Hydrofoonnetwerk voor walvisachtigen a.h.v C-PODs | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Hydrofoonnetwerk voor walvisachtigen a.h.v C-PODs

Een C-POD is een hydrofoon, een apparaat dat onderwatergeluiden omzet in elektrische pulsen. Een C-POD wordt gebruikt om, binnen een straal van 200-400 m, het voorkomen van tandwalvissen (Odontoceti) te bepalen.

Anno 2017 zijn acht C-PODs operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee. Ze vormen een hydrofoon-netwerk dat de aanwezigheid van bruinvissen en dolfijnen registreert. Dit netwerk is actief sinds 2014.
 

Hoe werken C-PODs?

Een C-POD kan ingezet worden vanaf een onderzoeksvaartuig, of kan bevestigd worden t.h.v. de zeebodem bv. aan een scheepswrak of t.h.v. het wateroppervlak, bv. aan een boei.
Een C-POD registreert alle akoestische data binnen een bereik van 20-160 kHz en screent deze op kenmerkende patronen van akoestische klikgeluiden, typisch voor walvisachtigen.
Deze informatie wordt opgeslagen op een interne geheugenkaart zodat de resultaten overgezet kunnen worden naar een computer.
De 8 C-PODs van het hydrofoonnetwerk hangen, bevestigd aan boeien en ander artificiële substraat, verspreid over het Belgisch deel van de Noordzee volgens de gradiënt onshore, midshore, offshore.
 

Waarvoor worden C-PODs gebruikt?

  • Om de aanwezigheid van bruinvissen en dolfijnachtigen in een bepaald gebied te achterhalen
  • Om correlaties tussen de aanwezigheid of de verspreiding van bruinvissen en de seizoenen te bestuderen

Technische informatie

VLIZ gebruikt C-PODs en het bijbehorende softwarepakket ontwikkeld door Chelonia Ltd.

  • polypropyleene behuizing
  • functioneert op maximum-dieptes van 100 m
  • afmetingen: 670 mm lengte, 90 mm diameter, 3,5 kg gewicht (drijvend)
  • hydrofonisch bereik: 20-160 kHz, 400 m opsporingsbereik voor bruinvissen, > 1 km voor dolfijnen
  • voor meer informatie: klik hier

Gebruik maken van C-POD data?

Alhoewel de C-PODs niet uitleenbaar zijn, is data verkregen door het gebruik van deze apparatuur kosteloos beschikbaar voor alle wetenschappers. Contacteer data@vliz.be

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van data van C-PODs die door het VLIZ ter beschikking wordt gesteld, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: "Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), in het kader van de Vlaamse bijdrage aan het LifeWatch project."