicatie kan worden gedownload als pdf en is ook digitaal doorbladerbaar.


[Overzicht] [Login]