VLIZ Jongerencontactdag 2009 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

VLIZ Jongerencontactdag 2009

Toegevoegd op 2009-01-13
Wij nodigen jullie allen uit op de negende editie van de ‘VLIZ Jongerencontactdag Mariene Wetenschappen’. Op deze mariene happening mogen we jaarlijks ± 200 vorsers begroeten uit onze Noordzeeregio. Ook dit jaar willen we een breed spectrum aan zee- en kustwetenschappen in de kijker plaatsen en zeewetenschappers de kans bieden elkaar te leren kennen en bij te leren over het actuele onderzoek in een informele, interdisciplinaire ‘zeesfeer’.

Laat u echter niet misleiden door de naam Jongerencontactdag. Hoewel we voornamelijk ‘jonge’ (pre-doctoraat) onderzoekers een forum willen bieden, hopen we dit jaar toch ook senior scientists te kunnen boeien met ons programma, waarvoor we o.a. Trevor Platt hebben kunnen strikken. Hij is de executive director van de POGO gemeenschap (Partnership for the Observation of the Global Oceans): een club waar al de grote oceanografische instituten ter wereld lid van zijn. Hij zal jullie in zijn presentatie uit de doeken doen welke de technieken zijn die gebruikt worden in de wereldwijde oceaanobservaties.

Om deze Jongerencontactdag andermaal tot een succes te maken, rekenen wij op uw medewerking. We verwachten dan ook graag posterpresentaties en/of demonstraties van u en uw medewerkers/studenten. Mogen wij dan ook vragen vóór 26 januari 2009, titel, auteur(s) en Engelstalige abstract (max. 1 blz.; cf. template) van uw presentatie te willen overmaken aan het VLIZ. Deze abstracts worden gepubliceerd als een citeerbare VLIZ Special Publication. Een vakjury en het publiek krijgen tijdens de namiddagsessie de kans die poster te kiezen die volgens hen het meest aanspraak maakt op een bekroning.

Opnieuw wordt een fotowedstrijd georganiseerd, dit jaar onder het thema ‘zeewetenschappers aan het werk’. We verwelkomen foto's van onderzoekers aan het werk in het veld of in het laboratorium. Duidelijk moet worden welke technieken worden gebruikt, onder welke omstandigheden mariene wetenschappers werken, maar vooral ook hoe divers en uitdagend dit soort onderzoek kan zijn. We kijken uit naar jullie inzendingen!

De wedstrijd staat open voor alle deelnemers aan de Jongerencontactdag. De foto’s (max. 4) worden door de auteur digitaal aangeleverd (formaat minimum 20x25cm en maximum 40x50cm – 300 dpi, bestandsnaam: FamName_FirstName.jpg) uiterlijk tegen 6 februari 2009 via info@vliz.be. Het VLIZ eigent zich het recht toe – in geval van massale deelname – slechts één of enkele beelden te weerhouden ter jurering. De winnaar, geselecteerd door de aanwezige deelnemers, ontvangt op het einde van de dag een prijs.

We zouden het heel erg op prijs stellen indien u uw aanwezigheid ten laatste op 6 februari 2009 kan bevestigen via het inschrijvingsformulier (aantal plaatsen beperkt). Meer informatie kan u verkrijgen via het secretariaat (info@vliz.be; tel. 059 34 21 30) of rechtstreeks bij Jan Seys (jan.seys@vliz.be; tel.: 059 34 21 40).

Wij hopen u straks opnieuw in grote getale te mogen verwelkomen op deze VLIZ activiteit en stellen elke ruchtbaarheid die u geeft aan dit initiatief ten zeerste op prijs.

Waar?
Provinciehuis Boeverbos
Koning Leopold III-laan 41
B-8200 St Andries/Brugge
Routebeschrijving

Wanneer?
Vrijdag 6 maart

Programma

  08.30 uur
  Onthaal met koffie/ontbijtkoek & ophangen posters

  09.00 uur
  Jan Mees (Flanders Marine Institute VLIZ)
  Verwelkoming

  09.05 uur
  Jan Tytgat (Katholieke Universiteit Leuven – Laboratory of Toxicology and Food Chemistry)
  Expectancies of a toxicologist: from sudden poisoning to miraculous discovery

