Onze kust | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Voeg een beeld toeMaak een nieuw albumRSSAlbum overzicht.
Onze kust » Visserij & Landbouw » Status bestanden Belgische visserij » 2015
gewone tong - Solea solea (2015)
gewone tong - Solea solea (2015)
Beschrijving
[Gebaseerd op de gemiddelde aanlandingen van de jaren 2011, 2012 en 2013. Gebaseerd op de ICES-beoordelingen 2014]
 
Vangstgebieden en toestand bestanden
Belgische vissers landen jaarlijks om en bij de 3000 ton tong aan. Voor 83% halen ze die uit bestanden die er redelijk goed voorstaan, hoewel de visserijsterfte nog iets te hoog ligt om goed te zijn (oranje): het Oostelijk Engels Kanaal (1) (33%), de Keltische Zee (2) (26%) en de Noordzee (3) (24%). In de Ierse Zee (4) en de Golf van Biskaje (5) wordt tong te zwaar bevist en zijn de bestanden niet in goede toestand (rood). Respectievelijk 6 en 11% van de Belgische tongaanvoer komt er vandaan. Weet dat België jaarlijks ook nog eens 1700 ton extra Solea solea importeert uit de buurlanden.
 
Vangstmethodes Belgische vissers
Het vissen op tong gebeurt vooral met de boomkor (~95%). Die staat er traditioneel om bekend een hoge milieu-impact te hebben (bodemberoering en bijvangst). De sleepnetvisserij op tong wordt specifiek beoefend met netten waarvan de mazen slechts 80 mm groot zijn. Dit gaat gepaard gaat met grote bijvangsten van te kleine kabeljauw en pladijs. Het nieuwe visserijbeleid verbiedt binnenkort de teruggooi van deze bijvangsten en stimuleert de Belgische vloot om de vistechnieken selectiever te maken. Slechts een kleine fractie van de tong (2%) wordt met staande neten bevist.
 
Prijzen in Belgische vismijnen
Tong wordt verkocht in vijf grootte categorieën. De prijzen die Belgische vissers krijgen voor tong zijn mooi: gemiddeld 6 euro de kilo voor de kleinste sortering tot 16 euro de kilo voor de grootste klasse. De prijzen van tong zijn van groot belang voor de rendabiliteit van de Belgische visserij.
 
(1) Bestand dat leeft in het oostelijk Engels Kanaal (VIId)
(2) Keltische bestand: leeft in het Bristol Kanaal en de wateren in het zuidoosten van Ierland (VIIf,g)
(3) Bestand dat leeft in de Noordzee (Iva-c)
(4) Bestand dat leeft in de Ierse Zee (VIIa)
(5) Biscajebestand: leeft in de Golf van Biscaje (VIIIa,b)
 
PNG bestand - 354.18 kB - 2 481 x 3 506 pixels toegevoegd op 2015-11-26168 views Eigenaar foto VLIZEigenaar foto ILVO Citatie VLIZ & ILVODownload de volledige versieDownload de volledige versie Creative Commons License Dit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 4.0 Licentie
Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave
Commentaar Commentaar (0) Klik hier om commentaar toe te voegen.
Uw commentaar voor *: gewone tong - Solea solea (2015) links zijn niet toegestaan Email *  
* geeft een verplicht veld aan.