VLIZ ledendag 2017: Schelpdieren binnenstebuiten | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ ledendag 2017: Schelpdieren binnenstebuiten

VLIZ-leden zijn mensen die de zee een warm hart toedragen en die een gezonde interesse hebben in alles wat de zee(wetenschap) te bieden heeft. Hun jaarlijkse ledenbijdrage wordt bovendien geïnvesteerd in projecten die de zeeën en oceaan ten goede komen. VLIZ wil zijn leden hiervoor in de bloemetjes te zetten, en organiseert op vrijdag 23 juni 2017 een gezellige en leerrijke activiteit in thuisbasis Oostende. De avond staat in het teken van schelpdieren: samen met mariene professionals, VLIZ-medewerkers en SeaWatchers ontrafelen we alle geheimen van de schelpen op ons Noordzeestrand. Deelnemers kunnen twee workshops kiezen uit het ruime gamma aan activiteiten en achteraf aansluiten bij een receptie. Nog geen lid van VLIZ? Doe het gauw via het online formulier. Zo kun je alsnog deelnemen aan de VLIZ-ledendag 2017. 

Download flyer

Programma

18u: Ontvangst met koffie & verwelkoming

19u: Workshops

Naar schelpen speuren op het strand onder begeleiding van SeaWatchers
Met de neus in de wind en de ogen gefixeerd op een afgebakend stuk strand. Zo ervaar je hoe het strandobservatienetwerk “SeaWatch-B” de evolutie van schelpdieren op het strand opvolgt. Je leert van deze professionals hoe je op een gestandaardiseerde wijze schelpen kunt bemonsteren. En dat helpt je de veranderingen in ons deel van de Noordzee (bouwwerken op zee, exotische soorten die hun intrede doen, klimaateffecten…) in kaart te brengen.

Schelpen leren determineren met de hulp van mariene professionals
Een kokkel, gewone tapijtschelp, nonnetje, fuikhoren, wenteltrapje… Misschien heb je enkele van deze schelpen al getroffen op een strandwandeling? Maar wat maakt deze soorten nu zo speciaal? En hoe herken je ze? Tijdens deze workshop leer je al doende over de bouw en levenswijze van deze dieren. Met identificatiesleutels stellen we jullie aan het werk. Wie thuis speciale exemplaren heeft van onze kust kan deze meebrengen.

Strandbloemen ineen knutselen, maar niet zonder uitleg over schelpen als pasmunt
Wie deze zomer extra strandplezier wil beleven, kan hier tips en tricks leren om met crêpepapier, stokjes, plaklint en ijzerdraad mooie en kleurrijke creaties te maken. We leren hoe je deze papieren strandbloemen, samen met je kinderen of kleinkinderen, kan verkopen met schelpen als pasmunt. Een traditie aan onze kust voor groot en klein.

VLIZ-medewerkers tonen je hun werk rond schelpdieren
Ooit van dichtbij een schelpdier water zien filteren, een wulk zien kruipen of een mossel zich zien vasthechten? Deze labo demonstratie geeft je bijna letterlijk een inkijk in de behuizing van deze fascinerende dieren. Daarnaast krijg je informatie over het werk van onze WoRMS Editors, taxonomische experten die de referentielijst van o.a. alle schelpdieren in de wereld verzorgen.

Hoe duurzaam is de consumptie van schelpdieren?
Schelpdieren tref je wel vaker in de keuken, maar hoe duurzaam is de visserij of kweek van deze delicatessen? VLIZ-medewerker Nancy Fockedey geeft je een overzicht van de eetbare zeevruchten op de Belgische markt, en een achtergrond in de levenswijze, de oogst en de duurzaamheid van deze soorten.

Koken met schelpdieren
Zeevruchten zoals “messen”, wulken, inktvis en mantelschelpen zijn een ware streling voor onze smaakpapillen. Met de tips van onze gastkok Maarten Du Bois, leer je met beperkt budget deze soorten tot een heerlijk zeevruchtenbanket om te toveren.

21u-22u30: Receptie

Locatie

Marien Station Oostende
Halve Maan Site
Slipwaykaai 2
8400 Oostende

Inschrijven

Deze avond wordt gratis aangeboden aan alle VLIZ-leden.
Inschrijving is noodzakelijk, uiterlijk tegen dinsdag 20 juni 2017.

Registreer hier