Onze kust | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Voeg een beeld toeMaak een nieuw albumRSSAlbum overzicht.
Onze kust » Visserij & Landbouw » Status bestanden Belgische visserij » 2015
tongschar - Microstomus kitt (2015)
tongschar - Microstomus kitt (2015)
Beschrijving
[Gebaseerd op de gemiddelde aanlandingen van de jaren 2011, 2012 en 2013. Gebaseerd op de ICES-beoordelingen 2014]
 
Vangstgebieden en toestand bestanden
Gemiddeld brengen Belgische vissersschepen 950 ton tongschar per jaar binnen in de vismijn. Bijna twee derden (64%) hiervan is afkomstig uit de Noordzeestock(1), die leeft in de Noordzee en het oostelijk Engels Kanaal. Deze stock kent een positief verloop (groen): de biomassa ervan steeg met meer dan 50% in 10 jaar tijd (2002-2012). Het andere derde van de tongschar wordt meegebracht uit de Keltische Zee. Daar en op de andere Belgische visgronden(2) is niet bekend in welke toestand het bestand van tongschar zich bevindt.
 
Vangstmethodes Belgische vissers
Tongschar wordt als bijvangst mee opgevist bij het vissen naar tong en pladijs met de boomkor (96%) en het bodembordennet (3%). Deze niet-selectieve technieken staan bekend om hun hoge milieu-impact en ongewenste bijvangsten. Maar binnen de Belgische vloot wordt sterk gewerkt om deze vistechnieken duurzamer te maken (verminderen van de bodemberoering en verhogen van de selectiviteit).
 
Prijzen in de Belgische vismijnen
Er worden voor tongschar drie grootteselecties onderscheiden in de vismijn. De prijzen variëren respectievelijk rond de 2,50 euro de kilo voor de kleinste categorie tot 5,50 euro de kilo voor de grootste categorie.
 
(1) Noordzeebestand in Noordzee en oostelijk Engels Kanaal (IV en VIId)
(2) Westelijk bestand in de Ierse en Keltische Zee (VIIa, VIIf-h), het westelijk Engels Kanaal (VIIe) en de Golf van Biskaje (VIII) wordt niet beoordeeld.
 
PNG bestand - 332.74 kB - 2 481 x 3 506 pixels toegevoegd op 2015-11-26136 views Eigenaar foto VLIZEigenaar foto ILVO Citatie VLIZ & ILVODownload de volledige versieDownload de volledige versie Creative Commons License Dit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 4.0 Licentie
Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave
Commentaar Commentaar (0) Klik hier om commentaar toe te voegen.
Uw commentaar voor *: tongschar - Microstomus kitt (2015) links zijn niet toegestaan Email *  
* geeft een verplicht veld aan.