VLIZ viert 20ste verjaardag - aftrap feestjaar 2020 in voetbalstadion Oostende & nieuwe VLIZ-video | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-nieuws

VLIZ viert 20ste verjaardag - aftrap feestjaar 2020 in voetbalstadion Oostende & nieuwe VLIZ-video

Toegevoegd op 2019-11-28
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) bestaat twintig jaar en dat mag gevierd worden! Op donderdag 28 november werd in de Versluys Arena in Oostende de aftrap van het feestjaar 2020 gegeven. Ook werd een nieuwe VLIZ-video gelanceerd en een audio-expo met verhalen van 20 bevoorrechte getuigen. Om de verjaardag met haar uitgebreide netwerk te kunnen vieren, organiseert het VLIZ tijdens het ganse feestjaar 2020 verschillende activiteiten met als centrale thema ‘VLIZ doorbreekt grenzen’. Hou onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor meer!

De feestelijke viering naar aanleiding van het 20-jarige bestaan van het VLIZ ging door in het voetbalstadion van Oostende. (Foto: Jurgen de Witte) - Bekijk hier alle foto's van het event

We schrijven 1 oktober 1999. Het VLIZ wordt - met steun van de Vlaamse Regering, de provincie West-Vlaanderen en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) - officieel boven de doopvont gehouden. Het instituut neemt zijn tijdelijke intrek in de conciërgewoning van de firma Valcke in de Victorialaan op de Oostendse oosteroever, met als directeur Jan Mees. Een jaar later vormt een tienkoppige ‘bemanning’ het nog jonge instituut dat een aanspreek- en ondersteuningspunt voor de zeewetenschappen wil zijn.

Ze gooiden zich met volle inzet, en steeds dienstbaar naar iedereen met een fascinatie voor kust en zee, in een zeer gevarieerd takenpakket. Ze bouwden - later op de InnovOcean site aan de Wandelaarkaai en in het Marien Station Oostende aan de Slipwaykaai - een breed gamma aan diensten uit ter ondersteuning van de meer dan 1500 zeewetenschappers die ons land rijk is: coördinatie, aanspreekpunt, oceanografisch databeheer, zeebibliotheek, wetenschapscommunicatie, onderzoeksinfrastructuur …

Sindsdien is het instituut blijven groeien en grenzen doorbreken, zowel in reikwijdte en slagkracht, als in het takenpakket, het personeelsbestand en de beschikbare infrastructuur. Twintig jaar na zijn ontstaan is het VLIZ-personeelsbestand maar liefst vertienvoudigd, bezitten we een hypermodern onderzoeksvaartuig (RV Simon Stevin), drie unieke zeerobots naast heel wat andere hooggespecialiseerde apparatuur en zijn we klaar voor de bouw van een splinternieuw onderkomen. Het VLIZ is een volwaardige wetenschappelijke instelling, nationaal en internationaal verankerd in tal van netwerken en projecten.In zowat elk werkveld hebben we steeds de grenzen van vernieuwing opgezocht, af en toe lukte het ons om die grenzen ook te doorbreken. Ons werkveld bestrijkt intussen de wereldzeeën, en ook in de tijd gemeten lijken er nauwelijks beperkingen. De overheid gunde ons een uitbreiding van ons mandaat, zodat we sinds enkele jaren ook zwaar kunnen inzetten op multidisciplinair toponderzoek, gegrond beleidsadvies in relevante dossiers en ondersteuning van de ‘blauwe economie’.

Centraal staat steeds om vanuit een professioneel doch warm instituut en op basis van gedegen wetenschappelijke studies mee te bouwen aan een duurzame wereld. Een wereld die de toekomstige generaties alle kansen biedt en waarin de zeeën en oceaan de aandacht krijgen die ze verdienen.

Om deze verjaardag met haar netwerk te vieren, organiseert het VLIZ tijdens het ganse feestjaar 2020 verschillende activiteiten. Op donderdagavond 28 november werd de aftrap ervan gegeven met een feestelijke zitting in Oostende. Andere activiteiten zullen worden aangekondigd op onze website en diverse nieuwskanalen. Volg ons!


[Overzicht] [Login]