Onze kust | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Voeg een beeld toeMaak een nieuw albumRSSAlbum overzicht.
Onze kust » Visserij & Landbouw » Status bestanden Belgische visserij » 2015
schar - Limanda limanda (2015)
schar - Limanda limanda (2015)
Beschrijving
[Gebaseerd op de gemiddelde aanlandingen van de jaren 2011, 2012 en 2013. Gebaseerd op de ICES-beoordelingen 2014]
 
Vangstgebieden en toestand bestanden
Er wordt door Belgische vissers gemiddeld zo een 580 ton schar per jaar aangeland, vnl. uit de Noordzee (63%) en het oostelijk Engels Kanaal (27%). De biomassa van de Noordzeestock(1) kent een positieve trend (groen). In de andere visgebieden(2) wordt de status van de scharbestanden niet beoordeeld. 
  
Vangstmethodes Belgische vissers
Schar is typische soort van de kustwateren en is zeer courant aanwezig in het Engels Kanaal en de Noordzee. Er wordt niet gericht op gevist. De soort wordt als bijvangst mee gevangen bij het vissen op andere platvissen met de boomkor (67%) of bodemsleepnetten (7%), alsook bij het vissen op grijze garnaal (9%). Deze niet-selectieve vistechnieken staan bekend om hun ongewenste milieu-impact en ongewenste bijvangsten. Maar binnen de Belgische vloot wordt gewerkt om deze vistechnieken een stuk duurzamer te maken (minder bodemberoering en selectiever). 
Schar is een door Europa gequoteerde soort. Er gelden Europese vangstbeperkingen voor schar en bot samen. Heel jonge scharretjes verblijven in het zeer ondiepe kustwater en worden er vaak als bijvangst mee gevangen in de garnaalvisserij en terug overboord gezet (met een relatief goede overleving). Omwille van de slechte prijszetting in de Belgische vismijnen wordt de soort vaak terug overboord gegooid. Vanaf 2016 wordt aan deze praktijk paal en perk gesteld door het nieuwe Europese visserijbeleid en moet alle gevangen schar mee aan land komen.
  
Prijzen in de Belgische vismijnen
Voor schar wordt in de vismijn een lage tot zeer lage prijs geboden: van 0,60 tot 1,20 euro de kilo. Soms wordt in Belgische vismijnen zelfs de door Europa ingestelde minimumprijs niet gegeven door de kopers en moet de vis noodgedwongen tot dierenvoeder verwerkt worden. Wat een verspilling!
  
(1) Bestand in de Noordzee (IVa-c)
(2) Bestanden in de Ierse Zee (VIIa), Keltische Zee (VIIf-h), het Engels Kanaal (VIId-e) en Golf van Biskaje (VIII) worden niet beoordeeld.
 
PNG bestand - 333.35 kB - 2 481 x 3 506 pixels toegevoegd op 2015-11-26134 views Eigenaar foto VLIZEigenaar foto ILVO Citatie VLIZ & ILVODownload de volledige versieDownload de volledige versie Creative Commons License Dit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 4.0 Licentie
Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave
Commentaar Commentaar (0) Klik hier om commentaar toe te voegen.
Uw commentaar voor *: schar - Limanda limanda (2015) links zijn niet toegestaan Email *  
* geeft een verplicht veld aan.