Kwalitatief outreach materiaal rond zee en oceaan gecentraliseerd in de Sea Change Ocean EDGE databank | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Kwalitatief outreach materiaal rond zee en oceaan gecentraliseerd in de Sea Change Ocean EDGE databank

Toegevoegd op 2016-09-13
Om de oceaangeletterdheid te bevorderen in een klas of bij een ander doelpubliek, zijn ondertussen al heel wat leerelementen beschikbaar: denk maar aan videos, foto’s of illustraties, volledige lespakketten en beschrijvingen van activiteiten. Al deze bronnen worden nu gecentraliseerd in de Sea Change Ocean EDGE databank (European Database of Good Examples in marine education and outreach). Je kan er als leerkracht, educator, wetenschapscommunicator of activist snel en gemakkelijk bruikbaar materiaal of inspiratie terugvinden voor een eigen geplande activiteit in verband met de zee.

Foto: VLIZ - Delphine Vanhaecke

In het kader van het Sea Change-project stelde het VLIZ de Ocean EDGE databank (European Database of Good Examples in marine education and outreach) op en verzamelde hierin een breed scala aan informatiebronnen - afkomstig uit, of uitgevoerd in Europa - die gericht zijn naar een breed publiek, waaronder kinderen en studenten, leerkrachten en educatoren, activisten, wetenschappers, beleidsmedewerkers en beleidsmakers etc.

Momenteel bevat de databank 133 zorgvuldig geselecteerde bronnen, afkomstig van gerenommeerde Europese organisaties gespecialiseerd in mariene (wetenschaps)communicatie. Je kan de databank consulteren door te selecteren op basis van doelpubliek, taal of land van uitvoering, het type activiteit of het soort materiaal dat beschikbaar is. Maar je kan de databank ook doorzoeken met eender welk sleutelwoord. De korte beschrijving bij iedere informatiebron laat toe een snel overzicht te krijgen van wat de achterliggende website inhoudt of aanbiedt.

Deze databank is uniek voor Europa, en kan mogelijks uitgroeien tot een centraal punt waar éénieder snel en efficiënt zijn gading kan terugvinden betreffende informatie, materialen en inspiratie rond bewustmaking rond de zee.

Het VLIZ en het Sea Change-consortium bouwen deze databank momenteel verder uit, zodat die ook naar de toekomst toe vanuit meerdere hoeken kan blijven aangevuld worden met kwaliteitsvolle elementen.

Werk je vaak met kinderen of het brede publiek rond de zee of oceaan? Neem dan zeker even de tijd om in de Ocean EDGE databank rond te neuzen en inspiratie op te doen!

Heb je vragen of wil je graag een aanvulling doen? Neem dan deel aan de online survey of contacteer Mieke Sterken (mieke.sterken@vliz.be) en Jan Seys (jan.seys@vliz.be of +32-(0)478-32 64 13).
 

Link: seachangeproject.eu/campaign/sea-change-database[Overzicht] [Login]