World Ocean day - Dag van de Oceanen op 8 juni 2010 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

World Ocean day - Dag van de Oceanen op 8 juni 2010

Toegevoegd op 2010-05-17
VLIZ organiseert een inspirerende thema-avond in Brugge. Drie sprekers nemen je mee naar duinen, stranden en kilometers diepe zeebodems. Elk op hun manier zoomen ze in op het verleden, de actuele ontwikkelingen en de toekomst van het ‘blauwe goud’.

Iedereen kan zich wel iets voorstellen bij de zee, de kust, de wereldoceanen. Toch blijkt het beeld wat men heeft van deze immense watervlaktes en hun oevers, vaak nogal eenzijdig. Omdat deze beeldvorming onrecht doet aan het bijzonder fascinerende onderzoek dat hier geschiedt – ook aan onze kust – organiseert het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) op 8 juni, de Dag van de Oceanen, een inspirerende thema-avond. Drie sprekers nemen jullie dan mee naar duinen, stranden en kilometers diepe zeebodems. Ze zoomen elk op hun manier in op het verleden, de actuele ontwikkelingen en de toekomst met het ‘blauwe goud’ als centrale thema, en dit alles in de prestigieuze raadszaal van het Provinciaal Hof in Brugge.

Onze kust anders bekeken, een virtuele en verrassende reis langs zee en kust
Jan Seys, communicatieverantwoordelijke VLIZ
Presentatie: PDF Icon

De wereldzeeën bedekken niet alleen 71% van het aardoppervlak. Ze zijn bijvoorbeeld ook ontzaglijk belangrijk in het sturen van het klimaat, als leefgebied voor onvermoede biodiversiteit en als bron voor nieuwe geneesmiddelen. Maar ook dicht bij huis kan de zee verrassen. In het boek ‘Onze kust anders bekeken’ nemen auteur Jan Seys en fotograaf Misjel Decleer de lezer op sleeptouw aan de hand van een 25-tal gedocumenteerde en met topfoto's geïllustreerde verhalen. Een selectie hiervan komt aan bod tijdens de virtuele reis ter gelegenheid van deze presentatie, aangevuld met wilde verhalen over diepzeemonsters, IJstijden in periodes van klimaatsopwarming, en nog veel meer.

Energiewinning op zee: ‘Green energy’ out of the Blue?
Pieter Mathys, Universiteit Gent, Vakgroep Civiele Techniek
Presentatie: PDF Icon

Veel van de energie die onze planeet bereikt, wordt geabsorbeerd in zee. Toch heeft het lang geduurd vooraleer de mensheid deze overvloedige bronnen van offshore energie op grotere schaal is beginnen benutten. Vandaag verrijzen op zee her en der windparken en wordt druk geëxperimenteerd met het winnen van golf- en getijdenenergie en andere vormen van ‘Blue’ of oceaanenergie. De spreker is betrokken in tal van onderzoeksprojecten, nationaal en over de grenzen heen, en zal met kennis van zaken zijn licht werpen op de toekomst van deze hernieuwbare blauwe energie.

Twintigduizend botten uit de zee: een avontuurlijk verhaal van de eeuwenoude strijd tussen mens en vis
Anton Ervynck, Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE)
Presentatie: PDF Icon

Met deze laatste spreker duiken we in het verleden en laten we ons onderdompelen in de boeiende wereld van de archeologie. Aan de hand van biologisch onderzoek van visresten uit opgravingen geeft de spreker inzage in de ontwikkeling van de zeevisserij en de exploitatie van de zee in het algemeen. Door de ontwikkeling van visserijtechnieken, de toepassing van bewaringstechnieken, de lokalisatie van visgronden en de selectie van de vangsten in een ruimer historisch perspectief te plaatsen, doet hij het publiek stilstaan bij hoe de mens de zeeën door de eeuwen heen heeft geëxploiteerd.

Foto galerij

Foto's van dit evenement zijn terug te vinden in de VLIZ fotogalerij.

Plaats

Provinciaal Hof - Raadszaal
Markt 3
8000 Brugge

Programma

19.00-19.30 uur
Ontvangst & verwelkoming

19.30-20.40 uur
Onze kust anders bekeken, een virtuele en verrassende reis langs zee en kust (Jan Seys, VLIZ)

20.40-21.20 uur
Energiewinning op zee: green energy out of the Blue? (Pieter Mathys, UGent)

21.20-22.00 uur
Twintigduizend botten uit de zee: een avontuurlijk verhaal van de eeuwenoude strijd tussen mens en vis (Anton Ervynck, VIOE)

22.00 uur
Afsluiten avondprogramma

Inschrijven

Iedereen is welkom! Inschrijven is gratis, maar verplicht
Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is tijdig reserveren noodzakelijk!
U ontvangt een bevestiging via e-mail na inschrijving.

Meer info?

Vlaams Instituut voor de Zee vzw
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
B-8400 Oostende
t +32-(0)59-34 21 30
f +32-(0)59-34 21 31
info@vliz.be
www.vliz.be


[Overzicht] [Login]