Open Monumentendag 2020 - Oostende Oosteroever | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Open Monumentendag 2020 - Oostende Oosteroever

Op 13 september vindt in Vlaanderen opnieuw Open Monumentendag plaats. Zo ook in Oostende, waar de activiteiten zich dit jaar concentreren in de wijk Oosteroever. Hier stichtte Pierre-Joseph Van Beneden, de 19de-eeuwse Belgische professor en topbioloog, in 1843 het allereerste marien onderzoeksstation ter wereld in het oesterbedrijf van zijn schoonouders. Sindsdien zijn de zeewetenschappen nooit meer weggeweest van op Oosteroever. Jan Seys en Doris Klausing presenteren die dag meerdere keren in het Marien Station Oostende aan de Slibwaykaai 2 het nieuwe boek 'Oesters en Walvissen' over het leven en werk van PJ Van Beneden, zijn opvolgers en het moderne zeeonderzoek in Oostende. Een uitgave door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

Tijdens Open Monumentendag 2020 krijgt in Oostende de wijk Oosteroever, aan weerszijden van de Dr. Eduard Moreaulaan, de volle aandacht. Het relatief onbekende gebied ligt verscholen aan de zijde van de havengeul tegenover het centrum en is gemakkelijk bereikbaar via het veer. Hier bevinden zich enkele opvallende historische bouwwerken zoals de vuurtoren ‘Lange Nelle’, Fort Napoleon, restanten van de Atlantikwall, de oostelijke strekdam en ook het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Met geleide wandelingen, boeiende workshops voor jong en oud, lezingen en digitale activiteiten komt de bezoeker tussen 10:00 en 18:00 alles te weten over het erfgoed in dit verborgen stukje Oostende. Door corona zijn het aantal plaatsen voor de activiteiten beperkt, schrijf je dus snel in voor de activiteiten via de website van de Stad Oostende.

Die dag stelt Doris Klausing, Oostends auteur, haar nieuwste publicatie voor 'Oesters en walvissen'. Een geromantiseerde levensverhaal van professor Pierre-Joseph Van Beneden, de stamvader van het Belgische zeeonderzoek. Jan Seys van het VLIZ gaat verder in op de historiek van de zeewetenschappen en legt de link met het huidige zeeonderzoek. De lezingen gaan door in de gebouwen van het Marien Station Oostende aan de Slipwaykaai 2.

Het programma in het Marien Station Oostende ziet er als volgt uit:

  • 11u - 11u45: lezing 'De Oostendse Oosteroever, bakermat van de zeewetenschappen' (door Jan Seys, VLIZ)
  • 12u - 12u45: lezing 'Pierre-Joseph Van Beneden, een vergeten monument' (door Doris Klausing)
  • 14u - 14u45: lezing 'De Oostendse Oosteroever, bakermat van de zeewetenschappen' (door Jan Seys, VLIZ)
  • 15u - 15u45: lezing 'Pierre-Joseph Van Beneden, een vergeten monument' (door Doris Klausing)

De Oostendse Oosteroever, bakermat van de zeewetenschappen (door Jan Seys, VLIZ)

Vandaag is de Oostendse oosteroever – met het VLIZ en het ILVO – de uitvalsbasis voor heel wat zeeonderzoek. Als beide instellingen straks (eind 2022) samen hun intrek nemen in de gloednieuwe InnovOcean campus in de Ankerstraat, zal dit ook architecturaal zeer zichtbaar zijn. Wat minder bekend is, is dat deze uithoek van Oostende ook historisch de bakermat vormde voor het zeeonderzoek in ons land. Met figuren als de Van Benedens, Gustave Gilson en vele anderen kreeg de zee vanaf halfweg de 19de eeuw de aandacht die ze verdiende. Een fascinerend verhaal van een gedreven zoektocht naar de vele mysteries van die schier eindeloze watermassa! En een leerrijke les voor wat de toekomst ons nog te bieden heeft.

Door corona zijn het aantal plaatsen voor deze activiteit beperkt. U kan zich inschrijven voor deze lezing via de website van de Stad Oostende.

Pierre-Joseph Van Beneden, een vergeten monument (door Doris Klausing)

Met zijn verdiensten had hij de ‘grootste Belg’ kunnen zijn… Alleen kent vrijwel niemand hem nog, de man die een standbeeld heeft in zijn geboortestad Mechelen en waarnaar minstens twee straten zijn genoemd. Toen hij stierf werd hij vereerd met een staatsbegrafenis. Bovenal was deze baardige, immer vriendelijke professor, een absolute topgeleerde van zijn tijd (°1809, †1894). Sterk gelieerd met Mechelen, de stad Leuven waar hij doceerde, én met de zee en Oostende! Hier op de Oostendse Oosteroever was het dat P.J. Van Beneden het allereerste marien station ter wereld oprichtte in de oesterkweek van zijn schoonouders. Doris Klausing deed de man herleven in haar nieuwste boek ‘Oesters en walvissen’ en kruipt ter gelegenheid van Open Monumentendag in de huid van zijn echtgenote, Rosa Valcke.

Door corona zijn het aantal plaatsen voor deze activiteit beperkt. U kan zich inschrijven voor deze lezing via de website van de Stad Oostende.

Houd www.oostende.be/omd en www.uitinoostende.be in de gaten voor meer info over het programma.