FP7-project EUROFLEETS van start: "Coördinatie tussen de onderzoeksschepen in Europa" | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

FP7-project EUROFLEETS van start: "Coördinatie tussen de onderzoeksschepen in Europa"

Toegevoegd op 2009-10-09
Tussen 22 en 24 september werd in Parijs, tijdens een meeting waar ca. 100 Europese wetenschappers en operatoren van onderzoekschepen aan deelnamen, het startschot gegeven voor het project EUROFLEETS – “Towards an alliance of European research fleets”. VLIZ is een van de 24 partners.

De Europese gemeenschap financiert het project EUROFLEETS voor de komende 4 jaar binnen het 7de kaderprogramma (FP7) onder het I3 initiatief (Integrated infrastructure Initiative) met een totaal van 7,2 miljoen Euro. Het Franse Ifremer - Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer - neemt de coördinatie op zich. Het project brengt een betekenisvolle groep van sleutelactoren van het Europese mariene onderzoek samen. Vierentwintig mariene onderzoeksinstituten, universiteiten en KMO’s uit 16 Europese landen zetten in dit netwerk hun onderzoeksschepen en onderzoeksinfrastructuur in.

Ondanks de ontwikkeling van satellieten en autonome boeien, blijven oceanografische onderzoeksschepen en onderwaterrobots de meest essentiële middelen om oceanografische gegevens te verzamelen. Het inzetten van deze onderzoekplatformen vertegenwoordigt 40 tot 50 % van de totale kost van het mariene onderzoek. Het EUROFLEETS-project is gebaseerd op de aanbeveling van de ESF/Marine Board Position Paper 10: “European Ocean Research Fleets - Towards a Common Strategy and Enhanced Use” uit maart 2007. De publicatie is een pleidooi voor het beter netwerken van de Europese onderzoeksschepen, hun geassocieerde apparatuur en technologieën, de uitwisseling van wetenschappelijke en technische teams, en een gemeenschappelijke technologische ontwikkeling van software en sensoren.

Het VLIZ zal binnen het project deelnemen aan de ontwikkeling van een strategische visie op de Europese onderzoeksvloot en bijdragen tot het opstellen van een systeem om toegang te verkrijgen tot die onderzoeksschepen, die werken buiten het traditioneel nationale kader. Het VLIZ heeft tevens een coördinerende rol om aanbevelingen op te stellen met betrekking tot het ecologisch ontwerp van toekomstige Europese regionale onderzoeksschepen.

Meer informatie over het project wordt binnenkort beschikbaar gemaakt via de website www.eurofleets.eu.

De contactpersoon binnen VLIZ voor het EUROFLEET-project is André Cattrijsse:
t +32-(0)59-34 21 39)
gsm +32-(0)474-83 51 02
email: andre.cattrijsse@vliz.be[Overzicht] [Login]