Frankrijk

 

Vrijdag 31 januari

 

Nieuw bericht ontvangen: het eerdere uitgevaardigde verbod om de stranden te Duinkerke te betreden blijft open staan, doch hulpbiedenden aan de olie-vogels zouden ongemoeid gelaten worden.

Reeds meer dan 1000 vogels bevinden zich reeds in de opvangcentra van de SPA  te Petite-Synthe & te Ghyvelde in afwachting van verdere verzorging. Het aantal dode vogels te Duinkerke is momenteel onduidelijk en naar verluid nauwelijks nog bij te houden.

 

Koen Verbanck

 

 

Woensdag 29 januari

 

Vandaag samen met enkele Clipon-tellers, met name Nicolas Selosse en Bruno Portier, een ganse dag op ons eigen vertrouwde terrein te Duinkerke de stranden afgelopen: Trieste balans van 124 dode olie-vogels (105 Zeekoet - 8 Alken- 2 Fuut – 3 Aalscholver- 1 Jan van Gent met engelse ring- en nog enkele meeuwen) en sléchts 4! levende besmeurde exx. kunnen vinden (waarvan er één vrijwel direct gestorven - doorweekt en volledig onderkoeld). Weersomstandigheden vielen niet zo mee met 9Bfr NW-wind, geregeld regen en hagelbuien. Blij te horen dat ze in Oostende blijkbaar een hoger percentage levende vogels hadden. De drie vogels die het wel gehaald hebben werden overgebracht naar het opvangcentrum te Oostende, waar bewonderenswaardig werk wordt geleverd.

 

Koen Verbanck

 

 

Cinq jours après le passage de la nappe de pétrole au large de Dunkerque, il reste peu d'oiseaux à sauver. Sur les 13 kilomètres de plage parcourus à pied aujourd'hui sous un vent tempéteux (NNW 9 Beaufort), 126 oiseaux ont été récoltés dont seulement 4 vivants !

Peu d'espoir donc d'en retrouver vivants ces prochains jours. Les oiseaux sont épuisés, ne savent plus se nourrir, ne sont plus étanche et souffrent donc du froid.  Certains ne pesaient plus que la moitié de leur poids normal.

Auparavant à marée haute, 1h30 de seawatching depuis le Clipon : Passage important de Fous de Bassan (400 dont 60 % d'oiseaux adultes, seulement quelques uns mazoutés), pratiquement tous les alcidés observés sont mazoutés, 80 % de Mouettes tridactyles et  70 % des Goélands marins sont mazoutés.  A noter également le passage de quelques Plongeons catmarins, d'un Grand Labbe et d'une trentaine de Mouettes pygmées. Posés sur les plages, de nombreux goélands mazoutés (bruns, marins et argentés).

 

Nicolas SELOSSE

 

 


 

Nederland

 

Dinsdag 28 januari

 

 

Vandaag in Nederland olievlekken aangespoeld op de kust, uiteraard met bijhorende slachtoffers. Tenminste 70 vogels werden vandaag binnengebracht in opvangcentrum de Mikke.

 

Wim

 

 

Vanochtend een paar uur over zee gekeken vanaf de Westkaap. Opnieuw veel Grote Zee-eenden, wat Zeekoeten en enkele honderden Drieteenmeeuwen (waarvan de helft met olie). Om negen uur kwam plots de ene olievlek na de andere langsgedreven richting kust. De vlekken (grootste zo'n 10 x 20 meter)kwamen verrassend snel op de kust aan, alles bij elkaar in een uurtje zeker 40 olievlekjes gezien. Het strand bij het Zuiderhoofd was aan de westkant sterk vervuild met olie. Op de zeedijk was dit moeilijk vast te stellen, maar overal ruikt het naar stookolie. Op het Zuiderhoofd stonden acht levende Zeekoeten, waarvan ik er drie heb meegenomen naar de Mikke. Op de Zeedijk stonden er ook een stuk of 10, waarvan er twee zijn afgemaakt door Pim.

 

Sander Lilipaly (Westkapelle)

 

 

Ik ben om 9 uur begonnen bij Dishoek en om 12 uur gestopt aan de noordkant van de westkappelse zeedijk. Resultaat: 7 levende zeekoeten naar de mikke. 4 niet kunnen vangen. 10tallen dode gezien.  1 langsvliegende janvangent met olie.

