Onze kust | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Voeg een beeld toeMaak een nieuw albumRSSAlbum overzicht.
Onze kust » Visserij & Landbouw » Status bestanden Belgische visserij » 2015
Europese schol  (pladijs) - Pleuronectes platessa (2015)
Europese schol (pladijs) - Pleuronectes platessa (2015)
Beschrijving
[Gebaseerd op de gemiddelde aanlandingen van de jaren 2011, 2012 en 2013. Gebaseerd op de ICES-beoordelingen 2014]
 
Vangstgebieden en toestand bestanden
Pladijs is na tong de belangrijkste soort voor de inkomsten van de Belgische visserij. Qua volume (gemiddeld 7200 ton) is pladijs de meest aangelande soort in de Belgische vismijnen, maar de prijzen liggen een heel stuk lager dan voor tong. Afhankelijk van het jaar neemt pladijs een vijfde tot een derde in van de totale nationale aanvoer. Deze aanvoer is voor 76% afkomstig uit de Noordzeestock (1). Dit belangrijkste pladijsbestand bevindt zich sinds een aantal jaar in een goede toestand en wordt duurzaam bevist (groen). De stock in het oostelijk Engels Kanaal (2) draagt voor 16% bij aan de Belgische aanvoer. Voor dit bestand en dat in het westelijk Engels Kanaal (3) ligt de visserijdruk nog iets te hoog om goed te zijn (oranje). De pladijsbestanden in Keltische Zee (4) en Ierse Zee (5) dragen elk maar 3% bij aan de Belgische aanvoer, maar worden wel beoordeeld in een goede toestand te zijn. De pladijsbestanden in de zuidwestelijke Ierse wateren (6) en de Golf van Biskaje (6) staan er niet goed voor, maar worden maar in zeer geringe mate door de Belgen bevist (<1%).
 
Vangstmethodes Belgische vissers
Pladijs wordt door de Belgen (en Nederlanders) vooral gevangen met de boomkor. Pladijs wordt vaak samen met tong opgevist, waarbij tong de eigenlijke doelsoort is en pladijs de “bijvangst”. In de tongvisserij is een maaswijdte van 80 mm toegelaten, waardoor andere platvissen vanaf 17 cm groot ook in de netten blijven hangen (ook veel kleine pladijs). Omdat ze de reglementaire minimum aanlandingsmaat van 27 cm niet halen, wordt die bijvangst tot nog toe teruggegooid. Vanaf 2016 verplicht Europa om de te kleine vis aan te landen en deze van de beschikbare quota af te trekken. Deze te kleine bijvangst zal niet voor directe consumptie mogen verkocht worden. De nieuwe regel moet nog selectievere vistechnieken stimuleren.
 
Prijzen in Belgische vismijnen
Pladijs wordt in de vismijn gesorteerd in 4 grootteklassen. De prijzen liggen laag, rond de 2,00 euro de kilo voor de grootste (=duurste) categorie. Door het herstel van de pladijsbestanden en de hogere quota die vissers als gevolg hiervan krijgen, ligt de aanvoer soms hoger dan de vraag en zakken de verkoopsprijzen.
 
(1) Bestand uit Noordzee (Iva-c)
(2) Bestand in het oostelijk Engels Kanaal (VIId)
(3) Bestand in het westelijk Engels Kanaal (VIIe)
(4) Bestand in het Keltische Zee (VIIfg)
(5) Bestand in de Ierse Zee (VIIa)
(6) Bestanden in de zuidwestelijke Ierse wateren (VIIh-k) en de Golf van Biskaje (VII, Ixa)
PNG bestand - 391.14 kB - 2 481 x 3 506 pixels toegevoegd op 2015-11-26199 views Eigenaar foto VLIZEigenaar foto ILVO Citatie VLIZ & ILVODownload de volledige versieDownload de volledige versie Creative Commons License Dit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 4.0 Licentie
Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave
Commentaar Commentaar (0) Klik hier om commentaar toe te voegen.
Uw commentaar voor *: Europese schol (pladijs) - Pleuronectes platessa (2015) links zijn niet toegestaan Email *  
* geeft een verplicht veld aan.