Dag van de Wetenschap 2018 - Noordzeemysteries | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Dag van de Wetenschap 2018 - Noordzeemysteries

Op zondag 25 november 2018 vindt de jaarlijkse Dag van de Wetenschap plaats. Ook dit jaar zet het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de deuren open van het Marien Station Oostende en kan je aan boord gaan van het onderzoeksschip Simon Stevin. Tijdens deze editie brengen mariene wetenschappers geheimen uit zee aan de oppervlakte. Nieuw dit jaar is dat experten Noordzeemysteries onthullen in vier boeiende lezingen.

Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek of wou je altijd al eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op de Dag van de Wetenschap af naar het Marien Station Oostende (VLIZ) en laat je onderdompelen in de diepste geheimen van de zeewetenschappen!

De zee is al eeuwenlang een bron van inspiratie en grondstoffen voor de mens. In het dagelijks leven zijn we - direct of indirect - in grote mate afhankelijk van alles wat de zee te bieden heeft. Van de Challenger-expeditie in 1872 tot moderne onderzoekscampagnes, de mens poogt de zee steeds beter te begrijpen en haar bronnen te benutten. De zee onthult echter niet zomaar haar geheimen en er ligt nog een schat aan informatie verborgen op en in de zeebodem. Tijdens deze editie van de Dag van de Wetenschap brengen wetenschappers geheimen uit zee aan de oppervlakte. Wist je dat tijdens de laatste ijstijd onze Noordzee een weids toendralandschap was, bevolkt door bosolifanten, wolharige neushoorns en mammoeten? Of dat we duikers en onderwaterrobots inzetten voor het blootleggen van begraven scheeps- en vliegtuigwrakken? Deze topics en nog veel meer komen aan bod in het Marien Station Oostende (VLIZ) en aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin. Kom er botfragmenten van een mammoet opgraven of bestuur zelf een onderwaterrobot! Wij hebben voor elk wat wils!

Een greep uit het aanbod van de zeewetenschappen die we in het Marien Station Oostende en aan boord van het onderzoeksschip in de kijker plaatsen:

 • Verdronken leven. Onze kustzone en de Noordzee zagen er in een ver verleden helemaal anders uit. Ontdek welke dieren er woonden en in welke mate deze landschappen gebruikt werden door de mens. Kom zelf botfragmenten van een echte mammoet opgraven! Daarnaast vertellen wetenschappers van de UGent-RCMG en VLIZ je wat voor type onderzoek ze voeren om het verhaal achter deze verdronken prehistorische landschappen en begraven fossielen te ontrafelen. Over dit onderwerp geeft Björn De Wilde (amateurpaleontoloog) een lezing in de VLIZ-bibliotheek om 16u.
 • Mariene robotica. Tegenwoordig worden de oceaan en de zeeën steeds vaker verkend met behulp van mariene robots en andere semi-autonome instrumenten. Het VLIZ toont hoe ze mariene robotica inzetten om de onderwaterwereld te bestuderen en in kaart te brengen. Waan je voor een dagje een piloot en kom zelf een onderwaterrobot door het water navigeren!
 • Plastic in zee: van microplastics tot afvaleilanden. Plastic of kunststof komt voor in alle vormen en maten: van verpakkingsmateriaal en drinkflessen, tot touw en kledijvezels. Wat in de 20ste eeuw nog beschreven werd als ‘hét wonderproduct’, zorgt nu voor een van de meest zichtbare vormen van vervuiling, op land maar zeker ook in zee... Onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (OD Natuur) en de Proper Strand Lopers tonen je hoe divers het afval is dat aanspoelt op het strand. Test op deze stand of je kan inschatten welke producten wel en geen plastic bevatten! Over dit onderwerp geeft prof. dr. Colin Janssen (ecotoxicoloog UGent) een lezing in de VLIZ-bibliotheek om 15u.
 • Onderwatererfgoed & wetenschappelijk duiken. Alleen al in het Belgisch deel van de Noordzee liggen er meer dan 200 scheeps- en vliegtuigwrakken. Wetenschappelijke duikers dalen af naar de bodem van de zee om deze te onderzoeken. Recent ontdekten ze de crash sites van een Amerikaanse B-17 bommenwerper uit WOII. Maar duikers doen veel meer dan maritiem archeologisch onderzoek. Op deze stand kom je naast het maritiem archeologisch onderzoek naar de wrakken, verzonken sites en vondsten in de Noordzee alles te weten over het wetenschappelijke duikwerk dat binnen het VLIZ gebeurt vanaf het onderzoeksschip RV Simon Stevin. Kom de restanten van vliegtuig- en scheepswrakken bekijken en stap binnen in de duikcontainer! Over dit onderwerp geeft Sven Van Haelst (maritiem archeoloog VLIZ) een lezing in de VLIZ-bibliotheek om 11u30.
 • De zee op je bord. De zee is al eeuwenlang een bron van grondstoffen voor de mens. Niet alleen vis en schaaldieren, maar ook heel wat andere voedingsstoffen halen we uit de zee. Weet jij wat je eet? Weet jij welke ingrediënten in jouw voedsel uit zee komen? Kom winkelen in onze VLIZ-supermarkt en selecteer de producten met een oorsprong uit zee!
 • Vissen met elektrische pulsen: een discussie onder hoogspanning. De visserij kent voortdurende aanpassingen op het niveau van vistechnieken. De wetenschappers van het ILVO lichten de nadelen, de voordelen en de vooroordelen van de pulsvisserij toe. Voel zelf eens de elektrische pulssterkte die gebruikt wordt om vissen en garnalen mee op te schrikken. Over dit onderwerp geeft dr. ir. Maarten Soetaert (bio-ingenieur ILVO) een lezing in de VLIZ-bibliotheek om 14u.
 • Mysterieuze ziekten bij platvissen. Platvissen zijn dieren die erg vatbaar zijn voor ziekten. Wetenschappers van de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent verzamelen intensief gegevens over platvisziekten in de Noordzee. Dit levert niet alleen nieuwe informatie over de platvispopulaties op, maar ook over de gezondheid van onze Noordzee. Kom langs en ontdek de mysterieuze ziekten waarmee platvissen te kampen hebben.
 • Augmented Reality Sandbox. De laatste eeuw steeg de zeespiegel aan onze kust zo’n 20 cm. In hoeverre beschermen onze zeedijken en duinen ons nog? Het onderzoeksproject CREST verenigt Vlaamse experten die kustveiligheid onderzoeken. Kom op onze stand je eigen kustbescherming bouwen, laat er een storm op los en ga het effect op de kustlijn na!
 • Een Noordzeevangst onder de loep. Wetenschapper tonen je een vangst uit onze Noordzee. Naast verschillende commerciële soorten zoals garnalen en platvissen tref je in zo'n vangst heel wat minder gekende, geheimzinnge bodembewoners aan. Ken jij de verschillende soorten?
 • Een zee in verandering. De mens stoot grote hoeveelheden CO2 uit waardoor de temperatuur op aarde en in de oceaan stijgt. Dit is niets nieuws, maar wat betekenen deze drastische veranderingen juist voor onze planeet en waarom is het zo belangrijk om de effecten ervan te bestuderen? Experimenteer zelf met eenvoudige ingrediënten en kom te weten hoe CO2 tot stand komt en hoe planten zuurstof produceren.

