Open Marien Archief | Vlaams Instituut voor de Zee

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

In:

Open Marien Archief

Het Open Marien Archief van België (OMA) biedt vrije toegang tot de digitale publicaties over de Vlaamse kust en het Belgisch deel van de Noordzee, en alle andere mariene, estuariene en kustgebonden publicaties van Belgische auteurs en wetenschappers en van buitenlandse wetenschappers geaffilieerd aan een Belgische instelling.

Meer info

Nieuwe zoekopdracht
[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print-vriendelijke versie

Experiences on importance of diet for shrimp postlarval quality
Lavens, P.; Sorgeloos, P. (2000). Experiences on importance of diet for shrimp postlarval quality. Aquaculture 191(1-3): 169-176. dx.doi.org/10.1016/S0044-8486(00)00426-9
In: Aquaculture. Elsevier: Amsterdam. ISSN 0044-8486, meer
Peer reviewed article

Ook gepubliceerd als
  • Lavens, P.; Sorgeloos, P. (2000). Experiences on importance of diet for shrimp postlarval quality, in: (2000). VLIZ Coll. Rep. 30(2000). VLIZ Collected Reprints: Marine and Coastal Research in Flanders, 30: pp. chapter 25, meer

Beschikbaar in Auteurs 

Trefwoorden
    Conditie factor; Dierenvoeding; Diëten; Disease resistance; Feed composition; Garnaalkweek; Kweken; Micro-organismen; Polyunsaturated fatty acids; Vitamine C; Artemia Leach, 1819 [WoRMS]; Penaeidae Rafinesque, 1815 [WoRMS]; Marien; Brak water
Author keywords
    shrimp; postlarva; Artemia; food; HUFA; immunstimulants; microflora

Auteurs  Top 

Abstract
    This paper gives an overview of own experiences with respect to the impact of dietary conditions on the quality of postlarval penaeid shirmp. Direct nutrient-specific effects are documented for highly unsaturated fatty acid (HUFA), phosphatidyl choline (PC) and ascorbic acid (AA). Specific immunostimulants may also contribute to an improved stress resistance of the shrimp fry. Last, but not least, some emphasis is placed on the role of the microflora during the hatchery rearing, the possible reduction of bacteria in the live food adminstered, and the use of probionts through the diet.

 Top | Auteurs