Onze kust | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Voeg een beeld toeMaak een nieuw albumRSSAlbum overzicht.
Onze kust » Visserij & Landbouw » Status bestanden Belgische visserij » 2015
steenbolk - Trisopterus luscus (2015)
steenbolk - Trisopterus luscus (2015)
Beschrijving
[Gebaseerd op de gemiddelde aanlandingen van de jaren 2011, 2012 en 2013. Gebaseerd op de ICES-beoordelingen 2014]
 
Vangstgebieden en toestand bestanden
Steenbolk wordt door de Belgische visserij (jaarlijks gemiddeld 340 ton) vooral in de winter aangevoerd uit het Engels Kanaal (86%). Verder eerder kleinere hoeveelheden uit het Bristolkanaal (6%), de zuidelijke centrale Noordzee (5%) en de zuidelijke Golf van Biskaje (2%). Steenbolk is een soort die niet systematisch door de wetenschap wordt opgevolgd(1). Er is dan ook geen kennis over de bestanden bekend (geel).
 
Vangstmethodes Belgische vissers
Steenbolk wordt als bijvangst opgevist door de Belgische boomkor- en plankennetvissers. Deze vistechnieken staan erom bekend toch wel aanzienlijke bijvangsten te veroorzaken. De teruggooi van steenbolk wordt ingeschat op te lopen tot ongeveer 20 % van de vangsten, vooral als de verkoopwaarde op de markt geen goede perspectieven biedt.
 
Prijzen in de Belgische vismijnen
Omdat de soort door de Belgische consument weinig tot niet gekend is, worden in de vismijn maar lage tot zeer lage prijzen geboden (0,3 tot 1 euro per kilo). In 2010 werd nog een derde van de Belgische aanvoer aan de markt onttrokken, omdat de door Europa ingestelde minimumprijs niet gehaald werd in de veiling. Deze vis gaat dan naar vismeelfabrieken. Door extra promotie voor deze soort (door o.a. de NorthSeaChefs) hoopt men het verbruik ervan aan te zwengelen.
 
(1) De bestanden van steenbolk worden niet beoordeeld.
 
PNG bestand - 269.07 kB - 2 481 x 3 506 pixels toegevoegd op 2015-11-26136 views Eigenaar foto VLIZEigenaar foto ILVO Citatie VLIZ & ILVODownload de volledige versieDownload de volledige versie Creative Commons License Dit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet-commercieel-Gelijk 4.0 Licentie
Klik hier om terug te keren naar miniatuurweergave
Commentaar Commentaar (0) Klik hier om commentaar toe te voegen.
Uw commentaar voor *: steenbolk - Trisopterus luscus (2015) links zijn niet toegestaan Email *  
* geeft een verplicht veld aan.