Vooral aan de noordkant van de zeedijk zijn dijk en strand inmiddels besmeurd met veel olie. De zeekoeten hier zijn onherkenbaar en druipen van de rotzooi.

Achter je rug drijven er nieuwe aan land.

Ook RWS en de dierenambulance waren bezig. De mikke heeft de laatste paar dagen zo'n 50 olievogels binnen gekregen. De door mij gebrachte koeten waren allemaal zwaar genoeg, in ieder geval zwaarder dan 700 gr, de ondergrens. Gezonde zeekoeten moeten nu 1100 gr zijn. Ik hoop dat de door de vangst gestresste en natuurlijk in hun eigen oliedamp in kartonnen dozen vervoerde zeekoeten het halen. Als je wilt helpen zoek dan mee."

 

Jan Goedbloed, Walcheren

Bron: DeltaVogelNet

 


België

 

Woensdag 12 Februari

 

Vandaag het stuk ten westen van De Panne afgelopen: resultaat gelukkig slechts 2 dode Fuutjes. Wel nog veel meeuwen en deels ook steltvogels met olie, doch die laten zich niet vangen. De Oostenlijke winden zullen de volgende dagen weinig nieuwe vogels op het strand brengen, doch wellicht mogen we bij het draaien van de wind naar Noord weer meer (wellicht hoofdzakelijk dode) vogels verwachten. Te Duinkerke vandaag ook relatief weinig olievogels.

 

Koen Verbanck

 

 

Ik heb al enkele weekends in het opvangcentrum geholpen en volgens mij lijkt het toch dat de meeste vogels nog steeds van de west kust komen vooral de stukken tussen Middelkerke en Duinkerke zijn er blijkbaar nog wel wat vogels die nog steeds in de branding zitten en dus nog moeten aanspoelen volgens mij is een schepnetje of zoiets dus zeker geen overbodige luxe omdat er zeker vogels zullen zijn die nog vrij fit zijn  Wat misschien ook interessant zou kunnen zijn is havens afgaan vooral voor meeuwen die mee zijn gekomen met boten maar ook zeekoeten en alken blijken dat te doen want de meeste vogels die momenteel worden binnengebracht zijn wel afkomstig van boten maar vooral deze meeuwen zijn zeer lastig te vangen

 

Maarten Jacobs

 

 

Zondag 9 Februari

 

Deze morgen 1 oliefuut, 2 oliezeekoeten en een zwarte zee-eend kunnen vangen. De laatste is thuis gestorven.

 

Valérie Lehouck

 

 

Moest even gaan uitwaaien aan zee. Thv Oostduinkerke zat 1 adult mannetje Brilzee-eend (vrij ver op zee, met verrekijker niet te zien).

Verder twee alken (waarvan 1 zeker kerngezond), 1 zeekoet (die er goed uit zag), 1 olie-roodkeelduiker, een ganse hoop grote zeeeenden (ca. 150 schat ik) en een paar honderd zwarte zee-eenden. Nu en dan vloog er een roodkeelduiker voorbij.

 

Diederik D'Hert

 

Zaterdag 8 Februari

 

Gisteren -al wachtende op een golfbreken om oliezee-eenden te vangen-zaten ca. 150-200 drieteenstrandlopers op een golfbreker van Koksijde. Een oliewandeling deze morgen (06h00 tot 09h00) leverde slechts 2 levende zeekoeten op (thv. St-Idesbald) en een levende alk (door wandelaar gisteren gevonden en verzorgd).

In de Ijzermonding te Nieuwpoort werden gisteren twee dode kleine alken aangetroffen.

 

Diederik D'Hert

 

 

geleide wandeling St.-André   zeevogels

 

