Derde update van MARBOUND-databank beschikbaar (versie 4.0) | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Derde update van MARBOUND-databank beschikbaar (versie 4.0)

Toegevoegd op 2009-09-04
De MARBOUND databank, waarin de grenzen van de Exclusief Economische Zones (EEZ) landen wereldwijd in gedocumenteerd staan, kreeg een nieuwe update. De laatste versie verschilt van versie 3.0 in een herstelde grens tussen Canada en de verenigde staten, alsook een verhoogde precisie in de grens tussen Denemarken en Duisland (t.h.v. de Flensburg Fjord). De nieuwste shapefiles, zijn samen met hun vorige twee versies, beschikbaar op de MARBOUND website

De Maritime Boundaries Geodatabase MARBOUND, in 2006 ontwikkeld, bevat de maritieme grenzen en Exclusieve Economische Zones (EEZ’s) van landen wereldwijd. Daarnaast is ook alle informatie aanwezig (in digitaal formaat) over de afgesloten verdragen in verband met deze grenzen.

Vermits maritieme afbakeningen relatief nieuw zijn, hebben een aantal landen hun grenzen nog niet vastgelegd. In de toekomst zal men hier nog over onderhandelen, wat zal leiden tot nieuwe overeenkomsten. Via een forum op de MARBOUND website kunnen gebruikers bijdragen tot de verdere ontwikkeling en optimalisatie van deze databank door ons op de hoogte te houden van nieuwe grens-ontwikkelingen. Bij nieuwe versies zorgen we ervoor dat de wijzigingen in vergelijking met de vorige situatie worden gedocumenteerd.

Zo werden nu voor de derde keer nieuwe versies van EEZ’s opgeladen in de databank. In augustus 2009 is versie 4.0 uitgekomen met daarin een herstelde grens tussen Canada en de verenigde staten, alsook een verhoogde precisie in de grens tussen Denemarken en Duisland (t.h.v. de Flensburg Fjord).

Ook deze vierde versie van de MARBOUND databank is vrij consulteerbaar op www.vliz.be/vmdcdata/marbound. Het pakket dat je download bevat drie shapefiles. De eerste shapefile is een polyline van de maritieme grenzen van over heel de wereld. De tweede is een polygoon van de EEZ's. De derde shapefile is het uitgebreid Continenteel Plat van Autstralië. Download hier het volledige pakket.

De MARBOUND databank werd al bij z'n release snel opgemerkt door de Google community en is zichtbaar als een in te stellen layer voor Google Earth. Vink hiervoor onder de optie 'Places' de layer 'EEZ boundaries' aan, dan zie je op elke vergroting of projectie de EEZ-grenzen verschijnen. Deze layers bevatten echter nog altijd versie 1.0 van de EEZ's.[Overzicht] [Login]