Zeeleven-inventaris als model voor wereldomvattende databank van alle leven | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Zeeleven-inventaris als model voor wereldomvattende databank van alle leven

Toegevoegd op 2018-09-12
In een nieuwe publicatie in het prestigieuze tijdschrift Trends in Ecology and Evolution beargumenteren Costello, Horton en Kroh hoe de mariene gemeenschap van biologen, databeheerders en taxonomen erin geslaagd zijn een alles omvattend ‘woordenboek’ samen te stellen van de rijkdom aan leven in zee, dat bovendien als template kan dienen voor het in kaart brengen van het zoetwater- en terrestrisch leven.

Rotsbodems in ondiepe zeeën herbergen een enorme diversiteit aan dieren, planten, algen en micro-organismen. Rode Zee, Egypte. Foto: A. Kroh (NHM Vienna)

Dit ‘World Register of Marine Species’ (WoRMS) is niet alleen de standaard wereldwijd voor het zeeleven. Het is sinds zijn ontstaan zo’n tien jaar terug, uitgegroeid tot een systeem onderbouwd door een gemeenschap van 500 experten uit 41 landen die intensief en kost-efficiënt samenwerken. Het datasysteem, gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) te Oostende, herbergt vandaag 240.000 soorten zeeleven, na uitzuivering van het oorspronkelijke half miljoen soorten van alle synoniemen en overbodige namen. Het succes van WoRMS is in niet onbelangrijke mate te danken aan de hechte samenwerking, aan het centrale dynamische datasysteem en aan hoe wordt omgegaan met intellectueel eigendom.

Lees het volledige persbericht op de Engelstalige pagina van de VLIZ-webiste
 

Link: www.marinespecies.org[Overzicht] [Login]