Mis de kans niet om aan boord van de RV Simon Stevin de sfeer te komen opsnuiven. De bemanning en de wetenschappers geven je graag uitleg over de werking van het schip en de staalnameapparatuur aan boord.

Na een bezoek aan het MSO en de RV Simon Stevin kan je opwarmen met een lekkere beker warme chocolademelk. De inkomsten gaan integraal naar 'de zee als goed doel', de VLIZ-filantropiewerking, het enige goede doel in Vlaanderen dat zich specifiek richt op marien wetenschappelijke kennis. We vertellen je er meer over aan onze stand. Koop ook een leuk hebbeding uit onze Sea&Science collectie, en steun daardoor meteen ‘de zee als goed doel’.

Nieuw dit jaar zijn lezingen over actuele onderzoekstopics. Experten onthullen Noordzeemysteries in vier boeiende lezingen (15-30min). Place to be: de bibliotheek van het VLIZ (Wandelaarkaai 7):

Programma:

 • 11:30 - 12:00 Vermist boven de Noordzee. WOII vliegtuigwrakken voor de Belgische kust - Sven Van Haelst (VLIZ)
 • 14:00 - 14:30 Wel of niet vissen met elektrische pulsen, een discussie onder hoogspanning - Dr. ir. Maarten Soetaert (ILVO)
 • 15:00 - 15:30 Plasticvervuiling op zee - Prof. Dr. Colin Janssen (UGent)
 • 16:00 - 16:30 Zoogdierfossielen van de Noordzeebodem - Björn De Wilde (amateurpaleontoloog)

Aansluitend kan je een geleid bezoek brengen aan de VLIZ-bibliotheek!

Volg ons op Facebook en Instagram en beleef het evenement!

 • Wanneer: Zondag 25 november, doorlopend van 10.00 tot 17.00 uur
 • Waar: Marien Station Oostende, Slipwaykaai 2, 8400 Oostende
 • Lezingen gaan door in de bibliotheek van het VLIZ (Wandelaarkaai 7 op 450m van het Marien Station Oostende) om 11u30, 14u, 15u en 16u.
 • Gemakkelijk te bereiken met de gratis veerboot: Oostende centrum (Visserskaai) - Oosteroever (Maritiem Plein)
 • Voldoende parkeergelegenheid
 • Vrije toegang