'ZeeInZicht' maakt het onzichtbare zichtbaar! | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

'ZeeInZicht' maakt het onzichtbare zichtbaar!

Toegevoegd op 2009-05-04
De Noordzee, de Waddenzee en de deltawateren, stuk voor stuk waardevolle natuurgebieden, hebben een fascinerende, onzichtbare onderwaterwereld. Ontdek deze wereld vanachter je PC op de website www.ZeeInZicht.nl.

Meer dan 70% van onze natuur bevindt zich onder water. Maar hoe ziet dat er allemaal uit? Beheren en beschermen we dit goed? EcoMare, NIOZ, NIOO en Wageningen IMARES vormen samen met stichting De Noordzee en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de stichting ZeeInZicht. VLIZ werd in 2008 partner van deze stichting dat als hoofddoel heeft om de fascinerende onderwaternatuur van de Noordzee dichter bij publiek, beleid en politiek te brengen.

Via de website www.ZeeInZicht.nl leer je diverse aspecten van de mariene onderwaternatuur kennen: beeldmateriaal, geluiden, het volgen van gezenderde zeehonden, dossiers en links naar ander voorlichtingsmateriaal. Je kunt deze informatie het gemakkelijkst bereiken via een klik op de interactieve platen van de website. Momenteel is er een plaat van de Noordzee en van de Waddenzee online. Er wordt intussen hard gewerkt aan een Schelde/Delta-plaat (binnenkort beschikbaar). Alle informatie is wetenschappelijk gefundeerd en gekoppeld aan de Vleet – de digitale encyclopedie over de wadden, de kust en de Noordzee – en de North Sea Infobase – de databank met voor het brede publiek geschikte informatie over de Noordzee.

VLIZ hoopt door aan dit informatieloket mee te werken het Vlaams marien en estuarien onderzoek bij een groter publiek aan de man te kunnen brengen. De website ZeeInZicht is nu al goed gekend in ons landje: in 2008 waren 18% van de bezoekers aan de site Belgische internetgebruikers. Maar we hopen dat nog meer mensen de weg naar zee zullen ontdekken vanachter hun PC! De site is ook vertaald in het Engels (www.seaonscreen.org).[Overzicht] [Login]