Grote groep futen iets verder in zee (70-tal) en vijftien losse waarnemingen met enkele (3à 4) zwaar vervuilde exemplaren die door de vele wandelaars steeds terug in zee hoefden te vluchten.Iets meer dan 30 zwarte zee-eenden over een breedte van 500m 5 waarnemingen van grote zee-eenden(3 mannetjes) 1 jonge alk(dichtbij), 1 duidelijk besmeurde zeekoet 5 overvliegende duikers(gavia spec.) zeer dicht kunnen observeren 2 vluchten rotganzen richting N-O. 2kuifleeuweriken, groepjes drieteenstrandlopers waarvan steeds exemplaren besmeurd waren en ook bontjes met olie besmeurd. 2dode zeekoeten waarvan één als didactisch materiaal gediend heeft.Ook bij de meeste meeuwensoorten steeds olie op kop of flanken te zien, vooral bij de stormmeeuwen en zelfs bij kokmeeuwen.                Verder aalscholver en in de voormiddag tijdens m'n voorbereidende tocht rosse grutto, scholeksters, wulp en Walter Wackenier en z'n onafscheidelijke viervoeter. Walter die voor 't goede verloop van de activiteit weer z'n telescoop ter beschikking stelde! Ook Eddy in z'n Toyota veel in de lens gekregen en zoals altijd flink in de weer bij 't onderscheppen van die arme sukkelaars in de branding.

 

Johan Depotter & Anita

 

 

 

Vrijdag 7 Februari

 

Deze morgend het strand Bredene-Astrid tot Hippodroom afgewandeld; o.a. 26 Alk (slechts 1 levend ex.) en 2 Kleine Alk.

 

Leo Janssen

 

 

Vandaag was het tamelijk rustig in het asiel,ik weet het precieze aantal niet daar ik er deze middag na dertien dagen even tussenuit

ben gegaan. maar toch kon ik niet thuis zitten of vogeltjes gaan kijken en dus zit ik hier wat te rusten. wel weer een kleine alk binnengekomen(geen olie). ik geef die gewoon 24 uur o.r.s.(een electrolyseoplossing) en dan gaat hij gewoon de deur uit. als iemand betere(zinnige)ideeen heeft laat het me weten. er zijn 3 papegaaiduikers gewassen en die doen het voorlopig goed,na deze morgen al die dooie te zien te krijgen van leo,is dit toch een opbeurende gedachte.

 

Jeremy demey

 

 

Zonet op het strand van Koksijde 1 fuut en 4 grote zee-eenden. Kunnen alleen nog net iets te goed vliegen, maar proberen deze nacht een nieuwe poging met volledig laag water.

 

Diederik D'Hert

 

 

Op het stuk De Panne - Franse grens, St Idesbald en Koksijde eveneens veel dode Alk, duidelijk meer Alk dan Zeekoet. Verder ook het triestige aanzicht van een dode Kleine Alk (St Idesbald) , 1 dode Papegaaiduiker (De Panne) en de resten van een m Zwarte Zee-eend . Op het strand van De Panne toch 5 nog levende Alken kunnen vangen, maar verschillende Futen, Zwarte Zee-eenden, Grote Zee-eenden en Zeekoeten zaten nog te ver op zee hoewel ze duidelijk besmeurd waren...er staat dus zeker nog wat aan te komen.

Opvallend ook was dat we verschillende besmeurde Grote Zee-eenden zagen laag het binnenland invliegen ...om daar ergens een stille dood te sterven waarschijnlijk.

 

Ken  Losssy, Marijke Geerinckx , Jan Soors

 

 

Donderdag 6 Februari

 

De godganse dag met Jan en Gunther ditzelfde traject heen en weer afgestapt (en morgen terug vaneigens). Ondanks alle vogels gisterenavond waren geraapt was het deze morgend niet om aan te zien. De eerste 60 minuten werd 62 maal gebukt om een dode vogel te verzamelen (vaak met een dubbel zo grote klomp aangekoekte olie eraan). Je moet het zelf zien om het te bevatten.

Kan geen exact aantal zeekoeten en alken geven maar op dit kort stuk o.m. 4 papegaaiduiker en 7 kleine alk. Gelukkig, en dit is belangrijker, vogels levend naar het crisiscentrum kunnen overbrengen. (dit wordt zonder twijfel weer een kort nachtje vogelmiserie herzien en verwerken)

 

Leo Janssen

 

 

Vandaag ter hoogte van Koksijde ca. 160 olieslachtoffers, waaronder als ik mij niet vergis 2 papegaaiduikers en een tiental dode kleine alken.

 

Diederik D'Hert

 

 

Ik begin er helemaal door te zitten na 11 dagen van 8u tot midernacht,en de emotie's beginnen zwaar door te wegen.Vandaag terug een 400 vogels(levende,en veel te veel dooie.Het precieze aantal weet ik niet(ik wou er vandaag niet aan denken).Ook terug Papegaaiduikers, kleine alk,..waar we ons best voor doen. maar we zitten daar nu in het centrum met een 1800-tal vogels en het is daar een zottekot.Vogels die binnenkomen medicijn toedienen en twee maal voeren.en dan nog die andere 1800 drie maal per dag voeren,ik begrijp het zelf soms niet hoe we het klaarspelen????

