Maandelijks 1.000.000 hits op de WoRMS website | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

Maandelijks 1.000.000 hits op de WoRMS website

Toegevoegd op 2009-10-08
Met het Wereldregister van Mariene Soorten (WoRMS: www.marinespecies.org) wil het VLIZ - in samenwerking met taxonomische specialisten van over de hele wereld - de meest gezaghebbende lijst opbouwen met alle gepubliceerde namen van mariene organismen wereldwijd. Het aantal bezoekers op deze website passeert reeds enkele maanden de kaap van het miljoen. Gemiddeld worden per dag meer dan 2000 bezoeken geteld.

September was reeds de derde maand met meer dan 1 miljoen hits. Op een gewone weekdag, betekent dit meer dan 2.000 bezoeken per dag. Sinds begin 2009 werden al 200.000 unieke bezoekers geteld (op basis van hun IP-adres). Als WoRMS elk van deze onderzoekers één werkdag per jaar kan doen uitsparen bij het zoeken naar de correcte naam en juiste schrijfwijze van een mariene soort, dan betekent dit globaal gezien voor 2009 een besparing van 1.000 voltijds equivalente werkkrachten (om nog maar te zwijgen over het wetenschappelijke voordeel).

De informatie die in WoRMS vervat zit, wordt ook toegeleverd aan de "Encyclopedia of Life" en de "Catalogue of Life" projecten. De bezoeken aan WoRMS via de websites van deze projecten werden nog niet bij het bovenstaande cijfer meegeteld.

Licenties van de WoRMS databank werden ondertussen ook (gratis) verdeeld aan meer dan 50 organisaties uit 17 landen uit Afrika, Amerika, Australië en Europa. Ten minste 8 organisaties gebruiken de nieuwe dynamische Web-Service voor het databeheer van soorten. Er lopen overeenkomsten over data-uitwisseling met "Species 2000" voor de "Catalogue of Life", de "Encyclopedia of Life", het "Global Biodiversity Information Facility for the Global Names Index", de "Barcode of Life" en "GenBank".

Meer informatie over het gebruik van WoRMS is beschikbaar op www.marinespecies.org/users.php.[Overzicht] [Login]