Terugblik op het zeefestival ZOUTBAD – WereldOceaanDag 2015 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Terugblik op het zeefestival ZOUTBAD – WereldOceaanDag 2015

Op zaterdag 6 juni 2015 vierde het VLIZ de zeeën en oceaan met het zeefestival ZOUTBAD. Ondanks het prachtige weer, lokte ZOUTBAD 234 geïnteresseerde bezoekers naar CC De Grote Post in Oostende, waar ze konden genieten van onderwaterfilms, bijleren tijdens lezingen en aan de standjes op de Zeemarkt, maar ook zelf de handen uit de mouwen konden steken tijdens verschillende workshops. Dirk Draulans modereerde een Blue Café rond kustontwikkeling, terwijl anderen smulden van een lekkere zeewierburger. Het festival werd georganiseerd in het kader van de door de VN erkende WereldOceaanDag en met de ondersteuning van Sea For Society. Daags nadien ging het ZOUTBAD gewoon verder in Brussel, waar het KBIN instond voor de organisatie.

Sven Van Haelst (agentschap Onroerend Erfgoed) beet de spits af met zijn Blue Talk over scheepswrakken in de Noordzee. Hierna volgde de leerzame duopresentatie over duurzame energie op zee door Peter Troch (waterbouwkundige aan de Universiteit Gent) en Lut Vande Velde (Belgian Offshore platform) en als laatste kwam het gezin Stellamans vertellen over de avonturen met hun zeilboot 'A Small Nest', waarmee ze gedurende 3 jaar de wereld rondvoeren.

In de grote zaal werden de Blue Talks afgewisseld met twee documentaires van onderwaterfotograaf Danny Van Belle, waarmee hij al meerdere internationale filmprijzen in de wacht sleepte. De inspirerende onderwaterbeelden lokten heel wat vragen uit, die hij met veel plezier beantwoordde.

Verschillende instellingen en organisaties kwamen hun kennis en ervaringen delen op de Zeemarkt met een zeer geïnteresseerd publiek. Dit jaar kwamen thema’s als microplastics, herkennen van verse vis, zeekajakken, etc. aan bod.

Bij de workshops was er voor elk wat wils. Sportievelingen kwamen tot rust tijdens de zeeyoga (door Justine Bens), creatievelingen pronkten met hun zelfgemaakte strandbloemen en kennis over de schelpenkassa’s, slimmeriken testten hun kennis op de quiz en de lekkerbekken vonden hun gading tijdens de workshop koken met algen (door natuurgids Hilde Goossens), waar ze pesto en algenwafeltjes leerden maken. Anderen bewonderden liever de spectaculaire collectie botten en beenderen van IJstijdzoogdieren van Bjorn De Wilde of luisterden naar de innovatieve toekomstvisie rond algenteelt van documentairemaker en foodtruckuitbater Mark Kulsdom (The Dutch Weedburger). Buiten aan de ingang van CC De Grote Post kon je ook proeven van de zeewierburgers van the Dutch Weedburger en die vielen wel in de smaak.

Als laatste was er nog het Blue Science Café, waar moderator Dirk Draulans het debat rond kustontwikkeling in goede banen leidde. Georges Allaert (gepensioneerd Ruimtelijk Planner bij de Universiteit Gent), Martin Ockier (Directeur bij DEME) en Jaak Monbaliu (hydraulicus bij KU Leuven)  traden in discussie waarna ook het publiek zich kon mengen in een debat waarvan het thema vele mensen aansprak.

Bekijk wat er verder nog allemaal te beleven viel, in de aankondiging en het programma van het evenement.

Foto’s van het event zijn te bekijken in de VLIZ-fotogalerij.

Bezoekers konden hun boodschap of belofte aan de zee achterlaten in het zand. Bekijk hier de video met enkele boodschappen.