PERSBERICHT: nieuwe zeekrant 2009! | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

PERSBERICHT: nieuwe zeekrant 2009!

Toegevoegd op 2009-06-10
Is Sabine er morgen met meer stormweer aan de kust? Stinkt vis? Of hoe kun je toveren met duinmos? Dit zijn maar enkele van de vragen waarop je in de nieuwste editie van de Zeekrant een antwoord vindt. De Zeekrant 2009 is vanaf 15 juni gratis te verkrijgen in alle bezoekerscentra, bibliotheken en toeristenbureaus aan de kust, of tijdens de kantooruren door afhaling (VLIZ – InnovOcean site – Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende). De pers en het geïnteresseerde publiek zijn uitgenodigd op de officiële voorstelling die plaatsgrijpt op vrijdag 12 juni 2009, vanaf 16.00 uur.

Iedereen, inclusief de kusttoerist of tweedeverblijver heeft wel ‘iets’ met de zee. De zee trekt aan, maar boezemt tevens ontzag in. Deze bewondering en verwondering over het zilte nat, het strand en de duinen zal zeker bijgedragen hebben tot het succes van de eerste editie van de Zeekrant afgelopen zomer. Strandtoeristen en kustbewoners namen toen gretig een exemplaar mee, aangeboden via tal van verdeelpunten aan zee. Daarom beslisten de initiatiefnemers – het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Provincie West-Vlaanderen, gesteund door het Actieplan Wetenschaps-informatie van de Vlaamse overheid – ook in 2009 een zeekrant te publiceren.

Deze zomerkrant wordt op een oplage van 100.000 exemplaren verspreid en biedt hapklare weetjes over zee en kust. Naast bijdragen over klimaatseffecten aan zee (Meer storm? IJstijd in Europa? Afsterven koralen?), komen ook de mogelijkheden tot het winnen van producten uit zee en van golfenergie op de Noordzee aan bod.

Daarnaast passeren de gevreesde zeeziekte, geïmporteerde Amerikaanse schelpen en Aziatische krabben, snoezige zeehonden en nuttige strandvlooien de revue. Wie zijn zintuigen wil prikkelen wordt uitgedaagd om de versheid van vis te beoordelen op basis van de geur, of om te toveren met het bliksemsnel verkleurende duinsterretjesmos. Voor wie na het doorlezen van deze en andere korte, pittige weetjes nog niet is verzadigd, is er nog een fotowedstrijd en een ‘Visgraadsel’.

De krant is vanaf 15 juni gratis te verkrijgen in alle bezoekerscentra, bibliotheken en toeristenbureaus aan de kust, of tijdens de kantooruren door afhaling (VLIZ – InnovOcean site, Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende).

Persvoorstelling
Vrijdag 12 juni 2009, 16.00-16.30 uur

Waar?
VLIZ – InnovOcean site, Wandelaarkaai 7 (ingang pakhuis 61), 8400 Oostende (auditorium UNESCO)

Meer info
Jan Seys: 0478/37 64 13 / jan.seys@vliz.be

Belangrijk!
Gelieve uw aanwezigheid z.s.m. te willen bevestigen via info@vliz.be


Extra informatie:

Digitale beschikbaarheid
De Zeekrant 2009 digitaal doorbladeren of downloaden via de VLIZ website.

Presentatie persmoment
Hier beschikbaar

Foto's persmoment
Hier beschikbaar[Overzicht] [Login]