Dag van de Wetenschap 2017 - Veranderende Zee | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Dag van de Wetenschap 2017 - Veranderende Zee

Op zondag 26 november 2017 vindt de jaarlijkse Dag van de Wetenschap plaats. Ook dit jaar zet het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de deuren open van het Marien Station Oostende en kan je aan boord gaan van het onderzoeksschip Simon Stevin. Tijdens deze editie vertellen zeewetenschappers je alles over de vele veranderingen die onze zeeën ondergaan.

Niet enkel onze (leef)wereld is in volle verandering, maar ook onze zeeën. Denk maar aan de invloed van klimaatverandering, wijzigingen in kustbescherming en problemen met niet-inheemse soorten. Tijdens deze editie van de Dag van de Wetenschap brengen wetenschappers je in aanraking met veranderingen in de zee en beantwoorden ze vragen zoals: hoe kunnen we veranderingen meten en hoe beïnvloeden ze ons dagdagelijkse leven. Stond je er bijvoorbeeld ooit bij stil dat toxische algen door menselijk toedoen sterk toenemen en een risico vormen voor onze gezondheid? Of dat de introductie van windmolenparken in het Belgisch deel van de Noordzee enerzijds een positief effect heeft op de biodiversiteit, maar dat er anderzijds verschillende mariene organismen, zoals bruinvissen (behorende tot de familie van de tandwalvissen), hier hinder kunnen van ondervinden? Deze onderzoekstopics en nog veel meer komen aan bod in het Marien Station Oostende (VLIZ) en aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin.

Ben je geïnteresseerd in marien onderzoek, hou je van labo’s, wou je al altijd eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Wij hebben voor elk wat wils!

Een greep uit het aanbod van de zeewetenschappen die in het Marien Station Oostende of aan boord van het onderzoeksschip in de kijker geplaatst worden:

 • Iedereen (zee)wetenschapper! Wil je zelf de handen uit de mouwen steken en strandwetenschapper worden voor één dag? Dat kan! VLIZ helpt je bij het opsporen van kwallen, het op naam brengen van schelpen of het registreren van plastic afval. Om 11u, 14u en 15u neemt VLIZ-wetenschapper Jan Seys je mee op een gegidste wandeling op het strand. Vertrek- en eindpunt aan het Marien Station Oostende (Slipwaykaai 2, 8400 Oostende).
 • Wat maakt de zeelucht gezond? Sinds mensenheugenis wordt verondersteld dat zeelucht een positief effect heeft op de menselijke gezondheid. Wetenschappers van de UGent en het VLIZ zijn geboeid door deze stelling en onderzoeken welke stoffen, die via aerosolen in de lucht terecht komen, dit kunnen veroorzaken. Aan de hand van eenvoudige voorbeelden en een mini-workshop leggen wetenschappers de concepten van deze theorie en de onderzoeksmethode uit.
 • Windmolens en klimaatsverandering: een gecombineerde druk op het kustecosysteem. Lokale menselijke activiteiten beïnvloeden onze zee. Denk maar aan de installatie van windmolenparken op zee, en veranderingen op wereldschaal (opwarming van het klimaat, verzuring van de zee). Tegelijkertijd worden nieuwe economische activiteiten gepland, met inbegrip van mosselkweek binnen de windmolenparken. Door middel van experimenten onderzoeken wetenschappers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (OD Natuur) en de Universiteit Gent (Mariene Biologie) hoe belangrijke diersoorten reageren op deze veranderende omstandigheden. Op deze manier kunnen ze betrouwbare voorspellingen maken over de toekomstige gezondheidstoestand van ons kust en zee. Kom kijken naar een demonstratie van experimenteel onderzoek naar de zeebodem en organismen die op de windmolens voorkomen.
 • Opsporen van fraude in verwerkte visserijproducten via DNA. Weet jij welke visfilet er op jouw bord ligt? In België wordt er jaarlijks 280 000 ton aan vis en zeevruchten uit wildvangst en aquacultuur geconsumeerd waarvan een groot deel afkomstig is uit internationale verhandeling. Visserijproducten in verwerkte vorm zijn een bron voor voedselfraude en leveren problemen op naar traceerbaarheid. Aan de hand van DNA-analyses kunnen onderzoekers van het Instituut voor Landbouw en Visserij (ILVO) exact bepalen wat er in die verwerkte producten zit. Kom zelf DNA isoleren uit een visserijproduct.
 • Maritieme archeologie & wetenschappelijk duiken. Alleen al in het Belgisch deel van de Noordzee liggen er meer dan 200 scheepswrakken. Wetenschappelijke duikers dalen af naar de bodem van de zee om deze te onderzoeken. Maar duikers doen veel meer dan maritiem archeologisch onderzoek. Op deze stand kom je naast het maritiem archeologisch onderzoek naar de wrakken, verzonken sites en vondsten in de Noordzee alles te weten over het wetenschappelijke duikwerk dat binnen het VLIZ gebeurt vanaf het onderzoeksschip RV Simon Stevin.
 • Sea Change: een veranderende zee. Hoe zag de zee eruit sinds Magellaan rond de wereld vaarde? Welke zijn de grootste veranderingen in de zee? Zijn het de plastics? En kunnen we het tij nog keren? Kom het te weten op de infostand van Sea Change.
 • Elektriciteit in de zeebodem. Enige tijd terug zijn er bacteriën ontdekt in de zeebodem die stroom geleiden. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen (UA) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bestuderen deze bacteriën aan de hand van microscopie en DNA-fluorescentie. Ontdek zelf hoe wetenschappers deze kabelbacteriën uit de zeebodem verzamelen, en hoe hun DNA fluorescent gemaakt wordt!

Mis de kans niet om aan boord van de RV Simon Stevin de sfeer te komen opsnuiven. De bemanning en de wetenschappers geven je graag uitleg over de werking van het schip en de staalnameapparatuur aan boord.

Ook dit jaar bieden we de mogelijkheid om een kop warme koffie, thee of chocolademelk te drinken. Je verwarmt jezelf ermee, maar je steunt tegelijkertijd ook de zee als goed doel

 • Wanneer: Zondag 26 november, doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur
 • Waar: Marien Station Oostende, Slipwaykaai 2, 8400 Oostende
 • Gemakkelijk te bereiken met de gratis veerboot: Oostende centrum (Visserskaai) - Oosteroever (Maritiem Plein)
 • Voldoende parkeergelegenheid
 • Vrije toegang
 • Download het programmaboekje
 • Fotogalerij

Door een probleem met de sluizen van het Visserijdok zal de RV Simon Stevin aangemeerd liggen t.h.v. Esplanadestraat, 8400 Oostende. Er worden 2 gratis shuttlebussen ingelegd die u van het Marien Station Oostende naar de Simon Stevin en terug brengen (5 min.). Kom je graag met eigen vervoer naar de RV Simon Stevin, volg dan de markeringen vanaf het Marien Station Oostende en de Dokter Eduard Moreauxlaan.