PERSBERICHT: Veelheid aan leven van Belgische Noordzee in kaart gebracht | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

PERSBERICHT: Veelheid aan leven van Belgische Noordzee in kaart gebracht

Toegevoegd op 2010-06-07
Uit een nieuwe analyse van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) blijkt de biodiversiteit van het Belgische deel van de Noordzee vrij goed te scoren. De circa 2000 soorten zeedieren en -planten die hier ooit werden gemeld, vertegenwoordigen bijna tien percent van de gekende Europese mariene biodiversiteit. Toch waarschuwen experten op de Werelddag van de Oceanen (8 juni) in dit Internationale Jaar van de Biodiversiteit, voor overdreven optimisme. De grote geregistreerde soortenrijkdom is immers vooral te wijten aan de lange traditie van zeeonderzoek in België. En meerdere soorten zijn intussen verdwenen of hoogst zeldzaam geworden. Vooruitgang is er enkel voor exoten en onder invloed van de klimaatswijziging oprukkende organismen.

De cijfers liegen er niet om. De databank over de rijkdom aan levensvormen in het Belgische deel van de Noordzee bijgehouden door het VLIZ en geverifieerd door tientallen experten, klokt vandaag af op 1996 soorten meercellige zeedieren en –planten. Bij het publiek vertrouwde groepen zijn vissen (130 soorten), walvissen, dolfijnen en robben (27), zee- en kustvogels (79), zeewieren (116), kreeftachtigen (415), zeesterren en verwanten (28), kwallen (6), anemonen (20), schelpen (69), slakken (54) en inktvissen (5). Minder bekende groepen omvatten ondermeer de mosdiertjes (156), zeesponzen (34), poliepen (27) en vooral heel wat plat-, rond- en ringwormen (778). Niet meegenomen in de lijst zijn de nog niet geverifieerde 1000 soorten eencellige organismen en de microben.

De circa 2000 Belgische soorten vertegenwoordigen 6% van het totaal aantal gekende Europese mariene dieren en planten, en 0,9% van de 230.000 wereldwijd geboekstaafde mariene species. Deze gegevens worden bijgehouden in het wereldregister van mariene soorten (WoRMS: www.marinespecies.org), een databank die vanuit Oostende wordt beheerd door wetenschappers van het Vlaams Instituut voor de Zee i.s.m. meer dan 200 experten wereldwijd. Toch is dit relatief hoge aantal soorten geen reden voor overdreven optimisme, zo verklaart dr. Jan Mees, directeur van het VLIZ en vice-voorzitter van de Europese Marine Board: “Het hoge aantal soorten hebben we vooral te danken aan de lange traditie van zeeonderzoek hier in België. Met het allereerste marien onderzoeksstation ter wereld, opgericht in Oostende in 1843 door de Leuvense professor Pierre-Joseph van Beneden, is een lange traditie van marien biologisch onderzoek gestart. Van de 2000 ooit vastgestelde zeedieren en –planten zijn intussen zeker 13 soorten verdwenen – met vissen als blauwvintonijn, elft, houting en zeeëngel – en zijn 95 soorten als “dwaalgast” gecatalogeerd. Wat wel in opmars is zijn allerlei exoten - intussen reeds 67 species - die zich hier vaak ten koste van lokale dieren en planten hebben gevestigd en verschillende typische zogenaamde klimaatsoorten die oprukken vanuit zuidelijkere wateren”.

Dit en andere boeiende verhalen komen uitvoerig aan bod tijdens een reeks gratis avondlezingen ter gelegenheid van de Werelddag van de Oceanen, op 8 juni door het VLIZ in Brugge georganiseerd. Plaats en uur van gebeuren: Provinciaal Hof, Markt, Brugge (vanaf 19.00 uur). Inschrijven is verplicht via: http://www.vliz.be/NL/HOME/&p=show&id=1282.

Perscontact:
Jan Seys
GSM: 0478/37 64 13
jan.seys@vliz.be[Overzicht] [Login]