Het VLIZ stelt een vibrocorer ter beschikking van wetenschappers! | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Het VLIZ stelt een vibrocorer ter beschikking van wetenschappers!

Toegevoegd op 2016-01-28
Een vibrocorer is het ideale instrument om onverstoorde bodemkernen te bekomen van een relatief grote lengte. Het VLIZ beschikt voortaan over een OSIL high-power vibrocorer systeem dat een kern kan nemen tot 3 m lang met een diameter van 96 mm. Het toestel wordt ingezet vanaf het onderzoeksschip Simon Stevin.
Foto: Jens Moerman (CC BY-NC-SA 4.0)

De vibrocorer wordt aangedreven door elektrische motoren die een vibrerende kracht produceren tot 89 kN. Aan de hand van deze trillingen wordt een PVC-buis, tot 3 m diep de zeebodem ingeboord. De trillingsfrequentie is voldoende hoog om door harde sedimenten (geconsolideerde klei, grof zand, etc.) heen te boren. Bij het ophalen van de bodemkern zorgt de core catcher ervoor dat het sediment niet uit de PVC-buis glijdt. De vibrocorer wordt, eenmaal terug aan boord van het onderzoeksschip, in  horizontale positie gebracht om de kerncilinder te vervangen.  

Het VLIZ kocht in de zomer van 2015 de vibrocorer aan. Na enkele technische aanpassingen volgde in januari 2016, aan boord van de RV Simon Stevin, een succesvolle testdag. Het apparaat is nu ten volle operationeel en staat ten dienste van de mariene wetenschappers.

Meer informatie omtrent het toestel, hoe het werkt (in woord en beeld), welke onderzoeksgroepen en projecten het gebruiken en hoe je het kan uitlenen, lees je op de infofiche.

Contactpersoon: Andre Cattrijsse (andre.cattrijsse@vliz.be)

Link: http://www.vliz.be/nl/vibrocorer[Overzicht] [Login]