Vlaanderen bouwt nieuw hypermodern onderzoeksschip | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Vlaanderen bouwt nieuw hypermodern onderzoeksschip

Toegevoegd op 2010-08-09
De kogel is door de kerk: de Nederlandse scheepsbouwer "Damen Shipyards Gorinchem" krijgt de opdracht toegewezen voor de bouw van de Simon Stevin, het hypermoderne onderzoeksschip dat de "Zeeleeuw" moet gaan vervangen. Op 5 augustus 2010 gaf de Vlaamse Regering haar finale goedkeuring en kon het order tot bouwen gegeven worden. Het schip zal een lengte hebben van 36 m, 9 m breed zijn en 3 m diep liggen. Met een snelheid van 12 knopen zal het ingezet worden voor zeewetenschappelijk onderzoek in Belgische wateren. Op basis van de gegevens van de werf zou het schip opgeleverd kunnen worden tegen half 2012.
Persbericht - door de Vlaamse overheid (23.07.2010)

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) en minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) investeren samen 11,5 miljoen euro in de bouw van een nieuw Vlaams onderzoeksschip voor de mariene wetenschappen. Het nieuwe schip krijgt de naam Simon Stevin en wordt volgens Lieten helemaal "state of the art" en het modernste kustonderzoeksvaartuig in Europa.

De plannen voor de bouw van een nieuw onderzoeksschip, ter vervanging van het verouderde schip Zeeleeuw, dateren al van 2007. De bouw is nu toegekend aan het Nederlandse Damen Scheepswerven, dat onmiddellijk aan de slag kan. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Vlaamse overheidsdienst DAB Vloot zullen de bouw opvolgen.

Vlaanderen is een koploper op het vlak van zeewetenschappen. Zo zijn er meerdan honderd onderzoeksgroepen en 1.500 wetenschappers van verschillende universiteiten en wetenschappelijke instellingen actief in de materie. Zij kunnen voor hun wetenschappelijk werk een beroep doen op de Zeeleeuw, maar dat schip is verouderd en aan vervanging toe.

"De Simon Stevin wordt het meest moderne onderzoeksschip in Europa en zal de Vlaamse mariene onderzoekers toelaten om met de nieuwste technieken hun zeewetenschappelijk onderzoek uit te voeren", legt Lieten uit. "Vlaanderen zal zo een belangrijke rol blijven spelen in het onderzoek naar klimaatsverandering, duurzame visserij, energiewinning op zee en nog veel meer." Het schip zal ook ingezet worden voor educatieve doeleinden. De DAB Vloot, onder de bevoegdheid van Crevits, zal het schip bemannen en onderhouden. Begin 2012 zal het klaar zijn.


Lees meer over de plannen en bouw van de Simon Stevin

Contactpersoon: Andre Cattrijsse email: andre.cattrijsse@vliz.be tel: +059 34 21 39 of 059 34 21 30 (algemeen) gsm: 0474-83 51 02


[Overzicht] [Login]