Ook het wassen begint goed op gang te komen.Ik heb al enkele vogels kunnen zien die al volledig gewassen zijn en ik weet waarvoor ik het doe. die zeekoeten die zichzelf en elkaar wassen en de pluimen goedleggen,dat geeft toch een goed gevoel,tijdens de ellende van de dag.

DANK AAN ALLE VRIJWILLIGERS DIE DAGELIJKS IN HET CENTRUM EN OP HET STRAND HUN “BOTTEN” AFDRAAIEN.

 

Jeremy Demey

 

 

Woensdag 5 februari

 

Vandaag mijn dagelijks ochtendritje langs de Spinola dijk gemaakt (Bredene-Oostende). Langsheen dat korte traject een tiental levende alken en zeekoeten waargenomen. Ik heb tijdens die korte rit een even groot aantal dode vogels waargenomen. Een zeekoetje heb ik naar het opvangcentrum gebracht. Het beestje zat ongeveer 80% onder versie nog druipende olie. De anderen waren er niet beter aan toe. Overal aan de vloedlijn kleine olievlekken. Vanuit onze kantoren hier aan de vismijn merken we steeds meer meeuwen op met olie aan buik of borst.

 

Andre Cattrijsse

 

 

Al 16 uur geen tijd genomen om te eten en word nu wellicht weer wat té emotioneel na de geziene taferelen op het strand (meeste olie totnutoe) maar ik kan je verzekeren: AFSPRAAK MORGEN OP HET STRAND en je zult het begrijpen. Wat een énorm vogelleed !

Met Jan vooral op het stuk te Middelkerke geconcentreerd (en morgen trouwens ook). Ruim 100 olieruimers + daarbovenop militairen + bulldozers + brandweer + civiele bescherming. Veel te vaak moeten bukken voor een blok smurrie die als vogel herkend werd... Gelukkig ook nog 30 levende vogels een warm onderkomen in Oostende kunnen geven in het crisiscentrum.

En crisiscentrum is de juiste naam ! Om 18u30 waren ze daar aan het aanschuiven om vogels binnen te brengen. Als je een levende Kleine alk opraapt en 100 m verder een ander ex. vindt zonder één enkel wit veertje (alleen te herkennen aan de snavel) dan doet dit je iets.

 

Leo Janssen

 

 

‘K ben vanmorgen met de trein vertrokken naar Oostende om daar olieslachtoffers te gaan zoeken. Bij de Westdam te Oostende zat er enkele Drieteenmeeuwen zwaar onder de smurrie. Vervolgens ging ik op het strand en zag na 50 meter al direct een dode vogel liggen: een Alk. Nadien kwam ik nog 2 kerels tegen van Luik (‘k heb vandaag mijn Frans goed kunnen bijschaven). Samen hebben we tussen Oostende en Raversijde nog vele vogels opgeraapt  en gevangen. In totaal vonden we op dit stuk een 15tal dode Zeekoeten, 7 dode Alken en een dode Kleine Alk. Op en rond de golfbrekers zaten nog enkele Futen en 4 levende Zeekoeten, waarvan we er 2 konden vangen. Op de terugweg dacht ik dat het wel gedaan zou zijn met de olieslachtoffers maar in tegendeel. Op het traject dat we juist hadden gedaan zag ik nu een dode Alk, 3 levende Alken en nog een levende Zeekoet. Ik kon de vogels niet meer vangen want die gasten van Luik met hun dozen waren er niet meer bij. Kheb dan het crisiscentrum verwittigd met een precieze plaatsbeschrijving van de vogels. Miserie

 

Wouter Vanwesenbeeck

 

 

Ook op de meeuwenslaapplaats in Hofstade(nabij Mechelen) had ik dit weekend 2 met olie besmeurde meeuwen (een Storm en een Zilver, op zowat 2000 meeuwen).

Vandaag (met Regis) naar Zee geweest, begonnen op het strand van De Panne waar we een 10 tal levende vogels konden vangen ( 3 Alk, 7 Zeekoet) . Voor de rest veel aanspoelende olie en tientallen dode vogels, waaronder veel alk.

