Grenzen Exclusief Economische Zones (EEZ) landen wereldwijd geüpdatet (MARBOUND versie 3.0) | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Grenzen Exclusief Economische Zones (EEZ) landen wereldwijd geüpdatet (MARBOUND versie 3.0)

Toegevoegd op 2009-05-27
De MARBOUND databank heeft een nieuwe update ondergaan. In versie 3.0 sluiten de grenzen van de Exclusieve Economische Zone (EEZ) nauwsluitend aan op een hoge resolutie kustlijn (GSHHS). De nieuwste shapefiles, zijn samen met hun vorige twee versies, beschikbaar op de MARBOUND website.

De Maritime Boundaries Geodatabase MARBOUND, in 2006 ontwikkeld, bevat de maritieme grenzen en Exclusieve Economische Zones (EEZ’s) van landen wereldwijd. Daarnaast is ook alle informatie aanwezig (in digitaal formaat) over de afgesloten verdragen in verband met deze grenzen.

Vermits maritieme afbakeningen relatief nieuw zijn, hebben een aantal landen hun grenzen nog niet vastgelegd. In de toekomst zal men hier nog over onderhandelen, wat zal leiden tot nieuwe overeenkomsten. Via een forum op de MARBOUND website kunnen gebruikers bijdragen tot de verdere ontwikkeling en optimalisatie van deze databank door ons op de hoogte te houden van nieuwe grens-ontwikkelingen. Bij nieuwe versies zorgen we ervoor dat de wijzigingen in vergelijking met de vorige situatie worden gedocumenteerd.

Zo werden nu voor de tweede keer nieuwe versies van EEZ’s opgeladen in de databank. In mei 2009 komt versie (3.0) uit met daarin de nieuwste mariene grenzen (Griekenland-Turkije-Cyprus; Rusland-Alaska; Portugal en aangrenzende landen; Roemenië-Ukraine; Italië-Kroatië; Vietnam-China). Maar vooral sluiten de polygonen van de EEZ's nu aan op een hoge resolutie kustlijn (GSHHS) in plaats van op een sterk vereenvoudigde polygoon van de wereldlanden (ESRI-kaarten).

Deze derde versie van de MARBOUND databank is vrij consulteerbaar op www.vliz.be/vmdcdata/marbound. Het pakket dat je download bevat drie shapefiles. De eerste shapefile is een polyline van de maritieme grenzen van over heel de wereld. De tweede is een polygoon van de EEZ's. De derde shapefile is het uitgebreid Continenteel Plat van Autstralië. Download hier het volledige pakket.

De MARBOUND databank werd al bij z'n release snel opgemerkt door de Google community en is zichtbaar als een in te stellen layer voor Google Earth. Vink hiervoor onder de optie 'Places' de layer 'EEZ boundaries' aan, dan zie je op elke vergroting of projectie de EEZ-grenzen verschijnen. Deze layers bevatten echter nog altijd versie 1.0 van de EEZ's.[Overzicht] [Login]