Instituten opzoeken | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Instituten opzoeken

[ meld een fout in dit record ] Print deze pagina

Onderzoeksgroep Nutrition and Food Safety (UGent)
www.publichealth.ugent.be/index.cfm/research/units/nutrition-and-food-safety
www.publichealth.ugent.be/index.cfm?objectid=8A6BE9BB-1143-DEB7-740562D59BC4E092
De onderzoeksgroep Voeding en Voedselveiligheid (Nutrition and Food Safety) van de Universiteit Gent werd opgericht in 1998. Binnen deze onderzoeksgroep kunnen drie grote onderzoekslijnen onderscheiden worden. Een eerste betreft het nutritioneel onderzoek naar diverse voedselgerelateerde aspecten (nutriënten, voedingspatroon, lichaamssamenstelling, invloed van sociale en ecologische aspecten zoals stress) en de impact ervan op de volksgezondheid. Een tweede pijler omvat het onderzoek naar voedselveiligheid, vooral gericht op chemische voedselveiligheid in relatie tot milieuproblemen en voedsel-technologische verschijnselen (bijvoorbeeld gebruik van additieven en kleurstoffen). De derde onderzoekslijn betreft het methodologisch onderzoek ter ondersteuning van voedingsonderzoek en onderzoek naar voedselveiligheid, met inbegrip van voedingsbeoordeling, meting van de lichaamssamenstelling en probabilistische technieken voor de beoordeling van de blootstelling.

Binnen een mariene context wordt onderzoek verricht naar:
- Vis en zeevruchten als voedingsbron van omega-3 vetzuren en andere nutriënten;
- Toxicologische risico’s verbonden aan de consumptie van vis.

Een bijzonder moment voor de groep met betrekking tot de mariene wetenschappen was het winnen van de Prof. Dr. G. Verdonk Prijs voor diëtiek uitgereikt door de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (periode 2003-2006) met het werk ‘Evaluation of benefits and risks related to seafood consumption’. De onderzoeksgroep participeerde in het Europees FP7-project ECSAFESEAFOOD en werkt intensief samen met de Vakgroep Voedselveiligheid en -Kwaliteit en de onderzoeksgroep Agro-voedingsmarketing en Consumentengedrag, beiden verbonden aan de Universiteit Gent.

Engelse naam: Research group Nutrition and Food Safety
Overkoepelend instituut: Universiteit Gent; Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen; Vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde (UGent), meer

Adres:
De Pintelaan 185 Block A
9000 Gent
België

Tel.: +32-(0)9-332 36 28
Fax: +32-(0)9-332 49 94
E-mail:
 
Type: Wetenschappelijk
    ( 1 peer reviewed ) opsplitsen filter
  • Peer reviewed article Vanoppen, M.; Bakelants, A.F.A.M.; Gaublomme, D.; Schoutteten, K.V.K.M.; Vanden Bussche, J.; Vanhaecke, L.; Verliefde, A.R.D. (2015). Properties governing the transport of trace organic contaminants through ion-exchange membranes. Environ. Sci. Technol. 49(1): 489-497. https://hdl.handle.net/10.1021/es504389q, meer
  • Hooyberg, A.; Everaert, G.; Grellier, J.; Elliott, L.; Lonneville, B.; White, M.P.; Michels, N.; De Henauw, S.; Roose, H. (2019). Ocean health in Belgium: Living near the coast is associated with better health, in: ISEE "On Airs, Waters, Places", 25-28 August, 2019 Utrecht, The Netherlands. , meer
  • De Rijcke, M.; Vandegehuchte, M.B.; Vanden Bussche, J.; Vanhaeck, L.; Janssen, C.R. (2013). Toxicity of two marine algal toxins to blue mussel and brine shrimp larvae, in: Mees, J. et al. (Ed.) Book of abstracts – VLIZ Young Marine Scientists' Day. Brugge, Belgium, 15 February 2013. VLIZ Special Publication, 63: pp. 34, meer
  • Sioen, I. (2006). Consumptie van vis en zeevruchten: conflictmodel. Universiteit Gent. Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen: Gent. 1 poster pp., meer
  • Geïntegreerde evaluatie van mariene voedinsmiddelen: voedingswaarde, veiligheid en consumptieperceptie, meer
  • Marine@Ugent: UGent Marine Sciences Center of Excellence, meer