VLIZ-ledendag 2018: Een zee(r) goed doel | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-ledendag 2018: Een zee(r) goed doel

Via het VLIZ-lidmaatschap bouwen we een gemeenschap uit van mensen met een passie voor de zee(wetenschappen). Speciaal voor zijn leden organiseerde het VLIZ op vrijdag 22 juni 2018 een activiteit in het Marien Station Oostende - de labofaciliteiten van het VLIZ. Iedereen die de zee een warm hart toedraagt was welkom, dus ook niet-leden, maar dan wel mits een kleine financiële bijdrage.

Deze derde editie van de ledendag stond in het teken van de VLIZ-filantropiewerking 'de zee als goed doel'. Je kon er de boeiende onderzoeksprojecten ontdekken die lopen dankzij de donaties en de lidgelden die het VLIZ ontvangt. Mariene wetenschappers en VLIZ-medewerkers informeerden via infostandjes vol enthousiasme hierover. De avond werd afgeloten met een receptie.

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.
 

Programma

18u: Ontvangst & welkomsdrink

19u-21u: Infosessies

 • SeaWatch-B en de resultaten van de Grote Schelpenteldag
  Wat leer je over de schelpen op ons Vlaams strand wanneer je met 400 enthousiastelingen op één dag zo’n 30.000 schelpen verzamelt? Jan Seys (VLIZ), peter van het strandobservatienetwerk SeaWatch-B, vertelt je aan de hand van écht schelpenmateriaal over de eerste editie van dit burgerinitiatief georganiseerd door het VLIZ, EOS, Natuurpunt en Kusterfgoed. Goed om weten: dit initiatief ontving deels financiering uit de VLIZ-filantropiewerking.

 • Wat doet zeewater en zeelucht met onze gezondheid?
  Sinds jaar en dag horen we ‘zeelucht is gezond’. Emmanuel Van Acker (Universiteit Gent) ontving een Brilliant Marine Reseach Idea-beurs (een fonds vanuit de VLIZ-filantropiewerking) en onderzocht daarmee de ‘heilzame’ werking van natuurlijke stoffen in zeelucht. Snuif wat verse zeelucht op aan zijn infostandje en kom meer te weten over de effecten van zee (spray) aerosolen op onze longen.

 • Een zeebodem vol elektriciteit dankzij kabelbacteriën
  Laurine Burdorf (UA) onderzocht wereldwijd, maar ook in België de aanwezigheid van unieke micro-organismen die in de zeebodem elektriciteit produceren en die geleiden over enkele centimeters.  Via de BMRI-beurs onderzocht ze de diversiteit van die kabelbacteriën. Hoe het nu precies zit legt ze je graag uit geïllustreerd aan de hand van een goede portie modderig sediment waarin deze bacteriën leven.

 • Ontwikkeling van een testplatform voor antifouling verven
  De aangroei van zeedieren en  -planten is ongewenst op scheepsrompen. Aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen onderzoekt Raf Meskens, met de steun van een BMRI-beurs, een resem aangroeiwerende verven via een statisch en dynamisch testplatform. Het doel van dit project is om een objectief testprotocol op te stellen zodat met kennis van het type, samenstelling en gedrag van de geteste verven een objectief advies zou kunnen gegeven worden aan reders / scheepseigenaars. Daarnaast tracht hij de eventuele ecologische impact van deze verven te evalueren. 

 • De geheimen van de Orka’s in Chili ontrafeld
  De inkomsten van de VLIZ-filantropiewerking worden ook overzees besteed.  Onder andere het project ‘Protect Marine Life Chile’ kon, dankzij giften, o.a. een onderwaterfototoestel en een drone aankopen om kostbare gegevens te verzamelen over de biodiversiteit in de Golf van Carcovado (Chili).  Ann-Katrien Lescrauwaet (VLIZ), meter van dit project, neemt je mee voor een reportage over deze unieke regio.

 • Reisbeurzen voor beloftevolle jonge mariene wetenschappers uit het Zuiden
  De zee kent geen grenzen. Een interdisciplinair en wereldwijd netwerk van onderzoekers is nodig om een antwoord te geven op de vraagstukken van onze wereldzeeën. Maar er zijn studenten die minder financiële mogelijkheden hebben om te reizen om tot kennisuitwisseling te komen. De VLIZ-filantropiewerking biedt de mogelijkheid aan jonge wetenschappers uit het Zuiden om kennis te vergaren en ervaring uit te wisselen met de collega’s van de Belgische mariene onderzoeksgroepen. Tina Mertens (VLIZ) geeft een overzicht van invulling van de reisbeurzen in de afgelopen 2 jaar. 

 • Textiel met een hart voor de zee
  De filantropiewerking van het VLIZ pakt uit met o.a. duurzame kledij.  Door een product uit de Sea&Science-collectie te kopen steun je de zee. De winst gaat namelijk integraal naar kust-, zee- en oceaanonderzoek wereldwijd. Karen Rappé (VLIZ) geeft meer uitleg over de filosofie achter deze plasticvrije collectie. En aankopen is uiteraard mogelijk!

22u30: Receptie

Locatie

Marien Station Oostende
Halve Maan Site
Slipwaykaai 2
8400 Oostende

Gratis voor VLIZ-leden

Deze avond werd gratis aangeboden aan alle VLIZ-leden en hun kinderen jonger dan 12 jaar. Het is nooit te laat om VLIZ-lid te worden, dit kan ook ter gelegenheid van de VLIZ-ledendag. Niet-leden waren ook welkom, mits een bijdrage van 10 euro per persoon.