VLIZ-ledendag | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

VLIZ-ledendag

Om zijn trouwe leden te bedanken voor hun jarenlange steun en om nieuwe leden beter te leren kennen, organiseert VLIZ-directeur Jan Mees samen met zijn team jaarlijks een VLIZ-ledenactiviteit.

Word VLIZ-lid

VLIZ-ledendag 2019: Marine Robotics Centre in primeur

Naar jaarlijkse traditie stelt het VLIZ, speciaal voor haar leden, eind juni de deuren van het Marien Station Oostende open. Met de VLIZ-ledendag willen we jullie van harte bedanken voor jullie trouwe steun. Dit jaar doen we dit door jullie in primeur te informeren over ons marine robotics centre, het speerpunt waarmee het VLIZ inzet op hoogtechnologisch marien onderzoek. We ontsluieren jullie de geheimen van onze drie toestellen die we inzetten voor geofysisch, biogeochemisch en oceanografisch onderzoek. 
Het VLIZ staat hiernaast nog voor heel wat andere nieuwe positieve uitdagingen. We kregen recent een onderzoeksmandaat, we hebben een verhuis in het vooruitzicht en er komt een uitbreiding van het Marien Station Oostende. Over dit en nog veel andere boeiende VLIZ-aangelegenheden zullen we het ook hebben.

We nodigen jullie graag uit op vrijdagavond 21 juni 2019 in het Marien Station Oostende. VLIZ-medewerkers zullen tijdens 5 infosessies vol overgave uitleg geven over de recente ontwikkelingen binnen het VLIZ, de onderwaterrobot Genesis, de gloednieuwe autonome onderwaterrobot Barabas, het uiterst bijzondere oppervlaktevaartuig Adhemar en de nieuwste educatieve tools rond onderwaterrobotten. We sluiten de avond af met een receptie.

 

Programma

18u-19u: Ontvangst & welkomstdrink
19u-21u: Infosessies
21u-22u30: Receptie

Locatie

Marien Station Oostende, Halve Maan Site, Slipwaykaai 2, 8400 Oostende

Gratis voor VLIZ-leden

We bieden deze avond gratis aan aan VLIZ-leden en hun kinderen jonger dan 12 jaar. Nodig gerust vrienden of familie uit. Zij zijn zeker ook welkom. Niet-leden kunnen deelnemen mits een bijdrage van 10 euro per persoon of het alsnog lid worden van het VLIZ.

Word VLIZ-lid

Inschrijven

Inschrijving is noodzakelijk, graag tegen maandag 17 juni 2019.
Online via deze link.
Telefonisch: +32(0)59 34 21 30
Per mail: filantropie@vliz.be

 

Vorige edities

22 juni 2018

De derde editie van de ledendag stond in het teken van de VLIZ-filantropiewerking 'de zee als goed doel'. Je kon er de boeiende onderzoeksprojecten ontdekken die lopen dankzij de donaties en de lidgelden die het VLIZ ontvangt. De infosessies behandelden de volgende projecten:

 • SeaWatch-B en de resultaten van de Grote Schelpenteldag
 • Wat doet zeewater en zeelucht met onze gezondheid?
 • Een zeebodem vol elektriciteit dankzij kabelbacteriën
 • Ontwikkeling van een testplatform voor antifouling verven
 • De geheimen van de Orka’s in Chili ontrafeld
 • Reisbeurzen voor beloftevolle jonge mariene wetenschappers uit het Zuiden
 • Textiel met een hart voor de zee

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.

23 juni 2017

Onder de noemer 'Schelpdieren Binenstebuiten' verwelkomde het VLIZ zijn leden in het Marien Station Oostende. Samen met mariene professionals, VLIZ-medewerkers en SeaWatch'ers werden alle geheimen van de schelpen op het Noordzeestrand ontrafeld.  De deelnemers konden kiezen uit twee verschillende workshops uit het volgende gamma:

 • Naar schelpen speuren op het strand onder begeleiding van SeaWatch'ers
 • Schelpen determineren met de hulp van mariene professionals
 • Strandbloemen ineen knutslen, maar niet zonder uitleg of schelpen als pasmunt
 • VLIZ-medewerkers tonen je hun werk rond schelpdieren
 • Hoe duurzaam is de consumptie van schelpdieren?
 • Koken met schelpdieren

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.

24 juni 2016

Alle leden werden verwelkomd op het VLIZ in het vernieuwd Marien Station Oostende (MSO) met een glaasje voor een gezellige en leerrijke midzomeractiviteit. Om 19.00 uur startten geleide wandelingen op de Oostendse Oosteroever, een gebied waar natuur, erfgoed, visserij en andere maritieme activiteiten met de woonfunctie een gezamenlijke modus vivendi zoeken. Maar het is ook een zone waar zich een boeiende geschiedenis van het Vlaamse zeewetenschappelijk onderzoek schuilhoudt. Expertgidsen belichtten al deze aspecten, inclusief de geheimen van het militair erfgoed (Fort Napoleon en bunkers van tijdens de WO) verspreid in de duinen. Tot slot werd een demonstratie gegeven van het strandobservatienetwerk SeaWatch-B, één van onze goede zeedoelen, opgezet dankzij de ledenbijdragen! We sloten af met een receptie in MSO op de Halve Maan site.

Foto’s van het evenement kunt u consulteren op de VLIZ-website onder de volgende link.