Microscopen | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Microscopen

Microscopen zijn veelgebruikte optische instrumenten binnen de mariene wetenschappen. Ze laten toe kleine organismen te bestuderen waar dit met het blote oog moeilijk of onmogelijk is. Het VLIZ beschikt over twee binoculaire microscopen (Leica DM500 en DM1000) en twee stereomicroscopen (Leica M80 en M205a).

Hoe werken (stereo)microscopen?

De samengestelde microscopen beschikken over een hoge vergrotingsfactor, het opgetelde resultaat van de oculairen en de objectieflenzen. Stereomicroscopen hebben een minder hoge vergrotingscapaciteit, maar bieden, dankzij het apart functioneren van twee objectieven, een meer drie-dimensionale weergave van objecten. Daarnaast hebben stereomicroscopen (of dissectie-microscopen) een hogere scherptediepte, wat betekent dat een groter gebied van het vergrootte veld scherp weergegeven wordt. De DM1000 microscoop en M205a stereomicroscoop zijn apparaten van uitzonderlijke kwaliteit met hoge resoluties, waar de DM500 and M80 toegankelijke microscopen zijn die gebruikt worden voor minder veeleisend labowerk.

Waarvoor worden (stereo)microscopen gebruikt?

Vanwege hun hoge capaciteit tot objectvergroting, worden samengestelde microscopen vaak gebruikt voor de identificatie of het tellen van de kleinste organismen. Stereomicroscopen zijn beter geschikt om volledige organismen in scherp beeld te bestuderen, vanwege hun hoge scherptediepte. Daarom worden de samengestelde microscopen veelal gebruikt voor het bestuderen van fytoplankton, het bestuderen van details van zoöplankton en van macroalgen. Stereomicroscopen zijn meer geschikt voor het bestuderen van macrobentos, zoöplankton en grotere soorten fytoplankton.
 

Enkele studies:

De (stereo)microscopen van het VLIZ worden gebruikt in vele studies waarbij het determineren en/of tellen van kleinere organismen noodzakelijk is. Het LifeWatch-onderzoek naar bodemorganismen en plankton in het Belgisch deel van de Noordzee is hier een goed voorbeeld van.

Technische details

 

Stereomicroscopen

Microscopen

 

M205A

M80

DM1000

DM500

Bereik

7,8-160 (continu)

10-60 (continu)

100, 200, 400, 1000

100, 200, 400, 1000

Licht

-transmissielicht  

-ringlicht

-transmissielicht       

-ringlicht

-LED-licht
-helderveld & donkerveld

-fasecontrast

-LED-licht

-helderveld & donkerveld

Camera

-voorzien van camera

-Z-stage beschikbaar

-live-view projectie mogelijk

 

-voorzien van camera

-live-view projectie mogelijk

 

Varia

-manipulatie via PC mogelijk (via LAS)

 

 

 

 

Gebruik maken van onze (stereo)microscopen?

Gelieve het VLIZ te contacteren voor meer informatie over onze uitleendienst.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van (stereo)microscopen die door het VLIZ ter beschikking wordt gesteld, gelieve daar dan aan te refereren in uw publicaties als: "Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), in het kader van de Vlaamse bijdrage aan het LifeWatch project."