Na de middag hebben we het strand van Wenduine gedaan, hier werden we eerst verwelkomd door 2 langsvliegende en op het eerste zicht niet besmeurde Kleine Alken....maar de euforie duurde helaas niet lang, bij een blik op het strand bleek het volledige strand onder de zwarte vlekken te zitten .... een wandeling richting blankenberge leverde geen levende beesten meer op , alleen een slagveld van tientallen volledig doordrenkte zeekoeten en alken. Het genot aan de Kleine Alk waarneming was al helemaal weg als we ook een dode,  met olie besmeurde Kleine Alk aantroffen. Verder werd ik nogal zeer melancholisch om het strand, waar ik als kind altijd zandkastelen  bouwde, in deze staat te moeten aanschouwen.

Nog veel moed en succes aan de mensen die nog gaan helpen de komende dagen/weken, zij het op het strand of in de opvangcentra

 

Ken L.

 

 

Op de meeuwenslaapplaats op de Callemoeie in Oost-Vlaanderen (zo'n 60km van de kust?) zijn elke avond kok-, storm-, en Zilvermeeuwen met (meestal beperkte) olie aanwezig. In totaal een tiental beesten op de 5000-10000. Vorige zaterdag daar ook een zwaar besmeurde fuut die we de dag nadien niet

meer terugvonden.

 

Nico Geiregat

 

 

Dinsdag 4 februari

 

Zaterdag jongstleden werd te St.-Truiden (L) een Jan van Gent met olie opgeraapt. De vogel werd overgebracht naar het asiel van Opglabbeek. Op de kleine foto in "Het Belang van Limburg" leek het om een adult te gaan.

 

Carlo Vanderydt

 

 

Maandag 3 februari

 

5u00 deze ochtend in de krantenwinkel: "Ha, ‘t is gedaan zeker mé d'ooie vogeltjes ?" Wat had ik daarop graag "Ja !" geantwoord.

De realiteit is anders... Nieuwe afvalolie => nieuwe slachtoffers

Vandaag met Gerald en Raf stukken strand afgewandeld (Oostende-Middelkerke, De Panne-Oostduinkerke, Wenduine-De Haan). Zware job met zakken dode vogels op je rug bij 7 bf. maar achteraf geeft het toch een zekere 'voldoening'.

21 dode alk, 48 zeekoet (waaronder 17 levend overgebracht), 1 kokmeeuw, 2 steenloper, 1 kleine mantelmeeuw, 2 zeekoet/alk, 1 noordse stormvogel (levend overgebracht), 1 roodkeelduiker, 3 zwarte zee-eend (waaronder 1 levend overgebracht). Verrassend was ook nog een aangespoelde Ringtaling.

In het crisiscentrum lag o.m. een Kleine Alk, gevonden te Oostende. Johan arriveerde ook nog met 4 levende Zeekoeten van een stuk dat we even tevoren hadden gedaan (Middelkerke-Raversijde). Gewoon om aan te geven dat er vogels blijven aanspoelen en dit de klok rond.. Moet er nog zand/olie zijn ?

 

Leo Janssen

 

 

Zondag 2 februari

 

Deze namiddag even heel vlug naar de kust afgezakt: omgeving Zeebrugge - Heist.

Op anderhalf uur: 3 dode vogels gevonden (allen Alkjes) rond de Oostdam te Heist. Verder in de baai van Heist een groepje "zwarte Rotganzen", tja ook de Branta bernicla's gaven een treurig aanblik met verschillende vogels onder de olie. Net zoals bij steltvogels overigens: Drieteentjes, Bontjes, Zilverplevier, Steenloper,....allen met olie + om maar vd meeuwen te zwijgen die blijkbaar zwaar mee in de brokken delen. De meeste fuutjes aan de Oostdam zagen er nog goed uit, behalve minimaal 1ex die

zich echter niet liet vangen.

