VLIZ en LifeWatch Belgium brachten 170 mariene biologen uit 25 landen bijeen in Oostende op EMBS53 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

VLIZ en LifeWatch Belgium brachten 170 mariene biologen uit 25 landen bijeen in Oostende op EMBS53

Toegevoegd op 2018-10-03
Van 17 tot en met 21 september 2018 organiseerden het Vlaams Instituut voor de Zee en LifeWatch Belgium, het 53ste European Marine Biology Symposium (EMBS53) in Oostende. Vijf dagen vol presentaties rond historisch, hedendaags en toekomstig marien biologisch onderzoek. Met praatjes en posters ingedeeld in vier grote thema’s: 'Wetenschap in een historisch perspectief', 'Wetenschap in de Noordzee', ‘Wetenschap in moderne tijden' en 'Burgerwetenschap'. Een informatiemarkt door mariene organisaties en bedrijven, een excursie naar Het Zwin of de historische binnenstad van Brugge, en vele netwerkmomenten maakten het programma af voor de 170 aanwezige marien biologen uit 25 landen.


EMBS53: een sterk wetenschappelijk programma en vele netwerkmogelijkheden voor mariene biologen. Foto: VLIZ

Het algemene doel van de EMBS-symposiumreeks is om de marien biologische wetenschappen in Europa in de kijker te zetten en internationale uitstraling te geven. Maar doel is evenzeer om het netwerk te verstevigen, via een sterk wetenschappelijk programma en sociale nevenactiviteiten zoals excursies en de Yellow Submarine competitie (ludieke wedstrijd tussen landenteams).

Na een eerste editie in 1966 in Helgoland, werd het EMBS ondertussen jaarlijks georganiseerd door 20 verschillende Europese landen. In 2018 hebben VLIZ en LifeWatch Belgium hun schouders gezet onder de organisatie van de 53ste editie, 43 jaar na een eerdere editie in Oostende (1975).   

De wetenschappelijke presentaties (5 keynote sprekers, 60 oral presentations en 51 posters) draaiden rond vier grote symposiathema’s: 'Wetenschap in een historisch perspectief', 'Wetenschap in de Noordzee', ‘Wetenschap in moderne tijden' en 'Burgerwetenschap'.

Het onderzoek gebruik makend van het virtueel biodiversiteitslaboratorium van LifeWatch Belgium kwam op het symposium uitgebreid aan bod, met diverse presentaties en live demonstraties van apparatuur op de infomarkt.

De wetenschappelijke bijdragen van EMBS53 zullen worden gepubliceerd in een Special Issue van JMBA (Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom) met Pascal Hablützel van VLIZ als gasteditor.

Postuum de sfeer opsnuiven van EMBS53 kan via de foto’s beschikbaar via de fotogalerij op de VLIZ-website en de live verslaggeving via Twitter @EMBSsymposium of via de hashtag #EMBS53. Het programma en abstractenboek zijn te consulteren via de symposium-website.

Kreeg je ondertussen interesse om deel te nemen aan volgende edities van het European Marine Biology Symposium? In 2019 is #EMBS54 tussen 25 en 29 augustus te gast in Dublin in Ierland waar thema’s als 'Blue growth', 'Rapid Change', 'Fundamental bio traits' en 'Species movement' centraal zullen staan. In 2020 gaat #EMBS55 naar Gdansk (Polen), en in 2021 #EMBS56 naar Bilbao (Spanje). Noteer ze alvast in de agenda en hou de sociale mediakanalen van het symposium @EMBSsymposium in de gaten voor meer nieuws!

Link: www.embs53.org[Overzicht] [Login]