  10.00 uur
  Tom Maris (University of Antwerp ­­- Ecosystem Management Research Group)
  Restoring ecosystem functions in a heavily disturbed estuary

  10.25 uur
  Guillaume Delefortrie (Flanders Hydraulics Research – Knowledge centre Manoeuvring in shallow and confined water)
  The effect of a muddy bottom on ship control

  10.50 uur
  Koffiepauze

  11.20 uur
  Frank Bockelmann (Vrije Universiteit Brussel - Department of Analytical and Environmental Chemistry)
  Do burrowing organisms influence carbon processing on a global scale? A data mining approach

  11.45 uur
  Heroen Verbruggen (Ghent University – Research Group Phycology)
  Niche models of invasive seaweed species: predicting spread and areas at risk of suffering blooms

  12.10 uur
  Broodjeslunch

  13.00 uur
  Introductie tot namiddagprogramma

  13.05 uur
  Trevor Platt (Executive Director of the Partnership for Observation of the Global Oceans POGO)
  Observing the ocean

  13.50 uur
  1) posterpresentaties met beoordeling door vakjury en publiek
  2) demonstraties m.b.t. mariene wetenschappen door het datacentrum van VLIZ en anderen

  15.30 uur
  Voordrachten door de laureaat van de ‘VLIZ North Sea Award 2008’ en de twee laureaten van de ‘VLIZ Aanmoedigingsprijzen 2008’

  • Els Verfaillie (UGent, Department Geology and Soil Science, Renard Centre of Marine Geology)
   Development and validation of spatial distribution models of marine habitats, in support of the ecological valuation of the seabed
  • Steven De Meester (UGent, Laboratory of Environmental Toxicology and Aquatic Ecology)
   Occurrence and potential effects of microplastics in Belgian coastal waters
  • Elisabeth Robert (VUB, Plant Biology and Nature Management – APNA)
   Hydraulic architecture of Avicennia marina (Forssk.) Vierh. along an ecological gradient in Gazi Bay (Kenia) – 2006-2007

  16.30 uur
  Uitreiking van de prijzen, inclusief de prijzen voor de winnaars van de beste poster en fotowedstrijd

  17.00 uur
  Receptie


Wegbeschrijving Provinciehuis Boeverbos

Met de auto
Klik hier voor een routebeschrijving.
Vanaf de autosnelweg E40 (zowel richting Kust als richting Brussel): u neemt afrit 8 richting Brugge – Zeebrugge en volgt de A17 Expressweg tot aan de 4de verkeerslichten. Daar slaat u linksaf (Koningin Astridlaan). Aan de rotonde rijdt u rechtdoor; dan bent u al in de Koning Leopold III-laan. Aan de lichten rijdt u opnieuw rechtdoor. Na enkele honderden meters ziet u links het Olympia-Zwembad, even verder het Voetbalstadion Jan Breydel. Aan uw rechterkant ziet u het nieuwe bestuursgebouw van het provinciehuis Boeverbos, met een grote parking ervoor. Vanop de parking wandelt u richting fonteinen, u volgt de bordjes ingang bezoekers: daar is de hoofdingang van het gebouw.

Met het openbaar vervoer
Het evenement vindt plaats op 3 km van het treinstation 'Brugge'. Elke 10 minuten gaat er een bus naartoe vanaf het station. De volgende bussen hebben een halte aan ‘Boeverbos’:

 • Bus 5: Centrum - Station - Sint-Andries (Hermitage)
 • Bus 15: Centrum - Station - Sint-Andries (De Prange)
 • Bus 52: Brugge -Gistel - Oostende
 • Bus 53: Brugge - Jabbeke
 • Bus 55: Brugge - Leke
 • De bussen vertrekken aan de voorkant van het station. Dichtbij het Boeverbos is een bushalte: u belt daarvoor nadat u op de Gistelsesteenweg de GB winkel (aan uw rechterkant) gepasseerd bent. Tegenover de bushalte, aan de overzijde van de Gistelsesteenweg, ligt het provinciehuis te midden het groen: u gaat het park in en ziet het nieuwe gebouw.
  Neem bij de terugreis de halte aan de achterkant van het station.
 • reisplanner De Lijn: route 5, route 15, route 52, route 53, route 55
 • reisplanner NMBS


 • [Overzicht] [Login]