Onze kust | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Voeg een beeld toeMaak een nieuw albumRSSAlbum overzicht.
Onze kust » Visserij & Landbouw » Status bestanden Belgische visserij » 2015
griet - Scophthalmus rhombus (2015)
griet - Scophthalmus rhombus (2015)
Beschrijving
[Gebaseerd op de gemiddelde aanlandingen van de jaren 2011, 2012 en 2013. Gebaseerd op de ICES-beoordelingen 2014]
 
Vangstgebieden en toestand bestanden
Belgische vissers landen gemiddeld 325 ton griet aan per jaar. Deze aanvoer is vooral (74%) afkomstig uit het grietbestand dat zich uitstrekt over de Noordzee, Skaggerak-Kattegat en het Engels Kanaal(1). Wetenschappers nemen in dit bestand anno 2015 een stijgende trend waar in de aanwezige hoeveelheden. De rest van de Belgische grietaanvoer komt vooral uit de Ierse zee en de wateren ten westen van het Verenigd Koninkrijk. Daar, alsook in de Golf van Biskaje, worden de bestanden van griet niet bestudeerd(2). Griet wordt in de aanvoerstatistieken vaak samen geteld met tarbot. Door dit gebrek aan volledige en betrouwbare vangstgegevens kan de toestand van de grietbestanden er niet nauwkeurig bepaald worden. Het wetenschappelijk advies luidt dan ook om de vangsten er niet te doen stijgen (anno 2015).

Vangstmethodes door Belgische vissers
Griet - alsook tarbot - wordt door Belgische vissers mee opgevist als bijvangst bij het vissen op tong en pladijs. Dat gebeurt vooral met de boomkor (~88%), het bodembordennet (~6%). Ook bij het vissen op langoustines worden aanzienlijke hoeveelheden griet gevangen (5%). Deze niet-selectieve technieken staan bekend om hun ongewenste milieu-impact en ongewenste bijvangsten. Maar hieraan wordt binnen de Belgische vloot sterk gewerkt om de vistechnieken duurzamer te maken (verminderen van de bodemberoering en verhogen van de selectiviteit).

Prijzen in Belgische vismijnen
Belgische vissers verkrijgen voor griet een mooie prijs in de Belgische vismijnen: gemiddeld 7 euro per kilo.

(1) Bestand Noordzee, Noordzee, Skagerrak-Kattegat en Engels Kanaal (IIIa, IV, VIIde)
(2) In de Ierse Zee (VIIa), Keltische Zee (VIIf-h) en de Golf van Biskaje (VIIIab) wordt griet niet beoordeeld.
 
PNG bestand - 344.71 kB - 2 481 x 3 506 pixels toegevoegd op 2015-11-26181 views Eigenaar foto VLIZEigenaar foto ILVO Citatie VLIZ & ILVODownload de volledige versieDownload de volledige versie Creative Commons License Dit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 4.0 Licentie
Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave
Commentaar Commentaar (0) Klik hier om commentaar toe te voegen.
Uw commentaar voor *: griet - Scophthalmus rhombus (2015) links zijn niet toegestaan Email *  
* geeft een verplicht veld aan.