Wereldoceaandag 2014: Science Happening in Oostende | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Wereldoceaandag 2014: Science Happening in Oostende

Op vrijdagavond 6 juni 2014 organiseert het VLIZ een Science Happening met lezingen, proefsessie, experimenten, etc. Dit in het kader van Wereldoceanendag, een door de Verenigde Naties erkende dag om aandacht te vragen voor de kust, zee en oceaan. Dit keer zal het evenement doorgaan in CC De Grote Post in Oostende. Je ontdekt er wat je altijd al wilde weten over het weer aan de kust, voedsel uit zee en de wonderen van de zeevogeltrek.

Programma

[Download flyer (pdf)]

19:30    Onthaal en registratie

20:00    Nieuwe Zeekrant 2014 in primeur
Jan Mees – directeur Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)

20:10    Weer of geen weer aan zee
Fritz Buyl – meteoroloog Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS)

België heeft een uitgesproken maritiem klimaat dat sterk beïnvloed wordt door de nabijheid van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Dit gematigd weer is tot ver in het binnenland merkbaar. Toch verschilt het weer aan zee van het weer landinwaarts. Het kustweer is alvast bijzonder genoeg om een apart kustweerbericht aan te maken.

20:40    Zeevogels, helden van het luchtruim
Eric Stienen – zeevogelexpert Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)

De wereldrecordhouder langeafstandstrek is een zeevogel. Noordse sternen, zelf nauwelijks 100 gram zwaar, vliegen op hun ganse leven tot tweemaal de afstand van hier tot de maan en terug…  Maar ook Vlaamse meeuwen zijn bijzonder vindingrijk en goed uitgerust. Ze weten schijnbaar blindelings voedsel te traceren, van vis over afval, tot chips en regenwormen. Deze en nog veel meer fascinerende nieuwe kennis hebben we deels te danken aan innovatieve zendertechnologie.

21:10    Gekweekte vis: de toekomst?
Patrick Sorgeloos – wereldauthoriteit Universiteit Gent

De consumptie van vis, schaal- en schelpdieren stijgt gestaag, overal ter wereld. Dit terwijl de wilde visstocks hun exploitatielimieten hebben bereikt. Ondertussen komt de helft van de producten in het viskraam al uit kweek in plaats van wildvangst. Pas enkele decennia jong - pioniersjaren met vele beginnersfouten - is deze sector de snelst groeiende ter wereld als het over voedselproductie gaat. Een sector waar wetenschappelijk onderzoek, innovatie en technologie een belangrijke rol spelen. Kunnen deze nieuwe ontwikkelingen het eerder negatieve imago van aquacultuur effectief ombuigen?

21:40    Randanimatie

Stands met interactieve demo’s, proefsessies, etc.

Locatie

CC De Grote Post
Hendrik Serruyslaan 18a, 8400 Oostende

Bereikbaarheid: Het station van Oostende ligt op ongeveer 10 minuten loopafstand. Trams stoppen vlakbij het Cultuurcentrum (op 75 m), aan de halte Marie-Joséplein.
Er is gratis parking aan het Maria-Hendrikapark, op 15 min. te voet. Betaald parkeren kan in de Zeeparking recht tegenover het cultuurcentrum.

Inschrijven

Gratis inschrijven kan door de ingevulde inschrijvingsstrook te bezorgen per post of via het digitaal antwoordformulier: www.vliz.be/wereldoceanendag.

[Download flyer (pdf)]