Wetenschapswedstrijd Planeet Zee vaart een nieuwe koers | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Wetenschapswedstrijd Planeet Zee vaart een nieuwe koers

Toegevoegd op 2010-10-01
Het e-learningproject Planeet Zee wordt in het schooljaar 2010-2011 opnieuw hernomen. Leerkrachten uit de 3e graad secundair onderwijs kunnen er mee aan de slag om oceaan-gerelateerde thema's aan te brnegen in de klas. Daarnaast kunnen de meest ijverigen onder hen deelnemen aan de wedstrijd. De winnaars kunnen een week mee op echte expeditie, met echte Vlaamse wetenschappers op een echt onderzoeksschip. Inzendingen zijn welkom tot net voor de paasvakantie.

De succesformule Planeet Zee wordt dit schooljaar voor de 4de keer hernomen. Enerzijds is er het e-learningproject www.planeetzee.org. Hierop staan 22 zee- en oceaanmodules die gerelateerd zijn aan de leerplannen van de natuurwetenschappelijke vakken uit de 3de graad secundair onderwijs. Veel leerkrachten en leerlingen halen er hun inspiratie bij het realiseren van de onderzoekscompetenties.

De informatie aanwezig in het e-learningproject is ook te gebruiken als rode draad voor seminaries of lessen Begeleid Zelfstandig leren (BZL) tijdens de vrije ruimte. Een handig overzicht van alle praktische oefeningen uit Planeet Zee, samen met andere zeelabo’s vind je op de pagina www.vliz.be/NL/infoloket/zeelessen_opdrachten.

Anderzijds worden klasgroepen die werken met Planeet Zee aangemoedigd deel te nemen aan het wedstrijdelement. De jury beoordeelt kort voor de paasvakantie 2011 alle ingezonden reportages, waarin de leerlingen hun motivatie tonen om na de paasvakantie een week als zee-wetenschapper op expeditie te gaan met het onderzoeksschip De Zeeleeuw van VLOOT. Uiteraard is deze motivatie gekoppeld aan hun uitwerking van enkele modules van het e-learningproject.

Nieuw dit jaar is dat leerkrachten die hun klasgroep inschrijven als voorproefje op de expeditie kunnen intekenen voor een dag met de Zeeleeuw (op basis van 'first come-first serve’; afhankelijk van de weerssituatie). De ideale gelegenheid om een aantal practicumideeën op te doen en vooral om te ervaren hoe leerrijk de expeditie voor de winnende klasgroep wel zal worden. Het hele project is gratis. Grijp uw kans, surf naar www.planeetzee.org en schrijf u in!

Je kan er ook de foto's van vorige edities bekijken.[Overzicht] [Login]