UNESCO & De Groote Oorlog | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

UNESCO & De Groote Oorlog

UNESCO organiseert een wetenschappelijke conferentie en herdenkingsevenement in het kader van 100 jaar Groote Oorlog om het onderwater cultureel erfgoed van WOI beter te beschermen en de slachtoffers op zee te gedenken. Vanaf 2014 komt het WOI onderwatererfgoed immers, progressief in de loop van de volgende 4 jaar, onder de bescherming van de UNESCO 2001 Conventie voor de bescherming van het Onderwatererfgoed. UNESCO wil het brede publiek attent maken op de betekenis van dit weinig bekende WOI (onderwater)erfgoed, gezien het belang van het conflict en de wereldwijde politieke implicaties. Daartoe organiseert UNESCO - gefinancierd door de Vlaamse Overheid en in samenwerking met de Vereniging voor de Verenigde Naties, het UNESCO platform, de provincie West-Vlaanderen, het Vlaamse Instituut voor de Zee (VLIZ) en het agentschap Onroerend Erfgoed - een wetenschappelijke conferentie, een educatief project en een herdenkingsdag. Wereldwijd wordt op zaterdag 28 juni ook een Dive for Peace Day georganiseerd en zal om 19 uur 's avond op vele plaatsen ter wereld een herdenkingssignaal te horen zijn.
 

Wanneer

De wetenschappelijke conferentie op 26 en 27 juni 2014 wil wetenschappers, academici en relevante ngo's wereldwijd samenbrengen om te debatteren over de mariene geschiedenis van WOI en de bedreigingen voor het WOI-onderwatererfgoed. De conferentie zal worden gehouden in het Engels.

Het herdenkingsevenement op 28 juni 2014 wil een bijdrage levering tot verzoening en vredesopbouw via de lancering van een aantal wereldwijde herdenkingsinitiatieven inzake herinneringseducatie, 'Dive for Peace' Dag en een internationaal geluidsignaal door schepen op zee.

Waar

Provinciaal Hof
Markt 3, 8000 Brugge

Voorlopige agenda

Thursday, 26 June:
10 am- Opening
11 am- Session I - World War I on Sea and the Historic Impact of the Naval War
1 pm- Sandwich lunch
2 pm- Session II - World War I Underwater Cultural Heritage
• The Vastness of the Heritage
• The Threats
• The Gap Research
• Improving Research & Inventorisation
***
6.30 pm- Cultural Visit

Friday, 27 June
9 am- Presentations of research initiatives and programmes
12 am- Session III - Towards a Research and Action Plan
• How to achieve Preservation and Understanding
• Underwater Heritage and Peace Education
• Making the Heritage and its History visible
1 pm- Sandwich lunch
2 pm- Working Groups and Debates
5.30 pm- Adoption of Declaration, Research and Action Plan
***
7 pm – Reception in Townhouse of Bruges

Saturday, 28 June
11 am– Cultural Visits in Bruges
Worldwide: Start of Dive for Peace Day
2 pm– Excursion to Significant coastal WWI Sites
7 pm- Bruges- Festive Reception
Worldwide: Remembrance Signaling at Sea
9.40 pm– Official Commemoration Event

Meer informatie

Neem zeker een kijkje op de website van UNESCO Underwater Cultural Heritage voor meer informatie over deelname aan de conferentie en het publieke event. Je vindt er  tevens heel wat toegankelijke informatie voor jong en oud over het onderwatererfgoed en de bescherming ervan. 

Contact: Ulrike Guérin, 2001 Convention on the Protection of the Underwater Cultural Heritage (e-mail: u.guerin@unesco.org / tel.: +33-1-45.68.44.06)