 Doch toch ook niet allemaal negatief: Toch een Zwarte Zee-eend kunnen vangen (beestje lag te slapen tussen de rotsblokken - maar leek nog vrij fit na vangst) die slechts minimale vervuiling vertoonde: het beestje naar het Sealife centrum te Blankenberge gebracht waar ook een speciale verwarmde loods nu dienst doet als opvangcentrum. Het zee-eendje werd meteen opgevangen door de mensen aldaar en kreeg prompt een wasbeurt. Al bij al niet veel kunnen doen vandaag wegens zeer gelimiteerde tijd, doch alvast 1 vogel meer die er wellicht weer bovenop komt. Bij deze een hart onder de riem aan al wie op een of andere manier betrokken is bij de hulp aan de olieslachtoffers.

 

Koen Verbanck

 

 

Deze voormiddag in de Baai en op het strand van Heist geen zeevogels te  vinden. Wel waren hier talloze steltlopers besmeurd met olie: vele  Drietenen, Zilverplevieren en enkele Steenlopers. In de namiddag hebben we het strand tussen Oostende en Raversijde afgelopen.

Hier enkel wat Futen en een Zeekoet te zien. De vogels konden niet worden gevangen omdat ze nog te ver in het water zaten. Op deze stranden ook hetzelfde verhaal als in de Baai van Heist met vele Drietenen onder de smurrie.

 

Wouter Vanwesenbeeck

 

 

Zaterdag 1 februari

 

De horrorbeelden die we zaterdag te Oostduinkerke moesten aanschouwen, zullen nog wel een tijdje op ons netvlies gebrand staan (een ganse week zeekoeten in je bed zien is eens iets anders). Deze morgen toch naar de bewuste plek terug afgezakt om alles eens op een rijtje te zetten.

Bevroren strand, volledig ondergesneeuwd en blijkbaar niets aan de hand. In het donker onze eerste stappen gezet en al meteen prijs: dode zeekoet, dode alk, dode alk, levende futen oppakken, dode alk, levende zeekoet meegenomen, dode zeekoet enzoverder. Kortom 'the usual stuff' van de afgelopen dagen.

Misschien enig lichtpuntje in deze schrijnende toestand die iedereen raakt: vandaag duidelijk minder slachtoffers aangespoeld. Hopen dat dit zo blijft want de werkers van het eerste uur (crisiscentrum/strand) zitten er door.

 

Leo Janssen

 

 

Voor diegenen die de statistieken bijhouden over de aantallen

olieslachtoffers aan onze kust : Vandaag kwam ik in Leuven iemand (een niet-vogelkijker) tegen die de laatste  drie dagen aan de kust heeft doorgebracht, continu op zoek naar olievogels aan  de oostkust. Gisteren (vrijdag 31/01) vond deze persoon op het strand in  Knokke onder meer een dode Papegaaiduiker die hij mee naar huis nam voor zijn  schedelcollectie. Bij deze soort mag dus spijtig genoeg nog een ex. opgeteld worden (voor diegenen die iets meer vertrouwen hebben in mij dan in een niet-vogelkijker: ik ben gaan checken en 't was zo). Trouwens, indien er iemand in  Knokke ook een koploze Jan-van-Gent wordt, die kop zit weldra in dezelfde collectie, net zoals telkens drie Alk- en drie Zeekoet-koppen van dezelfde  plaats. Ik dacht dit maar te melden voor de volledigheid van de 'body-count',  misschien wel belangrijk voor die soorten die in kleinere aantallen werden  gevonden.

 

groeten en nog veel sterkte bij het zoeken!!!

Kelle Moreau

 

 

Zondag 26 januari

 

Gisteren ongeveer 400 vogels gebracht naar de SPA (vogelasiel) in Dunkerque. Vandaag hadden we minder werk : 60 vogels (bijna alleen Zeekoet) tussen Le Clipon en Dunkerque en nog enkele tientallen tussen Dunkerque en de Belgische grens. Ongeveer 30 dode vogels gevonden (alle Zeekoeten maar ook 2 Futen en 2 Alk). Dus minder olieslachtoffers dan gisteren maar vogels zijn nog aan het komen.

 

Nicolas Selosse en Christophe Gruwier.

 

 

Zaterdag 25 januari

 

Deze morgen besloot ik, de olievlek op de teevee gezien te hebben, eventjes naar de strand te gaan, gewapend met een kartonnen doos.  Toen ik op de dijk van Koksijde kwam, moest ik even slikken.

 

Het strand was bezaaid met zwarte zeekoeten. Op bepaalde plaatsen hokten 3-5 alken en zeekoeten als pinguins tegen elkaar. Op een kleine honderd meter een zevental dieren bijeengescharreld. Iemand opgebeld, er was een crisisvergadering bezig (8h30). Even later iemand van de brandweer tegengekomen, zij waren de slachtoffers aan het tellen.

 Zo goed als zo kwaad het kan, naar de brandweer gereden met de zeven zeekoeten, waarvan 1 geringd (ik denk Noorwegen, maar kon de ring nauwelijks lezen). Daar aangekomen begon alles net van de grond te komen. Vogels gedropt en naar het strand teruggereden. Uiteindelijk werden groepjes brandweermannen gedropt, een jeep zou op en af rijden om de vogels op te halen. Leo en Gaston tegengekomen, die de schrijnende taferelen filmden (sensibilisatie is minstens even belangrijk). Na een kwartier stond de brandweer daar te schilderen, hun tonneke was vol, en ze hadden nauwelijks iets gedaan. De jeep die moest terugkomen, kwam niet terug. Na ruimschoots een uur bleek dat deze het werk niet aankon. Iedereen stond daar met lede ogen toe te kijken, men wou helpen, maar men kon de vogels nergens instoppen.

Nog schrijnender waren twee volgende zaken: iemand sprak mij aan en zei dat hij het prachtig vond dat deze vogels op onze stranden zaten (had eventjes niet gezien dat die vogels onder de olie zaten). Ondertussen ondernam ook iemand een poging om er met mijn fiets, die ik gebruikte om de kartonnen doos tegen de grond gedrukt te houden, vandoor te gaan toen ik achter zeekoeten aanholden. Eventjes later, rond 9h30 klaarde mijn trieste blik iets op: een grijze jeep met grote blauwe sticker stormde het strand op en stevende op spectaculaire wijze richting stookolieslachtoffers (waarbij steeds de kortste weg werd gevolgd, ook al was dat door wat water). Eindelijk kwam er schot in de zaak, want deze steeds in de schaduw staande professionele amateurs weten van aanpakken. In een paar uur tijd was het strand van Oostduinkerke tot en met de Franse grens opgekuist.

De brandweer zou bij hen een cursus moeten volgen (ik verwijt de brandweer niets, zij zijn immers dergelijke situaties niets gewoon). Inmiddels werd ook een tweede poging ondernomen om er met mijn fiets vandoor te gaan. Resultaat: ik heb er geen flauw benul van, maar ik schat honderden stookolieslachtoffers, vooral zeekoeten, maar ook alken.

Uiteindelijk zou ik tevreden kunnen zijn, maar als je eventjes de blik van de gekuiste stranden afwendt en naar zee kijkt, dan zie je overal nog zwarte hoopjes ellende krampachtig richting het strand spartelen. Ik vrees dat wat vandaag op het strand zat, slechts een voorbode zal zijn van wat de komende dagen moet komen. Zeker als de wind wat opsteekt en de zee woeliger wordt. Immers, de rustigste plekken op zee zullen dan de plaatsen met olie zijn. Momenteel zit voor koksijde een groep zwarte zee-eenden die opvallend dicht bij de strandlijn zit, en opvallen veel met de vleugels slaat....

Ik heb gehoord dat Oostende overvol zit (maar dan ook overvol). Men raadt aan de vogels naar de brandweer te brengen, maar ik vrees dat zij het ook niet meester kunnen (zoveel tonnen hebben zij ook niet staan). Een van de brandweerlieden wist me te vertellen dat alle stookolieslachtoffers daar minstens drie dagen zullen blijven (men kan het aantal gewoon net aan, en we zijn nog maar twee dagen ver). De vogels naar Tilburg voeren zou ook niet meer kunnen, want daar zit het ook overvol. Wat moeten we ermee doen ?

Enfin: ellende alom dus. Zoals ik tegen Leo zei: stel je de taferelen van de stookolieslachtoffers in de Perzische golf voor, maar neem de dikke laag olie die op zee drijft weg. Dan weet je hoe het eruitziet aan onze stranden. Bedroevend, om er stil van te worden en koud van te krijgen.

 

Om te eindigen wil ik alle mensen die vandaag hebben geholpen, de mensen van de vogelopvangcentra, de brandweer, en in het bijzonder de mensen van onze lokale afdeling van Natuurpunt die met de jeep het strand afschuimden, bedanken.

 

Diederik D'Hert